Składniki
2 sztuki
1 opakowanie
150 gramów
1 sztuka
20 sztuk
1 szczypta
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój gorgonzolę w kostkę lub pokrusz w mniejsze kawałki.
Krok 2
Obierz gruszki, pokrój w plastry i skrop sokiem z cytryny. Przygotuj sos sałatkowy Knorr według przepisu na opakowaniu, łącząc go z wodą i oliwą
Krok 3
Umyj sałatę, porwij na kawałki, rozłóż na półmisku, dopraw świeżo zmielonym pieprzem, polej sosem.
Krok 4
Na sałacie ułóż plastry gruszek oraz ser i posyp połówkami orzechów.
Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gruszki z serem
Słodkie gruszki i ser pleśniowy? Jeśli myślisz, że to niezbyt trafny duet, jesteś w błędzie. Smakuje wyśmienicie! Oto przepis na sałatkę, jakiej na pewno jeszcze nie próbowałaś. Idealnie nadaje się na drugie śniadanie lub kolację. Pozytywnie zaskoczy też gości, jeśli przygotujesz ją na spotkanie towarzyskie. Sałatki to najłatwiejsze i najszybsze w przygotowaniu dania i w dodatku pasują na każdą okazję. W tym wydaniu wystarczy, że ser gorgonzola pokroisz w kostkę, a gruszkę w plasterki. Potrzebujesz jeszcze tylko świeżych liści sałaty i trochę orzechów. W każdej sałatce powinien być chrupiący akcent, a orzechy świetnie się tutaj sprawdzają. Jeśli nie masz pod ręką włoskich, śmiało zastąp je nerkowcami, słonecznikiem lub migdałami. Wszystkie składniki możesz wymieszać i polać sosem ziołowym. Jeśli chcesz, żeby danie wyglądało wykwintnie, rozłóż liście sałaty na półmisku dodaj pozostałe składniki i polej sosem. Będzie prezentowało się jak z najlepszej restauracji.