Sałatka z gyrosem - najlepsza i najprostsza przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z gyrosem - najlepsza i najprostsza

Autor: madziakat

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 szczypta

1 opakowanie

1 szczypta

2 sztuki

0.5 opakowania

5 łyżek

0.5 opakowania

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka pokrój na kawałki ok 1x1 cm, następnie usmaż kurczaka na złoty kolor, na pół minuty przed końcem smażenia posyp i dokładnie obtocz każdą część przyprawą do gyrosa. Pozostaw do ostudzenia.

Krok 2

Przygotuj miskę przezroczystą żeby było widać warstwy sałatki. Pomidory obierz ze skórki i również je pokrój w kostkę. Ułóż na dnie miski. Następnie pokrój ser feta w kostkę i ułóż na pomidorach. Na serze połóż wystudzone kawałki piersi z kurczaka.

Krok 3

Sos: wymieszaj podaną ilość majonezu i śmietany z przeciśniętymi ząbkami czosnku i pieprzem. Pamiętaj, aby nie solić sosu, ponieważ ser feta jest sam w sobie bardzo słony.

Krok 4

Warstwy sałatki ostrożnie zalej sosem tak, aby była równo przykryta. Na wierzchu posyp szczyptą suszonej bazylii.

Krok 5

Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z gyrosem - najlepsza i najprostsza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z gyrosem - najlepsza i najprostsza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z gyrosem - najlepsza i najprostsza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z gyrosem - najlepsza i najprostsza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z gyrosem - najlepsza i najprostsza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z gyrosem - najlepsza i najprostsza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z gyrosem - najlepsza i najprostsza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z gyrosem - najlepsza i najprostsza - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej