Szpinak z papryką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szpinak z papryką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
227 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

38 osób wydrukowało

Pobierz pdf

91 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450

1 opakowanie

2 łyżki

100 mililitrów

0.5 sztuki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak dokładni umyj. Jeśli używasz mrożonego, to rozmroź go i odciśnij wodę.

Szpinak z papryką - Krok 1

Krok 2

Na patelni zeszklij drobno pokrojoną cebulę i po chwili wsyp paprykę. Poczekaj, aż się przysmaży, wtedy aromat przyprawy będzie mocniejszy.

Szpinak z papryką - Krok 2

Krok 3

Dodaj szpinak i smaż 1 minutę.

Szpinak z papryką - Krok 3

Krok 4

Sos Knorr wymieszaj ze śmietanką i wlej do szpinaku. Dokładnie wymieszaj. Wszystko zagotuj i natychmiast podawaj. Przed podaniem posyp szpinak szczyptą papryki. Jeśli lubisz potrawy pikantne, użyj ostrej papryki, jeśli zaś wolisz łagodne – papryki słodkiej.

Szpinak z papryką - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szpinak z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szpinak z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szpinak z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szpinak z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szpinak z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szpinak z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szpinak z papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szpinak z papryką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Sałatka zielona
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szpinak z paprykąSzpinak z papryką

Szpinak jest niezwykle smacznym warzywem, wymaga jednak odpowiednich przypraw oraz dodatków, które wydobywają jego smak. Świetnie prezentuje się we wszelkich gęstych sosach, jako dodatek do dań mięsnych lub rybnych. Do przygotowywania szpinakowych potraw, można użyć szpinaku świeżego lub mrożonego, w zależności od tego, który akurat jest dostępny w sklepach. Warto pamiętać, że pod wpływem smażenia, szpinak znacząco traci na objętości. Aby stworzyć gęsty i kremowy sos, wystarczy połączyć śmietanę z sosem do warzyw na ciepło stworzonym specjalnie do szpinaku przez Knorr i zagotować. Smak wzmocnisz dzięki dodaniu do dania sera z niebieską pleśnią, który nie tylko sprawi, że sos będzie wyjątkowo aksamitny, ale także da całości charakterystyczny, słony smak. Szpinak posyp papryką ostrą lub łagodną, według uznania. Szpinak podawaj jako dodatek do makaronów i mięs lub z ziemiankami i sadzonym jajkiem. Smacznego!