Sałatka z cukinią i fetą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z cukinią i fetą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
184 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

189 osób wydrukowało

Pobierz pdf

193 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

10 sztuk

2 łyżki

1 łyżka

1 opakowanie

1 opakowanie

2 łyżki

6 łyżek

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z 3 łyżkami wody oraz 3 łyżkami oliwy.

Sałatka z cukinią i fetą - Krok 1

Krok 2

Umyte i oczyszczone cukinie pokrój w grube plastry, skrop oliwą i obsmaż krótko na mocno rozgrzanej oliwie. Wystudź. Orzeszki pinii upraż na rozgrzanej, suchej patelni.

Sałatka z cukinią i fetą - Krok 2

Krok 3

Pomidory i oliwki pokrój w paski. W misce wymieszaj wszystkie składniki wraz z gotowym sosem Knorr. Przełóż do salaterki.

Sałatka z cukinią i fetą - Krok 3

Krok 4

Ser pokrój w kostkę i ułóż na wierzchu sałatki. Na koniec posyp uprażonymi orzeszkami pinii.

Sałatka z cukinią i fetą - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z cukinią i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z cukinią i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z cukinią i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z cukinią i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z cukinią i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z cukinią i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z cukinią i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z cukinią i fetą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z cukinią i fetąSałatka z cukinią i fetą

Chrupiąca cukinia jest wyśmienitym dodatkiem do prostej sałatki z oliwkami, suszonymi pomidorami i serem feta. Aby przyrządzić to danie, na początek dokładnie umyj cukinię i odetnij końcówki z obu stron. Następnie pokrój ją na grube plastry, skrop oliwą i podsmaż z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni. Odłóż cukinię, aby wystygła, najlepiej na kratce. Suszone pomidory oraz czarne i zielone oliwki posiekaj w paski, a orzeszki piniowe upraż na suchej patelni. Ostatni z wymienionych produktów możesz zastąpić pestkami słonecznika. Wszystkie składniki umieść w salaterce i zalej je dressingiem, który przygotujesz z błyskawicznego sosu sałatkowego typu włoskiego połączonego z wodą i oliwą. Całość dokładnie wymieszaj, a na koniec dodaj pokrojoną w kostkę fetę i posyp orzeszkami pinii. Taka sałatka świetnie nada się na kolację lub drugie śniadanie, a także jako dodatek do dań z grilla. Koniecznie przygotuj przy najbliższej okazji sałatkę z chrupiącej cukinii według naszego przepisu. Smacznego.