Pesto - przepis na pesto z bazylii | Przepisy.pl pixel

Pesto

PESTO Z BAZYLII

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
531 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

283 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

643 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

150 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do kielicha blendera przełóż liście bazylii.

Pesto - Krok 1

Krok 2

Orzechy upraż na suchej patelni.

Pesto - Krok 2

Krok 3

Jak zrobią się rumiane wystudź i dołóż do bazylii.

Pesto - Krok 3

Krok 4

Rozgnieć ząbek czosnku i wraz z parmezanem wsyp do bazylii. Wlej do kielicha blendera oliwę z oliwek. Całość dokładnie zmiksuj. Dopraw do smaku pesto z bazylii i wymieszaj. Możesz podawać jako dip lub sos do makaronu, ryby na ciepło oraz na zimno.

Pesto - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Pesto z bazylii można przechowywać w lodówce – najlepiej w zamkniętym słoiku – przez około 7 dni.

2

Opinie o przepisie

  • Kinga

    Kinga , 23.08.2022

    Pesto z bazylii robię zawsze z podwójnej porcji i mam na kilka obiadów.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daria Mleczko

    Daria Mleczko , 31.03.2020

    TAK* Można zamiast orzeszkòw piniowych lub migdałòw zastosować orzechy włoskie. Natomiast jeśli nie ma się parmezanu świetnie sprawdza się też starty ser jadel. Bardzo często wykonuję pesto właśnie z orzechami włoskimi i serem jadel, dodając je do makaronu kokardki ugotowanego al'dente. Takie danie serwuje na zimno jako przekąskę dla gości. Serdecznie polecam wypróbować!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pesto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pesto - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - PestoPesto

Pesto z bazylii wykonane samodzielnie to gwarancja świeżości oraz możliwość eksperymentowania z jego smakiem. Przepis na domowe pesto z wykorzystaniem sosu sałatkowo-ziołowego Knorr jest oryginalnym sposobem na uzyskanie niecodziennego aromatu tego znanego i popularnego włoskiego specjału. Przygotowanie pesto z bazylii zajmie ci kwadrans. Możesz je wykorzystać do makaronu, posmarować nim chrupiące bułeczki na śniadanie, wykorzystać jako dip np. do kukurydzianych chipsów, posmarować nim pizzę, dodać do pieczonych warzyw lub ryby, serów, sałatek itp. W zależności od przeznaczenia warto modyfikować jego gęstość ilością dodanej oliwy. Jeżeli nie masz lub nie lubisz orzeszków piniowych, zamień je na łuskany słonecznik, orzechy ziemne lub nerkowce. Pamiętaj, aby prażąc pestki na suchej patelni zmniejszyć płomień i często mieszać. Jeżeli lubisz ostre smaki na sam koniec dodaj szczyptę sproszkowanego chili.