Gruszki z serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gruszki z serem

gorgonzola

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

heart
552 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

382 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

574 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

150 gramów

1 sztuka

20 sztuk

1 szczypta

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój gorgonzolę w kostkę lub pokrusz w mniejsze kawałki.

Gruszki z serem - Krok 1

Krok 2

Obierz gruszki, pokrój w plastry i skrop sokiem z cytryny. Przygotuj sos sałatkowy Knorr według przepisu na opakowaniu, łącząc go z wodą i oliwą

Gruszki z serem - Krok 2

Krok 3

Umyj sałatę, porwij na kawałki, rozłóż na półmisku, dopraw świeżo zmielonym pieprzem, polej sosem.

Gruszki z serem - Krok 3

Krok 4

Na sałacie ułóż plastry gruszek oraz ser i posyp połówkami orzechów.

Gruszki z serem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

1

Opinie o przepisie

  • Tomasz Kozłowski

    Tomasz Kozłowski , 04.10.2015

    AMBROZJE

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gruszki z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gruszki z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gruszki z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gruszki z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gruszki z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gruszki z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gruszki z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gruszki z serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Pasta arabska
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gruszki z seremGruszki z serem

Słodkie gruszki i ser pleśniowy? Jeśli myślisz, że to niezbyt trafny duet, jesteś w błędzie. Smakuje wyśmienicie! Oto przepis na sałatkę, jakiej na pewno jeszcze nie próbowałaś. Idealnie nadaje się na drugie śniadanie lub kolację. Pozytywnie zaskoczy też gości, jeśli przygotujesz ją na spotkanie towarzyskie. Sałatki to najłatwiejsze i najszybsze w przygotowaniu dania i w dodatku pasują na każdą okazję. W tym wydaniu wystarczy, że ser gorgonzola pokroisz w kostkę, a gruszkę w plasterki. Potrzebujesz jeszcze tylko świeżych liści sałaty i trochę orzechów. W każdej sałatce powinien być chrupiący akcent, a orzechy świetnie się tutaj sprawdzają. Jeśli nie masz pod ręką włoskich, śmiało zastąp je nerkowcami, słonecznikiem lub migdałami. Wszystkie składniki możesz wymieszać i polać sosem ziołowym. Jeśli chcesz, żeby danie wyglądało wykwintnie, rozłóż liście sałaty na półmisku dodaj pozostałe składniki i polej sosem. Będzie prezentowało się jak z najlepszej restauracji.