Składniki
2 sztuki
2 sztuki
1 opakowanie
0.5 pęczka
0.5 pęczka
30 gramów
30 gramów
2 sztuki
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mozzarellę oraz trzy pomidory pokrój w plastry. Odłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru wody.
Krok 2
Plastry pomidorów i sera układaj na przemian na dużym, okrągłym talerzu tak, aby lekko zachodziły na siebie, tworząc pierścień. Środek powinien pozostać pusty.
Krok 3
Pomidora obierz za pomocą nożyka, zaczynając od płaskiej strony - tej bez szypułki (podobnie jak obiera się jabłko) starając się, aby nie przerwać powstałego podczas obierania paska.
Krok 4
Długi pasek zwiń w różę zaczynając od końca tak, aby początek paska - czyli płaska część pomidora, znalazła się pod różą. Ułóż różę w pustym miejscu na środku talerza.
Krok 5
Przygotuj sos. W mikserze wymieszaj oliwę z oliwek, liście bazylii i pietruszki, parmezan oraz sos sałatkowy Knorr. Powinien powstać gęsty, zielony sos.
Krok 6
Przelej sos do plastikowej butelki z cienkim otworem i polej delikatnie sałatkę. Posyp orzeszkami piniowymi i podawaj.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej