Sałatka Arbuzowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka Arbuzowa

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

1

16 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jest cudowna na upały i znakomicie orzeźwia. Ma malutko kalorii, bo arbuz, choć słodki, to przecież prawie sama woda. Pamiętaj, że arbuz najlepiej smakuje zimny, dlatego po pokrojeniu włóż go na chwilkę do zamrażalnika.

Krok 2

Wyjmij pestki z arbuza, wytnij miąższ i pokrój go w kostkę albo zrób kuleczki wycinakiem do warzyw. Podczas krojenia staraj się „łapać” do miseczki sok wyciekający z arbuza. Przełóż do dużej miski ogórka, rzodkiewki, opłukane kiełki i szalotki. Dodaj arbuza i roszponkę, dokładnie wymieszaj. Przygotuj sos: sok z arbuza wymieszaj z miodem, octem, olejem i jeszcze gorącymi prażonymi migdałami. Przypraw solą i pieprzem, polej sałatkę, wymieszaj. Nie musisz tego robić delikatnie, bo arbuz dodatkowo puści smakowity sok w trakcie mieszania.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka Arbuzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka Arbuzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka Arbuzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka Arbuzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka Arbuzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka Arbuzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka Arbuzowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka Arbuzowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej