
Składniki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jest cudowna na upały i znakomicie orzeźwia. Ma malutko kalorii, bo arbuz, choć słodki, to przecież prawie sama woda. Pamiętaj, że arbuz najlepiej smakuje zimny, dlatego po pokrojeniu włóż go na chwilkę do zamrażalnika.
Krok 2
Wyjmij pestki z arbuza, wytnij miąższ i pokrój go w kostkę albo zrób kuleczki wycinakiem do warzyw. Podczas krojenia staraj się „łapać” do miseczki sok wyciekający z arbuza. Przełóż do dużej miski ogórka, rzodkiewki, opłukane kiełki i szalotki. Dodaj arbuza i roszponkę, dokładnie wymieszaj. Przygotuj sos: sok z arbuza wymieszaj z miodem, octem, olejem i jeszcze gorącymi prażonymi migdałami. Przypraw solą i pieprzem, polej sałatkę, wymieszaj. Nie musisz tego robić delikatnie, bo arbuz dodatkowo puści smakowity sok w trakcie mieszania.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej