
Składniki
500 gramów
1 sztuka
1 pęczek
2 sztuki
0.5 szklanki
15 sztuk
60 gramów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj w dużym garnku wodę z jedną kostką Knorr i ugotuj makaron al dente.

Krok 2
Przygotuj pesto – zmiksuj liście bazylii, czosnek, orzechy włoskie dodając oliwę.

Krok 3
Dodaj parmezan, dopraw pieprzem i wymieszaj.

Krok 4
Pesto dodaj do ugotowanego makaronu, wymieszaj i podawaj.


Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tagliatelle z orzechowym pesto
Chcesz przenieść się w kulinarną podróż do Włoch? Spróbuj połączenia makaronu tagliatelle z orzechowym pesto, a słoneczny klimat od razu pojawi się w Twojej kuchni! Przygotowanie tego dania zajmie Ci jedynie pół godziny, a efekty będą zachwycające. Nie musisz wsiadać w samolot, by urozmaicić swój jadłospis włoskimi specjałami. Spróbujesz?
Dla kogo?
Makaron z pesto i orzechami to strzał w dziesiątkę dla fanów włoskiej kuchni. Należysz do tego grona? Koniecznie spróbuj naszej receptury! A może kuchnia włoska nie jest Ci dobrze znana? Pora nadrobić zaległości i lepiej poznać lokalne przysmaki z tamtych rejonów. Jesteśmy pewni, że pozytywnie się zaskoczysz.
Na jaką okazję?
Makaron z pesto orzechowym zawsze sprawdza się doskonale. Zaurocz nim swoich gości podczas urodzin lub imienin. Możesz również zaserwować ten znakomity makaron na codzienny obiad, gdy nie będziesz mieć zbyt dużo czasu na gotowanie. A co powiesz na włoską ucztę w gronie bliskich? Przygotuj specjały, które przeniosą Twoich gości na krótkie wakacje. Jesteśmy pewni, że zapytają Cię o recepturę.
Czy wiesz, że?
Wyróżniamy kilka rodzajów pesto. Najbardziej popularne jest pesto alla genovese z orzechów i bazylii. To właśnie ten specjał króluje we Włoszech. Mniej popularne, lecz równie smaczne, są pesto alla siciliana oraz pesto rosso. Może następnym razem spróbujesz makaronu z tymi składnikami?
Dla urozmaicenia:
Pesto orzechowe z makaronem gotowe? Teraz pora na smaczne dodatki! Zadbaj o aromatyczny ser, który jeszcze bardziej podkręci smak Twojego dania. My polecamy parmezan, czyli włoski klasyk! Dobrze sprawdzi się również pecorino z owczego mleka. Wybierz ulubione dodatki i przyrządź danie, które na stałe zagości w Twoim menu. Smacznego!