Pesto

- Krok 1Do kielicha blendera przełóż liście bazylii.
- Krok 2Orzechy upraż na suchej patelni.
- Krok 3Jak zrobią się rumiane wystudź i dołóż do bazylii.
- Krok 4Rozgnieć ząbek czosnku i wraz z parmezanem wsyp do bazylii.
- Krok 5Wlej do kielicha blendera oliwę z oliwek, następnie dodaj sos sałatkowy Knorr. Całość dokładnie zmiksuj. Możesz podawać jako dip lub sos do makaronu, ryby na ciepło oraz na zimno.

Pesto wykonane samodzielnie to gwarancja świeżości oraz możliwość eksperymentowania z jego smakiem. Przepis na domowe pesto z wykorzystaniem sosu sałatkowo-ziołowego Knorr jest oryginalnym sposobem na uzyskanie niecodziennego aromatu tego znanego i popularnego włoskiego specjału. Przygotowanie pesto zajmie ci kwadrans. Możesz je wykorzystać do makaronu, posmarować nim chrupiące bułeczki na śniadanie, wykorzystać jako dip np. do kukurydzianych czipsów, posmarować nim pizzę, dodać do pieczonych warzyw lub ryby, serów, sałatek itp. W zależności od przeznaczenia warto modyfikować jego gęstość ilością dodanej oliwy. Jeżeli nie masz lub nie lubisz orzeszków piniowych, zamień je na łuskany słonecznik, orzechy ziemne lub nerkowce. Pamiętaj, aby prażąc pestki na suchej patelni zmniejszyć płomień i często mieszać. Jeżeli lubisz ostre smaki na sam koniec dodaj szczyptę sproszkowanego chili. Przygotowane w ten sposób pesto można przechowywać w lodówce – najlepiej w zamkniętym słoiku – przez około 7 dni.