Szpinak z papryką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szpinak z papryką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

225 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

67 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450

1 opakowanie

2 łyżki

100 mililitrów

0.5 sztuki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak dokładni umyj. Jeśli używasz mrożonego, to rozmroź go i odciśnij wodę.

Szpinak z papryką - Krok 1

Krok 2

Na patelni zeszklij drobno pokrojoną cebulę i po chwili wsyp paprykę. Poczekaj, aż się przysmaży, wtedy aromat przyprawy będzie mocniejszy.

Szpinak z papryką - Krok 2

Krok 3

Dodaj szpinak i smaż 1 minutę.

Szpinak z papryką - Krok 3

Krok 4

Sos Knorr wymieszaj ze śmietanką i wlej do szpinaku. Dokładnie wymieszaj. Wszystko zagotuj i natychmiast podawaj. Przed podaniem posyp szpinak szczyptą papryki. Jeśli lubisz potrawy pikantne, użyj ostrej papryki, jeśli zaś wolisz łagodne – papryki słodkiej.

Szpinak z papryką - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szpinak z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szpinak z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szpinak z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szpinak z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szpinak z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szpinak z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szpinak z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szpinak z papryką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szpinak z paprykąSzpinak z papryką

Szpinak jest niezwykle smacznym warzywem, wymaga jednak odpowiednich przypraw oraz dodatków, które wydobywają jego smak. Świetnie prezentuje się we wszelkich gęstych sosach, jako dodatek do dań mięsnych lub rybnych. Do przygotowywania szpinakowych potraw, można użyć szpinaku świeżego lub mrożonego, w zależności od tego, który akurat jest dostępny w sklepach. Warto pamiętać, że pod wpływem smażenia, szpinak znacząco traci na objętości. Aby stworzyć gęsty i kremowy sos, wystarczy połączyć śmietanę z sosem do warzyw na ciepło stworzonym specjalnie do szpinaku przez Knorr i zagotować. Smak wzmocnisz dzięki dodaniu do dania sera z niebieską pleśnią, który nie tylko sprawi, że sos będzie wyjątkowo aksamitny, ale także da całości charakterystyczny, słony smak. Szpinak posyp papryką ostrą lub łagodną, według uznania. Szpinak podawaj jako dodatek do makaronów i mięs lub z ziemiankami i sadzonym jajkiem. Smacznego!