Jak ładnie podać tatara z łososia, a jak wołowego?

Jak ładnie podać tatara, by danie prezentowało się niczym dzieło wybitnego kuchmistrza? Jak wiadomo potrawy, których wyjątkowy smak współgra z atrakcyjnym wyglądem na talerzu, dostarczają więcej doznań naszym podniebieniom. Jak podać tatara z łososia, a jak serwować wołowego? W poniższym artykule przedstawiamy pomysły na apetyczne kompozycje.

Jak podać tatara? Przyda Wam się dowolna foremka

Bez względu na to, jakiego tatara serwujemy gościom, przed podaniem łatwo go elegancko uformować np. przy pomocy specjalnego pierścienia lub niewielkiej foremki do pieczenia. Innym pomysłem jest ulepienie z mięsa kulki i delikatne spłaszczenie jej łyżką. Najważniejsze są jednak dodatki – tatar prezentuje się o wiele lepiej w ich towarzystwie. Nie bez znaczenia jest również zastawa stołowa, dlatego zamiast klasycznego talerza, warto rozważyć podanie tatara na drewnianej desce.

Jak podawać tatara wołowego?

Tatar jako mieszanka surowego mięsa wołowego z drobno posiekanymi warzywami nie prezentuje się zbyt atrakcyjnie. Zwłaszcza gdy mowa o eleganckim przyjęciu lub ważnej uroczystości rodzinnej. Zatem, jak ładnie podać tatara wołowego?

  1. W centralnej części talerza umieśćcie zmielone i doprawione mięso wołowe. Możecie ulepić kulkę, a następnie delikatnie rozgnieść ją łyżką lub widelcem. Jeśli zależy Wam na symetrii, polecamy użyć okrągłego pierścienia do formowania potraw.
  2. Posiekane warzywa ułóżcie wokół mięsa, tak by poszczególne składniki były od siebie odseparowane. Taki zabieg ułatwi doprawienie tatara wedle indywidualnych preferencji.
  3. Na powierzchnię mięsa wyłóżcie żółtko jaja. By utrzymać je w nienaruszonym stanie, polecamy uformować małe zagłębienie w centralnej części mięsa. Należy postępować delikatnie, by żółtko się nie rozlało i nie popsuło kompozycji. Żółtko możecie podać także w specjalnym kieliszku do jajek.
  4. Talerz warto dodatkowo udekorować natką pietruszki oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Tatar wołowy prosto z lodówki serwujcie zawsze w formie przystawki, a do tego obowiązkowo pieczywo. Najpopularniejszy przepis zakłada podanie mięsa w towarzystwie kiszonego ogórka, cebuli oraz kaparów, ale nie jest to sztywna zasada. Na naszej stronie znajdziecie również pomysły na tatara w innej odsłonie.

Tatar z łososia – jak podawać?

Jak podać tatar z łososia? Sposób serwowania nie różni bardzo od dania w wersji z mięsa wołowego.

  1. Posiekany i doprawiony filet z łososia uformujcie w małe kulki – każda z nich to jedna porcja. Podobnie jak w przypadku tatara wołowego, możecie lekko spłaszczyć tatara widelcem lub użyć specjalnego pierścienia do formowania potraw.
  2. Posiekane dodatki rozłóżcie wokół łososia – do surowej ryby pasują: ogórek kiszony, kapary oraz szalotka.
  3. Całość możecie udekorować majonezem (tak jak w przepisie na tatar z wędzonego łososia) lub koperkiem, który doskonale współgra ze smakiem łososia.

Jak jeszcze można podawać tatara z łososia? Na naszej stronie znajdziecie liczne inspiracje oraz wiele przepisów. Polecamy wypróbować między innymi tatar z łososia wędzonego z warzywami, czyli tatar w wyjątkowo kolorowej odsłonie.

Jak podać tatara na imprezie?

Tatar idealnie sprawdzi się jako przekąska podczas imprez. W takich warunkach należy zwrócić uwagę na sposób podania, uwzględniając przede wszystkim wygodę podczas jedzenia. Warto postawić na mniejsze porcje, które nie wymagają korzystania z talerzyków, czy sztućców.

  1. Gotowy tatar możesz zaserwować w formie kanapek. W towarzystwie chrupiącej bagietki zarówno tatar z łososia jak i ten w wersji wołowej będzie smakować obłędnie.
  2. Innym pomysłem na podanie tatara wołowego jest serwowanie go w jajkach. Przepis na delikatny tatar w jajach zakłada zastąpienie żółtka jajka ugotowanego na twardo kulką z mięsa wołowego. To smaczna kompozycja, obok której nikt nie przejdzie obojętnie!
  3. Jeden z naszych przepisów na tatar z łososia szczególnie zachwyca formą podania. Zamiast w naczyniu, potrawę możecie zaserwować w kokilkach z wydrążonej cytryny!

Jak podać tatara? Podsumowanie

Zaproponowane przez nas pomysły możecie dowolnie modyfikować – ogranicza Was jedynie wyobraźnia. Tatar można ograć na wiele sposobów, najważniejsze jednak, by kompozycja prezentowała się atrakcyjnie, a potrawa była smaczna.