
Składniki
1 sztuka
3 łyżki
3 sztuki
4 łyżki
3 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
3 łyżki
2 sztuki
100 gramów
100 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wyłuskaj i posiekaj orzeszki ziemne.
Krok 2
Mocz papryczki chilli w ciepłej wodzie przez 5 minut. Po nasączeniu usuń nasionka i pokrój na małe kawałki.
Krok 3
Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Wszystko zmiksuj.
Krok 4
Na patelni rozgrzej olej, włóż powstałą masę i smaż 2 minuty.
Krok 5
Dodaj sos sojowy, cukier, skórkę i sok z cytryny. Wlej pół szklanki wody i gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
Krok 6
Dodaj masło orzechowe, kawałek cynamonu i listki laurowe. Gotuj na małym ogniu do czasu, gdy sos zgęstnieje.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej