
Składniki
1 sztuka
3 łyżki
3 sztuki
4 łyżki
3 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
3 łyżki
2 sztuki
100 gramów
100 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wyłuskaj i posiekaj orzeszki ziemne.
Krok 2
Mocz papryczki chilli w ciepłej wodzie przez 5 minut. Po nasączeniu usuń nasionka i pokrój na małe kawałki.
Krok 3
Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Wszystko zmiksuj.
Krok 4
Na patelni rozgrzej olej, włóż powstałą masę i smaż 2 minuty.
Krok 5
Dodaj sos sojowy, cukier, skórkę i sok z cytryny. Wlej pół szklanki wody i gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
Krok 6
Dodaj masło orzechowe, kawałek cynamonu i listki laurowe. Gotuj na małym ogniu do czasu, gdy sos zgęstnieje.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej