
Składniki
2 sztuki
2 sztuki
1 opakowanie
0.5 pęczka
0.5 pęczka
30 gramów
30 gramów
2 sztuki
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mozzarellę oraz trzy pomidory pokrój w plastry. Odłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru wody.
Krok 2
Plastry pomidorów i sera układaj na przemian na dużym, okrągłym talerzu tak, aby lekko zachodziły na siebie, tworząc pierścień. Środek powinien pozostać pusty.
Krok 3
Pomidora obierz za pomocą nożyka, zaczynając od płaskiej strony - tej bez szypułki (podobnie jak obiera się jabłko) starając się, aby nie przerwać powstałego podczas obierania paska.
Krok 4
Długi pasek zwiń w różę zaczynając od końca tak, aby początek paska - czyli płaska część pomidora, znalazła się pod różą. Ułóż różę w pustym miejscu na środku talerza.
Krok 5
Przygotuj sos. W mikserze wymieszaj oliwę z oliwek, liście bazylii i pietruszki, parmezan oraz sos sałatkowy Knorr. Powinien powstać gęsty, zielony sos.
Krok 6
Przelej sos do plastikowej butelki z cienkim otworem i polej delikatnie sałatkę. Posyp orzeszkami piniowymi i podawaj.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej