Makaron z pesto i orzechami włoskimi: przepis | Przepisy.pl pixel

Tagliatelle z orzechowym pesto

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

616 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

167 osób wydrukowało

Pobierz pdf

229 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 pęczek

2 sztuki

0.5 szklanki

15 sztuk

60 gramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj w dużym garnku wodę z jedną kostką Knorr i ugotuj makaron al dente.

Tagliatelle z orzechowym pesto  - Krok 1

Krok 2

Przygotuj pesto – zmiksuj liście bazylii, czosnek, orzechy włoskie dodając oliwę.

Tagliatelle z orzechowym pesto  - Krok 2

Krok 3

Dodaj parmezan, dopraw pieprzem i wymieszaj.

Tagliatelle z orzechowym pesto  - Krok 3

Krok 4

Pesto dodaj do ugotowanego makaronu, wymieszaj i podawaj.

Tagliatelle z orzechowym pesto  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle z orzechowym pesto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle z orzechowym pesto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle z orzechowym pesto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle z orzechowym pesto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle z orzechowym pesto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle z orzechowym pesto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle z orzechowym pesto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tagliatelle z orzechowym pesto  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kopytka ze szpinakiem
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagliatelle z orzechowym pesto Tagliatelle z orzechowym pesto

Chcesz przenieść się w kulinarną podróż do Włoch? Spróbuj połączenia makaronu tagliatelle z orzechowym pesto, a słoneczny klimat od razu pojawi się w Twojej kuchni! Przygotowanie tego dania zajmie Ci jedynie pół godziny, a efekty będą zachwycające. Nie musisz wsiadać w samolot, by urozmaicić swój jadłospis włoskimi specjałami. Spróbujesz?

Dla kogo?

Makaron z pesto i orzechami to strzał w dziesiątkę dla fanów włoskiej kuchni. Należysz do tego grona? Koniecznie spróbuj naszej receptury! A może kuchnia włoska nie jest Ci dobrze znana? Pora nadrobić zaległości i lepiej poznać lokalne przysmaki z tamtych rejonów. Jesteśmy pewni, że pozytywnie się zaskoczysz. 

Na jaką okazję?

Makaron z pesto orzechowym zawsze sprawdza się doskonale. Zaurocz nim swoich gości podczas urodzin lub imienin. Możesz również zaserwować ten znakomity makaron na codzienny obiad, gdy nie będziesz mieć zbyt dużo czasu na gotowanie. A co powiesz na włoską ucztę w gronie bliskich? Przygotuj specjały, które przeniosą Twoich gości na krótkie wakacje. Jesteśmy pewni, że zapytają Cię o recepturę.

Czy wiesz, że?

Wyróżniamy kilka rodzajów pesto. Najbardziej popularne jest pesto alla genovese z orzechów i bazylii. To właśnie ten specjał króluje we Włoszech. Mniej popularne, lecz równie smaczne, są pesto alla siciliana oraz pesto rosso. Może następnym razem spróbujesz makaronu z tymi składnikami? 

Dla urozmaicenia:

Pesto orzechowe z makaronem gotowe? Teraz pora na smaczne dodatki! Zadbaj o aromatyczny ser, który jeszcze bardziej podkręci smak Twojego dania. My polecamy parmezan, czyli włoski klasyk! Dobrze sprawdzi się również pecorino z owczego mleka. Wybierz ulubione dodatki i przyrządź danie, które na stałe zagości w Twoim menu. Smacznego!