Szpinak z papryką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szpinak z papryką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

226 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

37 osób wydrukowało

Pobierz pdf

86 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450

1 opakowanie

2 łyżki

100 mililitrów

0.5 sztuki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak dokładni umyj. Jeśli używasz mrożonego, to rozmroź go i odciśnij wodę.

Szpinak z papryką - Krok 1

Krok 2

Na patelni zeszklij drobno pokrojoną cebulę i po chwili wsyp paprykę. Poczekaj, aż się przysmaży, wtedy aromat przyprawy będzie mocniejszy.

Szpinak z papryką - Krok 2

Krok 3

Dodaj szpinak i smaż 1 minutę.

Szpinak z papryką - Krok 3

Krok 4

Sos Knorr wymieszaj ze śmietanką i wlej do szpinaku. Dokładnie wymieszaj. Wszystko zagotuj i natychmiast podawaj. Przed podaniem posyp szpinak szczyptą papryki. Jeśli lubisz potrawy pikantne, użyj ostrej papryki, jeśli zaś wolisz łagodne – papryki słodkiej.

Szpinak z papryką - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szpinak z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szpinak z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szpinak z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szpinak z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szpinak z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szpinak z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szpinak z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szpinak z papryką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szpinak z paprykąSzpinak z papryką

Szpinak jest niezwykle smacznym warzywem, wymaga jednak odpowiednich przypraw oraz dodatków, które wydobywają jego smak. Świetnie prezentuje się we wszelkich gęstych sosach, jako dodatek do dań mięsnych lub rybnych. Do przygotowywania szpinakowych potraw, można użyć szpinaku świeżego lub mrożonego, w zależności od tego, który akurat jest dostępny w sklepach. Warto pamiętać, że pod wpływem smażenia, szpinak znacząco traci na objętości. Aby stworzyć gęsty i kremowy sos, wystarczy połączyć śmietanę z sosem do warzyw na ciepło stworzonym specjalnie do szpinaku przez Knorr i zagotować. Smak wzmocnisz dzięki dodaniu do dania sera z niebieską pleśnią, który nie tylko sprawi, że sos będzie wyjątkowo aksamitny, ale także da całości charakterystyczny, słony smak. Szpinak posyp papryką ostrą lub łagodną, według uznania. Szpinak podawaj jako dodatek do makaronów i mięs lub z ziemiankami i sadzonym jajkiem. Smacznego!