Sałatka pomidorowo – pieczarkowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka pomidorowo – pieczarkowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
72 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

59 osób wydrukowało

Pobierz pdf

172 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

3 sztuki

100 gramów

1 opakowanie

1 pęczek

50 gramów

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

4 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory umyj i pokrój w plasterki. Dymki obierz i pokrój na ćwiartki.

Sałatka pomidorowo – pieczarkowa - Krok 1

Krok 2

Pietruszkę opłucz i oberwij listki. Pieczarki umyj i pokrój.

Sałatka pomidorowo – pieczarkowa - Krok 2

Krok 3

Przygotowane składniki wymieszaj i przełóż do salaterki. Posyp startym parmezanem.

Sałatka pomidorowo – pieczarkowa - Krok 3

Krok 4

Przygotuj sos sałatkowy Knorr - zawartość opakowania wymieszaj z 3 łyżkami wody i 4 łyżkami oliwy. Wymieszaj.

Sałatka pomidorowo – pieczarkowa - Krok 4

Krok 5

Sałatkę polej przygotowanym sosem Knorr i dopraw. Podawaj z czosnkowymi grzankami z bagietki.

Sałatka pomidorowo – pieczarkowa - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka pomidorowo – pieczarkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka pomidorowo – pieczarkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka pomidorowo – pieczarkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka pomidorowo – pieczarkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka pomidorowo – pieczarkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka pomidorowo – pieczarkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka pomidorowo – pieczarkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka pomidorowo – pieczarkowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ekspresowa sałatka
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka pomidorowo – pieczarkowaSałatka pomidorowo – pieczarkowa

Czasem najprostsze dania są najlepsze. Gdy niespodziewanie odwiedzają cię goście, nie masz wtedy czasu na tworzenie wymyślnych potraw, liczy się sprawdzony i niezawodny przepis. Taki, jak nasz na sałatkę pomidorowo-pieczarkową. Dzięki niej, w kreatywny sposób wykorzystać możesz pospolite składniki, które zalegają w każdej lodówce. Pomysł na sałatkę wypróbować możesz nie tylko w czasie wizyty gości, ale również w codziennym menu, jako dodatek do obiadu lub ciepłej kolacji. Połączenie pomidorów, pieczarek i startego sera żółtego (najlepiej parmezanu) będzie udane dzięki dodatkowi odpowiedniego dressingu np. sosu sałatkowego czosnkowo-ziołowego, dzięki któremu warzywa i grzyby aromatyczne i idealnie doprawione. Podawaj sałatkę w towarzystwie ciemnego pieczywa z ziarnami lub chrupiącej bagietki.