Czy pesto można mrozić? Czy można je zamrozić?
Miłośnicy pesto często robią większą porcję swojego ulubionego sosu i zastanawiają się, czy pesto można mrozić. Ten sposób przechowywania jest bardzo wygodny. Dowiedzcie się więc, jak powinno wyglądać mrożenie pesto.
Czy pesto można mrozić?
Ciekawi was, czy można zamrozić pesto, czy też trzeba je zjeść „na świeżo”? Pesto jest jednym z tych dań, które możecie z powodzeniem zamrozić i wykorzystać później. Pesto nadaje się do mrożenia w małych plastikowych pojemniczkach do żywności lub w silikonowych formach. Często mrozi się je też w foremkach do lodu, a po zamrożeniu przekłada do woreczków, z których można na bieżąco wyjmować gotowe kostki.
Mrożenie pesto krok po kroku
Zamrażanie pesto jest naprawdę proste. Sos trzeba wcześniej dokładnie wystudzić i wymieszać, żeby wszystkie składniki się połączyły, a następnie przełożyć do pojemnika, w którym będzie się mroziło. Najlepiej przygotować mniejsze porcje pesto w sam raz na jedno użycie. Jeżeli brakuje wam pudełeczek do mrożenia żywności, możecie przełożyć sos do plastikowych worków na mrożonki wyposażonych w suwaki i umieścić w zamrażarce na płasko, żeby zajmowały jak najmniej miejsca i nie sklejały się z innymi produktami.
Pesto możecie przechowywać w zamrażalniku przez kilka miesięcy. Jeśli postanowicie je wykorzystać, nie musicie go rozmrażać – wystarczy wrzucić zimne kostki bezpośrednio do naczynia, w którym przygotowujecie potrawę z makaronem i poczekać do pełnego rozpuszczenia. Pesto rozmrozicie też w mikrofalówce przy użyciu specjalnego programu do rozmrażania żywności lub w lodówce.
Komentarze (0)