
Składniki
150 mililitrów
2 sztuki
30 gramów
0.5 pęczka
0.5 pęczka
1 opakowanie
30 gramów
2 sztuki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mozzarellę oraz trzy pomidory pokrój w plastry. Odłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru wody.

Krok 2
Plastry pomidorów i sera układaj na przemian na dużym, okrągłym talerzu tak, aby lekko zachodziły na siebie, tworząc pierścień. Środek powinien pozostać pusty.

Krok 3
Pomidora obierz za pomocą nożyka, zaczynając od płaskiej strony - tej bez szypułki (podobnie jak obiera się jabłko) starając się, aby nie przerwać powstałego podczas obierania paska.

Krok 4
Długi pasek zwiń w różę zaczynając od końca tak, aby początek paska - czyli płaska część pomidora, znalazła się pod różą. Ułóż różę w pustym miejscu na środku talerza.

Krok 5
Przygotuj sos. W mikserze wymieszaj oliwę z oliwek, liście bazylii i pietruszki, parmezan oraz sos sałatkowy Knorr. Powinien powstać gęsty, zielony sos.

Krok 6
Przelej sos do plastikowej butelki z cienkim otworem i polej delikatnie sałatkę. Posyp orzeszkami piniowymi i podawaj.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej