Makaron z pesto i orzechami włoskimi: przepis | Przepisy.pl pixel

Tagliatelle z orzechowym pesto

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

619 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

176 osób wydrukowało

Pobierz pdf

238 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 pęczek

2 sztuki

0.5 szklanki

15 sztuk

60 gramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj w dużym garnku wodę z jedną kostką Knorr i ugotuj makaron al dente.

Tagliatelle z orzechowym pesto  - Krok 1

Krok 2

Przygotuj pesto – zmiksuj liście bazylii, czosnek, orzechy włoskie dodając oliwę.

Tagliatelle z orzechowym pesto  - Krok 2

Krok 3

Dodaj parmezan, dopraw pieprzem i wymieszaj.

Tagliatelle z orzechowym pesto  - Krok 3

Krok 4

Pesto dodaj do ugotowanego makaronu, wymieszaj i podawaj.

Tagliatelle z orzechowym pesto  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle z orzechowym pesto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle z orzechowym pesto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle z orzechowym pesto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle z orzechowym pesto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle z orzechowym pesto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle z orzechowym pesto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle z orzechowym pesto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tagliatelle z orzechowym pesto  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.

Czytaj więcej

Nuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagliatelle z orzechowym pesto Tagliatelle z orzechowym pesto

Chcesz przenieść się w kulinarną podróż do Włoch? Spróbuj połączenia makaronu tagliatelle z orzechowym pesto, a słoneczny klimat od razu pojawi się w Twojej kuchni! Przygotowanie tego dania zajmie Ci jedynie pół godziny, a efekty będą zachwycające. Nie musisz wsiadać w samolot, by urozmaicić swój jadłospis włoskimi specjałami. Spróbujesz?

Dla kogo?

Makaron z pesto i orzechami to strzał w dziesiątkę dla fanów włoskiej kuchni. Należysz do tego grona? Koniecznie spróbuj naszej receptury! A może kuchnia włoska nie jest Ci dobrze znana? Pora nadrobić zaległości i lepiej poznać lokalne przysmaki z tamtych rejonów. Jesteśmy pewni, że pozytywnie się zaskoczysz. 

Na jaką okazję?

Makaron z pesto orzechowym zawsze sprawdza się doskonale. Zaurocz nim swoich gości podczas urodzin lub imienin. Możesz również zaserwować ten znakomity makaron na codzienny obiad, gdy nie będziesz mieć zbyt dużo czasu na gotowanie. A co powiesz na włoską ucztę w gronie bliskich? Przygotuj specjały, które przeniosą Twoich gości na krótkie wakacje. Jesteśmy pewni, że zapytają Cię o recepturę.

Czy wiesz, że?

Wyróżniamy kilka rodzajów pesto. Najbardziej popularne jest pesto alla genovese z orzechów i bazylii. To właśnie ten specjał króluje we Włoszech. Mniej popularne, lecz równie smaczne, są pesto alla siciliana oraz pesto rosso. Może następnym razem spróbujesz makaronu z tymi składnikami? 

Dla urozmaicenia:

Pesto orzechowe z makaronem gotowe? Teraz pora na smaczne dodatki! Zadbaj o aromatyczny ser, który jeszcze bardziej podkręci smak Twojego dania. My polecamy parmezan, czyli włoski klasyk! Dobrze sprawdzi się również pecorino z owczego mleka. Wybierz ulubione dodatki i przyrządź danie, które na stałe zagości w Twoim menu. Smacznego!