Gruszki z serem

gorgonzola

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

485 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

327 osób wydrukowało

Pobierz pdf

372 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

150 gramów

1 sztuka

20 sztuk

0

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój gorgonzolę w kostkę lub pokrusz w mniejsze kawałki.

Gruszki z serem - Krok 1

Krok 2

Obierz gruszki, pokrój w plastry i skrop sokiem z cytryny. Przygotuj sos sałatkowy Knorr według przepisu na opakowaniu, łącząc go z wodą i oliwą

Gruszki z serem - Krok 2

Krok 3

Umyj sałatę, porwij na kawałki, rozłóż na półmisku, dopraw świeżo zmielonym pieprzem, polej sosem.

Gruszki z serem - Krok 3

Krok 4

Na sałacie ułóż plastry gruszek oraz ser i posyp połówkami orzechów.

Gruszki z serem - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Tomasz Kozłowski

    Tomasz Kozłowski

    AMBROZJE

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gruszki z seremGruszki z serem

Słodkie gruszki i ser pleśniowy? Jeśli myślisz, że to niezbyt trafny duet, jesteś w błędzie. Smakuje wyśmienicie! Oto przepis na sałatkę, jakiej na pewno jeszcze nie próbowałaś. Idealnie nadaje się na drugie śniadanie lub kolację. Pozytywnie zaskoczy też gości, jeśli przygotujesz ją na spotkanie towarzyskie. Sałatki to najłatwiejsze i najszybsze w przygotowaniu dania i w dodatku pasują na każdą okazję. W tym wydaniu wystarczy, że ser gorgonzola pokroisz w kostkę, a gruszkę w plasterki. Potrzebujesz jeszcze tylko świeżych liści sałaty i trochę orzechów. W każdej sałatce powinien być chrupiący akcent, a orzechy świetnie się tutaj sprawdzają. Jeśli nie masz pod ręką włoskich, śmiało zastąp je nerkowcami, słonecznikiem lub migdałami. Wszystkie składniki możesz wymieszać i polać sosem ziołowym. Jeśli chcesz, żeby danie wyglądało wykwintnie, rozłóż liście sałaty na półmisku dodaj pozostałe składniki i polej sosem. Będzie prezentowało się jak z najlepszej restauracji.