Sos maślany przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos maślany

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

40 osób wydrukowało

Pobierz pdf

36 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

4 sztuki

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku z gotującą się wodą ustaw rondelek, wlej do niego 2 łyżki przegotowanej wody, dodaj sól, 4 żółtka i ubijaj

Sos maślany - Krok 1

Krok 2

Gdy żółtka zgęstnieją dodawaj stopniowo masła i dalej ubijaj na parze.

Sos maślany - Krok 2

Krok 3

Dodaj sok z cytryny, ubij. Nie dopuść do zagotowania sosu. W przypadku gdyby się zważył, dodaj 1 łyżkę zimnej wody i ubij ponownie. Sos podawaj do ryby, szparagów lub sałaty.

Sos maślany - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos maślany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos maślany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos maślany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos maślany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos maślany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos maślany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos maślany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej