Szpinak z papryką - przepis: duszony na maśle | Przepisy.pl pixel

Szpinak z papryką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
228 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

41 osób wydrukowało

Pobierz pdf

94 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

450

1 opakowanie

2 łyżki

100 mililitrów

0.5 sztuki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak dokładni umyj. Jeśli używasz mrożonego, to rozmroź go i odciśnij wodę.

Szpinak z papryką - Krok 1

Krok 2

Na patelni zeszklij drobno pokrojoną cebulę i po chwili wsyp paprykę. Poczekaj, aż się przysmaży, wtedy aromat przyprawy będzie mocniejszy.

Szpinak z papryką - Krok 2

Krok 3

Dodaj szpinak i smaż 1 minutę.

Szpinak z papryką - Krok 3

Krok 4

Sos Knorr wymieszaj ze śmietanką i wlej do szpinaku. Dokładnie wymieszaj. Wszystko zagotuj i natychmiast podawaj. Przed podaniem posyp szpinak szczyptą papryki. Jeśli lubisz potrawy pikantne, użyj ostrej papryki, jeśli zaś wolisz łagodne – papryki słodkiej.

Szpinak z papryką - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szpinak z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szpinak z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szpinak z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szpinak z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szpinak z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szpinak z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szpinak z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szpinak z papryką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pulpety z soczewicy
czas przygotowania
10 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szpinak z paprykąSzpinak z papryką

Szpinak jest niezwykle smacznym warzywem, wymaga jednak odpowiednich przypraw oraz dodatków, które wydobywają jego smak. Świetnie prezentuje się we wszelkich gęstych sosach, jako dodatek do dań mięsnych lub rybnych. Do przygotowywania szpinakowych potraw, można użyć szpinaku świeżego lub mrożonego, w zależności od tego, który akurat jest dostępny w sklepach. Warto pamiętać, że pod wpływem smażenia, szpinak znacząco traci na objętości. Aby stworzyć gęsty i kremowy sos, wystarczy połączyć śmietanę z sosem do warzyw na ciepło stworzonym specjalnie do szpinaku przez Knorr i zagotować. Smak wzmocnisz dzięki dodaniu do dania sera z niebieską pleśnią, który nie tylko sprawi, że sos będzie wyjątkowo aksamitny, ale także da całości charakterystyczny, słony smak. Szpinak posyp papryką ostrą lub łagodną, według uznania. Szpinak podawaj jako dodatek do makaronów i mięs lub z ziemiankami i sadzonym jajkiem. Smacznego!