Szpinak z boczkiem, pomidorkami i serem blue przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szpinak z boczkiem, pomidorkami i serem blue

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

296 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

63 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

76 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

1 opakowanie

4 plastry

100 mililitrów

0.5 sztuki

200 gramów

1 opakowanie

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak dokładni umyj. Jeśli używasz mrożonego, to rozmroź go i odciśnij wodę.

Szpinak z boczkiem, pomidorkami i serem blue - Krok 1

Krok 2

Boczek pokrój w paski i usmaż na patelni. Gdy tłuszcz się wytopi, dodaj drobno pokrojoną cebulę.

Szpinak z boczkiem, pomidorkami i serem blue - Krok 2

Krok 3

Teraz dodaj szpinak i smaż 1 minutę.

Szpinak z boczkiem, pomidorkami i serem blue - Krok 3

Krok 4

Sos Knorr wymieszaj ze śmietanką i wlej do szpinaku. Dodaj również pomidorki cherry przekrojone na pół.

Szpinak z boczkiem, pomidorkami i serem blue - Krok 4

Krok 5

Ser blue pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do szpinaku. Wszystko duś jeszcze ok. 1-2 minuty i mieszaj, aby ser się lekko rozpuścił. Podawaj natychmiast po przygotowaniu, posypany posiekaną natką pietruszki. Aby wzbogacić smak potrawy, dodaj odrobinę parmezanu.

Szpinak z boczkiem, pomidorkami i serem blue - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szpinak z boczkiem, pomidorkami i serem blue - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szpinak z boczkiem, pomidorkami i serem blue - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szpinak z boczkiem, pomidorkami i serem blue - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szpinak z boczkiem, pomidorkami i serem blue - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szpinak z boczkiem, pomidorkami i serem blue - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szpinak z boczkiem, pomidorkami i serem blue - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szpinak z boczkiem, pomidorkami i serem blue - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szpinak z boczkiem, pomidorkami i serem blue - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szpinak z boczkiem, pomidorkami i serem blueSzpinak z boczkiem, pomidorkami i serem blue

Sałatka na ciepło to smaczny sposób na przyrządzenie warzyw – wypróbuj to danie w wersji ze szpinakiem, pomidorkami, boczkiem i serem blue. Jeśli używasz świeżych liści szpinaku, najpierw umyj je i pozbaw łodyżek. Równie dobrze sprawdzą się także w wersji mrożonej – wtedy po rozmrożeniu dokładnie odciśnij z nich nadmiar wody. Wędzony boczek pokrój w niezbyt grube paski i podsmaż na rozgrzanej patelni, a gdy tłuszcz zacznie się wytapiać, dorzuć drobno posiekaną cebulę. Następnie dodaj szpinak i smaż przez chwilę. Błyskawiczny sos czosnkowo-serowy połącz z kwaśną śmietaną i zalej nim zawartość patelni. Pomidorki cherry przekrój na połówki i dodaj do szpinaku razem z pokrojonym na niewielkie kawałki serem blue. To dzięki ostatniemu z wymienionych składników danie nabierze wyrazistego smaku. Całość duś do momentu, aż ser się rozpuści. Szpinak z boczkiem, pomidorkami i serem blue podawaj na ciepło, posypany startym parmezanem oraz posiekaną natką pietruszki. Taką sałatkę serwuj na drugie śniadanie, kolację lub jako dodatek do innych dań. Przekonaj się, jakie to łatwe.