Sałatka brokułowa z kiełkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka brokułowa z kiełkami

Autor: Islander85

ratingratingratingratingrating

1

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

3 sztuki

1 pęczek

1 szczypta

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zdrowa i wiosenna!! W wersji light możecie nie używać majonezu a np. polać oliwą i dodać świeżą bazylię lub też inne ulubione zioła. Brokuła można zastąpić kalafiorem, ale ja jednak wolę brokuła. Brokuła podzielić na różyczki, obgotować, wystudzić. Rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jajka ugotować na twardo, poszatkować.

Krok 2

Majonez wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem, odstawić na parę minut.

Krok 3

W miseczce ułożyć brokuła, wymieszać delikatnie z jajkami, posypać startą rzodkiewką oraz kiełkami. Polać sosem majonezowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka brokułowa z kiełkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka brokułowa z kiełkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka brokułowa z kiełkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka brokułowa z kiełkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka brokułowa z kiełkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka brokułowa z kiełkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka brokułowa z kiełkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka brokułowa z kiełkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej