Sałatka caprese z różą z pomidora przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka caprese z różą z pomidora

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
141 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

73 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

181 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 mililitrów

2 sztuki

30 gramów

0.5 pęczka

0.5 pęczka

1 opakowanie

30 gramów

2 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mozzarellę oraz trzy pomidory pokrój w plastry. Odłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru wody.

Sałatka caprese z różą z pomidora  - Krok 1

Krok 2

Plastry pomidorów i sera układaj na przemian na dużym, okrągłym talerzu tak, aby lekko zachodziły na siebie, tworząc pierścień. Środek powinien pozostać pusty.

Sałatka caprese z różą z pomidora  - Krok 2

Krok 3

Pomidora obierz za pomocą nożyka, zaczynając od płaskiej strony - tej bez szypułki (podobnie jak obiera się jabłko) starając się, aby nie przerwać powstałego podczas obierania paska.

Sałatka caprese z różą z pomidora  - Krok 3

Krok 4

Długi pasek zwiń w różę zaczynając od końca tak, aby początek paska - czyli płaska część pomidora, znalazła się pod różą. Ułóż różę w pustym miejscu na środku talerza.

Sałatka caprese z różą z pomidora  - Krok 4

Krok 5

Przygotuj sos. W mikserze wymieszaj oliwę z oliwek, liście bazylii i pietruszki, parmezan oraz sos sałatkowy Knorr. Powinien powstać gęsty, zielony sos.

Sałatka caprese z różą z pomidora  - Krok 5

Krok 6

Przelej sos do plastikowej butelki z cienkim otworem i polej delikatnie sałatkę. Posyp orzeszkami piniowymi i podawaj.

Sałatka caprese z różą z pomidora  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka caprese z różą z pomidora  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka caprese z różą z pomidora  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka caprese z różą z pomidora  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka caprese z różą z pomidora  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka caprese z różą z pomidora  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka caprese z różą z pomidora  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka caprese z różą z pomidora  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka caprese z różą z pomidora  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka caprese z różą z pomidora Sałatka caprese z różą z pomidora

Mozzarellę oraz trzy pomidory pokrój w plastry. Odłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru wody.