Sałatka z cukinią i fetą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

119 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

138 osób wydrukowało

Pobierz pdf

129 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

10 sztuk

2 łyżki

1 łyżka

1 opakowanie

1 opakowanie

2 łyżki

6 łyżek

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z 3 łyżkami wody oraz 3 łyżkami oliwy.

Sałatka z cukinią i fetą - Krok 1

Krok 2

Umyte i oczyszczone cukinie pokrój w grube plastry, skrop oliwą i obsmaż krótko na mocno rozgrzanej oliwie. Wystudź. Orzeszki pinii upraż na rozgrzanej, suchej patelni.

Sałatka z cukinią i fetą - Krok 2

Krok 3

Pomidory i oliwki pokrój w paski. W misce wymieszaj wszystkie składniki wraz z gotowym sosem Knorr. Przełóż do salaterki.

Sałatka z cukinią i fetą - Krok 3

Krok 4

Ser pokrój w kostkę i ułóż na wierzchu sałatki. Na koniec posyp uprażonymi orzeszkami pinii.

Sałatka z cukinią i fetą - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z cukinią i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z cukinią i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z cukinią i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z cukinią i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z cukinią i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z cukinią i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z cukinią i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z cukinią i fetąSałatka z cukinią i fetą

Chrupiąca cukinia jest wyśmienitym dodatkiem do prostej sałatki z oliwkami, suszonymi pomidorami i serem feta. Aby przyrządzić to danie, na początek dokładnie umyj cukinię i odetnij końcówki z obu stron. Następnie pokrój ją na grube plastry, skrop oliwą i podsmaż z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni. Odłóż cukinię, aby wystygła, najlepiej na kratce. Suszone pomidory oraz czarne i zielone oliwki posiekaj w paski, a orzeszki piniowe upraż na suchej patelni. Ostatni z wymienionych produktów możesz zastąpić pestkami słonecznika. Wszystkie składniki umieść w salaterce i zalej je dressingiem, który przygotujesz z błyskawicznego sosu sałatkowego typu włoskiego połączonego z wodą i oliwą. Całość dokładnie wymieszaj, a na koniec dodaj pokrojoną w kostkę fetę i posyp orzeszkami pinii. Taka sałatka świetnie nada się na kolację lub drugie śniadanie, a także jako dodatek do dań z grilla. Koniecznie przygotuj przy najbliższej okazji sałatkę z chrupiącej cukinii według naszego przepisu. Smacznego.