
Składniki
250 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
500 gramów
0.25 szklanki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój mozzarellę w kostkę i wrzuć do miski.

Krok 2
Przygotuj sos sałatkowy Knorr według przepisu na opakowaniu. Polej sałatkę sosem i skrop octem balsamicznym.

Krok 3
Posiekaj ząbek czosnku. Pomidorki przekrój na pół. Następnie dodaj czosnek i pomidory do mozzarelli.

Krok 4
Sałatkę posyp liśćmi bazylii. Odstaw sałatkę do lodówki na 15 minut, następnie podawaj.

Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka Capri dla mało wymagających
Capri to nie tylko włoska wyspa na Morzu Tyrreńskim, ale także nazwa pysznej sałatki, opartej na prostocie i głębokim smaku. Dlaczego nazwaliśmy ją „dla mało wymagających”? Przede wszystkim z uwagi na szybkość przyrządzenia i popularne składniki, z których jest zrobiona. Nie musicie być doświadczonymi kucharzami, aby zaserwować sałatkę w iście włoskim stylu. Sałatka Capri jest kwintesencją kuchni półwyspu apenińskiego, którą cechują minimalizm i wyjątkowy smak.
Dla kogo?
Sałatka Capri to propozycja dla zabieganych. Jeśli macie niewiele czasu na kuchenne aktywności, wybierzcie to danie, a przygotujecie je zaledwie w kilka minut.
Na jaką okazję?
Sałatka Capri jest doskonałą propozycją na każdą okazję. Sprawdzi się w menu śniadaniowym, obiadowym oraz kolacyjnym. Jest także smaczną przekąską, szczególnie podczas intensywnego dnia.
Czy wiesz, że?
Oliwa z oliwek naturalnie mętnieje w niskich temperaturach. Wybierając oryginalny produkt, nie zrażajcie się, jeśli oliwa nie będzie krystaliczna. Najbardziej wartościowe są oliwy oznaczane napisem „extra vergine”.
Dla urozmaicenia:
Sałatka z serem Capri może być serwowana także w niewielkich salaterkach, stanowiąc idealną przystawkę do dania głównego.