Szpinak z boczkiem, pomidorkami i serem blue

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

288 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

62 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

71 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

4 plastry

100 mililitrów

0.5 sztuki

200 gramów

1 opakowanie

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak dokładni umyj. Jeśli używasz mrożonego, to rozmroź go i odciśnij wodę.

Szpinak z boczkiem, pomidorkami i serem blue - Krok 1

Krok 2

Boczek pokrój w paski i usmaż na patelni. Gdy tłuszcz się wytopi, dodaj drobno pokrojoną cebulę.

Szpinak z boczkiem, pomidorkami i serem blue - Krok 2

Krok 3

Teraz dodaj szpinak i smaż 1 minutę.

Szpinak z boczkiem, pomidorkami i serem blue - Krok 3

Krok 4

Sos Knorr wymieszaj ze śmietanką i wlej do szpinaku. Dodaj również pomidorki cherry przekrojone na pół.

Szpinak z boczkiem, pomidorkami i serem blue - Krok 4

Krok 5

Ser blue pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do szpinaku. Wszystko duś jeszcze ok. 1-2 minuty i mieszaj, aby ser się lekko rozpuścił. Podawaj natychmiast po przygotowaniu, posypany posiekaną natką pietruszki. Aby wzbogacić smak potrawy, dodaj odrobinę parmezanu.

Szpinak z boczkiem, pomidorkami i serem blue - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szpinak z boczkiem, pomidorkami i serem blue - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szpinak z boczkiem, pomidorkami i serem blue - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szpinak z boczkiem, pomidorkami i serem blue - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szpinak z boczkiem, pomidorkami i serem blue - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szpinak z boczkiem, pomidorkami i serem blue - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szpinak z boczkiem, pomidorkami i serem blue - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szpinak z boczkiem, pomidorkami i serem blue - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Naturalnie smaczne Spaghetti Carbonara Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Naturalnie smaczne Spaghetti Carbonara Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szpinak z boczkiem, pomidorkami i serem blueSzpinak z boczkiem, pomidorkami i serem blue

Sałatka na ciepło to smaczny sposób na przyrządzenie warzyw – wypróbuj to danie w wersji ze szpinakiem, pomidorkami, boczkiem i serem blue. Jeśli używasz świeżych liści szpinaku, najpierw umyj je i pozbaw łodyżek. Równie dobrze sprawdzą się także w wersji mrożonej – wtedy po rozmrożeniu dokładnie odciśnij z nich nadmiar wody. Wędzony boczek pokrój w niezbyt grube paski i podsmaż na rozgrzanej patelni, a gdy tłuszcz zacznie się wytapiać, dorzuć drobno posiekaną cebulę. Następnie dodaj szpinak i smaż przez chwilę. Błyskawiczny sos czosnkowo-serowy połącz z kwaśną śmietaną i zalej nim zawartość patelni. Pomidorki cherry przekrój na połówki i dodaj do szpinaku razem z pokrojonym na niewielkie kawałki serem blue. To dzięki ostatniemu z wymienionych składników danie nabierze wyrazistego smaku. Całość duś do momentu, aż ser się rozpuści. Szpinak z boczkiem, pomidorkami i serem blue podawaj na ciepło, posypany startym parmezanem oraz posiekaną natką pietruszki. Taką sałatkę serwuj na drugie śniadanie, kolację lub jako dodatek do innych dań. Przekonaj się, jakie to łatwe.