Tajski sos Sa-teh przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tajski sos Sa-teh

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 łyżki

3 sztuki

4 łyżki

3 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

3 łyżki

2 sztuki

100 gramów

100 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wyłuskaj i posiekaj orzeszki ziemne.

Krok 2

Mocz papryczki chilli w ciepłej wodzie przez 5 minut. Po nasączeniu usuń nasionka i pokrój na małe kawałki.

Krok 3

Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Wszystko zmiksuj.

Krok 4

Na patelni rozgrzej olej, włóż powstałą masę i smaż 2 minuty.

Krok 5

Dodaj sos sojowy, cukier, skórkę i sok z cytryny. Wlej pół szklanki wody i gotuj na małym ogniu przez 5 minut.

Krok 6

Dodaj masło orzechowe, kawałek cynamonu i listki laurowe. Gotuj na małym ogniu do czasu, gdy sos zgęstnieje.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tajski sos Sa-teh - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tajski sos Sa-teh - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tajski sos Sa-teh - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tajski sos Sa-teh - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tajski sos Sa-teh - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tajski sos Sa-teh - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tajski sos Sa-teh - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tajski sos Sa-teh - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Bułeczki ze szpinakiem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej