Składniki
450 gramów
1 opakowanie
4 plastry
100 mililitrów
0.5 sztuki
200 gramów
1 opakowanie
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szpinak dokładni umyj. Jeśli używasz mrożonego, to rozmroź go i odciśnij wodę.
Krok 2
Boczek pokrój w paski i usmaż na patelni. Gdy tłuszcz się wytopi, dodaj drobno pokrojoną cebulę.
Krok 3
Teraz dodaj szpinak i smaż 1 minutę.
Krok 4
Sos Knorr wymieszaj ze śmietanką i wlej do szpinaku. Dodaj również pomidorki cherry przekrojone na pół.
Krok 5
Ser blue pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do szpinaku. Wszystko duś jeszcze ok. 1-2 minuty i mieszaj, aby ser się lekko rozpuścił. Podawaj natychmiast po przygotowaniu, posypany posiekaną natką pietruszki. Aby wzbogacić smak potrawy, dodaj odrobinę parmezanu.
Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szpinak z boczkiem, pomidorkami i serem blue
Sałatka na ciepło to smaczny sposób na przyrządzenie warzyw – wypróbuj to danie w wersji ze szpinakiem, pomidorkami, boczkiem i serem blue. Jeśli używasz świeżych liści szpinaku, najpierw umyj je i pozbaw łodyżek. Równie dobrze sprawdzą się także w wersji mrożonej – wtedy po rozmrożeniu dokładnie odciśnij z nich nadmiar wody. Wędzony boczek pokrój w niezbyt grube paski i podsmaż na rozgrzanej patelni, a gdy tłuszcz zacznie się wytapiać, dorzuć drobno posiekaną cebulę. Następnie dodaj szpinak i smaż przez chwilę. Błyskawiczny sos czosnkowo-serowy połącz z kwaśną śmietaną i zalej nim zawartość patelni. Pomidorki cherry przekrój na połówki i dodaj do szpinaku razem z pokrojonym na niewielkie kawałki serem blue. To dzięki ostatniemu z wymienionych składników danie nabierze wyrazistego smaku. Całość duś do momentu, aż ser się rozpuści. Szpinak z boczkiem, pomidorkami i serem blue podawaj na ciepło, posypany startym parmezanem oraz posiekaną natką pietruszki. Taką sałatkę serwuj na drugie śniadanie, kolację lub jako dodatek do innych dań. Przekonaj się, jakie to łatwe.