
Składniki
3 sztuki
10 sztuk
2 łyżki
1 łyżka
1 opakowanie
1 opakowanie
2 łyżki
6 łyżek
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z 3 łyżkami wody oraz 3 łyżkami oliwy.

Krok 2
Umyte i oczyszczone cukinie pokrój w grube plastry, skrop oliwą i obsmaż krótko na mocno rozgrzanej oliwie. Wystudź. Orzeszki pinii upraż na rozgrzanej, suchej patelni.

Krok 3
Pomidory i oliwki pokrój w paski. W misce wymieszaj wszystkie składniki wraz z gotowym sosem Knorr. Przełóż do salaterki.

Krok 4
Ser pokrój w kostkę i ułóż na wierzchu sałatki. Na koniec posyp uprażonymi orzeszkami pinii.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z cukinią i fetą
Chrupiąca cukinia jest wyśmienitym dodatkiem do prostej sałatki z oliwkami, suszonymi pomidorami i serem feta. Aby przyrządzić to danie, na początek dokładnie umyj cukinię i odetnij końcówki z obu stron. Następnie pokrój ją na grube plastry, skrop oliwą i podsmaż z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni. Odłóż cukinię, aby wystygła, najlepiej na kratce. Suszone pomidory oraz czarne i zielone oliwki posiekaj w paski, a orzeszki piniowe upraż na suchej patelni. Ostatni z wymienionych produktów możesz zastąpić pestkami słonecznika. Wszystkie składniki umieść w salaterce i zalej je dressingiem, który przygotujesz z błyskawicznego sosu sałatkowego typu włoskiego połączonego z wodą i oliwą. Całość dokładnie wymieszaj, a na koniec dodaj pokrojoną w kostkę fetę i posyp orzeszkami pinii. Taka sałatka świetnie nada się na kolację lub drugie śniadanie, a także jako dodatek do dań z grilla. Koniecznie przygotuj przy najbliższej okazji sałatkę z chrupiącej cukinii według naszego przepisu. Smacznego.