Sos maślany – przepis do warzyw, kurczaka i ryb | Przepisy.pl pixel

Sos maślany

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

68 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

4 sztuki

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku z gotującą się wodą ustaw rondelek, wlej do niego 2 łyżki przegotowanej wody, dodaj sól, 4 żółtka i ubijaj

Sos maślany - Krok 1

Krok 2

Gdy żółtka zgęstnieją dodawaj stopniowo masła i dalej ubijaj na parze.

Sos maślany - Krok 2

Krok 3

Dodaj sok z cytryny, ubij. Nie dopuść do zagotowania sosu. W przypadku gdyby się zważył, dodaj 1 łyżkę zimnej wody i ubij ponownie. Sos podawaj do ryby, szparagów lub sałaty.

Sos maślany - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • Ola

    Ola , 18.04.2023

    Bardzo dobry

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos maślany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos maślany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos maślany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos maślany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos maślany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos maślany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos maślany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos maślany - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos maślanySos maślany

Spróbuj naszej receptury na sos maślany, a przekonasz się, że nie ma lepszego dodatku do ulubionego mięsa czy ziemniaków. Walory tego specjału można wymieniać godzinami, ponieważ jest on wyjątkowo kremowy, aromatyczny i smaczny. Nie masz na co czekać, sosu maślanego trzeba po prostu spróbować!

Dla kogo?

Jeżeli lubisz dania o delikatnym smaku i idealnej konsystencji, to sos maślano śmietanowy będzie strzałem w dziesiątkę! Wystarczy dodać kilka łyżeczek tego specjału, by urozmaicić smak ulubionych potraw i całkowicie zmienić ich smak, oczywiście na lepsze. Skusisz się? Mamy nadzieję, że tak!

Na jaką okazję?

Wykorzystaj sos maślany przepis, gdy tylko najdzie Cię ochota. Codzienny obiad, przyjęcie w gronie bliskich, impreza ze znajomymi – każda z tych okazji jest dobra, by zaserwować nasz specjał. Przekonaj się o tym, że sos z masła zawsze smakuje tak samo dobrze!

Czy wiesz, że?

Zaledwie pół godziny dzieli Cię od spróbowania sosu maślanego. Z przygotowaniem tego specjału poradzi sobie każdy, nawet kulinarny nowicjusz! Potrzebujesz jedynie 4 składników: masła, żółtek, soku z cytryny oraz soli, dzięki którym zaserwujesz sos maślany do kurczaka i innych dań. 

Dla urozmaicenia:

Wiesz już, że przygotowanie sosu maślanego to banalne zadanie! Stosuj się do naszych wskazówek, a uzyskasz najlepsze rezultaty. Później przemyśl, z czym podasz sos. Mogą być to warzywa, mięsa, ryż, kasza, ziemniaki. Co ciekawe, sos maślany do ryby to równie trafne połączenie. Wybierz ulubione kompozycje i ciesz się najlepszym smakiem!