
Składniki
2 łyżki
2 łyżki
1 szczypta
150 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do kielicha blendera przełóż liście bazylii.

Krok 2
Orzechy upraż na suchej patelni.

Krok 3
Jak zrobią się rumiane wystudź i dołóż do bazylii.

Krok 4
Rozgnieć ząbek czosnku i wraz z parmezanem wsyp do bazylii. Wlej do kielicha blendera oliwę z oliwek. Całość dokładnie zmiksuj. Dopraw do smaku pesto z bazylii i wymieszaj. Możesz podawać jako dip lub sos do makaronu, ryby na ciepło oraz na zimno.


Dobra rada:
Pesto z bazylii można przechowywać w lodówce – najlepiej w zamkniętym słoiku – przez około 7 dni.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pesto
Pesto z bazylii wykonane samodzielnie to gwarancja świeżości oraz możliwość eksperymentowania z jego smakiem. Przepis na domowe pesto z wykorzystaniem sosu sałatkowo-ziołowego Knorr jest oryginalnym sposobem na uzyskanie niecodziennego aromatu tego znanego i popularnego włoskiego specjału. Przygotowanie pesto z bazylii zajmie ci kwadrans. Możesz je wykorzystać do makaronu, posmarować nim chrupiące bułeczki na śniadanie, wykorzystać jako dip np. do kukurydzianych chipsów, posmarować nim pizzę, dodać do pieczonych warzyw lub ryby, serów, sałatek itp. W zależności od przeznaczenia warto modyfikować jego gęstość ilością dodanej oliwy. Jeżeli nie masz lub nie lubisz orzeszków piniowych, zamień je na łuskany słonecznik, orzechy ziemne lub nerkowce. Pamiętaj, aby prażąc pestki na suchej patelni zmniejszyć płomień i często mieszać. Jeżeli lubisz ostre smaki na sam koniec dodaj szczyptę sproszkowanego chili.































