Sałatka z grillowanych ziemniaków z kurkami i wędzonym boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z grillowanych ziemniaków z kurkami i wędzonym boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

168 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

233 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

330 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

100 gramów

12 sztuk

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki wyszoruj szczoteczką i osusz papierowym ręcznikiem i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika – piecz do miękkości, następnie wystudź.

Sałatka z grillowanych ziemniaków z kurkami i wędzonym boczkiem - Krok 1

Krok 2

Plastry boczku umieść między dwoma arkuszami pergaminu, połóż na blasze do pieczenia i przyciśnij drugą blachą. Wstaw do piekarnika razem z ziemniakami i piecz 20 minut.

Sałatka z grillowanych ziemniaków z kurkami i wędzonym boczkiem - Krok 2

Krok 3

Masło rozgrzej na patelni, przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę (1 szt.), po chwili dodaj kurki, dodaj posiekany rozmaryn i smaż chwilę razem. Dopraw do smaku.

Sałatka z grillowanych ziemniaków z kurkami i wędzonym boczkiem - Krok 3

Krok 4

Wystudzone ziemniaki pokrój w centymetrowej grubości plastry. Oliwę wymieszaj z przyprawą do grilla Knorr i polej ziemniaki – ułóż na rozgrzanym grillu i smaż po 3-4 minuty z obu stron.

Sałatka z grillowanych ziemniaków z kurkami i wędzonym boczkiem - Krok 4

Krok 5

W salaterce wymieszaj grillowane ziemniaki, rukolę, pokrojoną w piórka cebulę oraz kurki. W miseczce wymieszaj 3 łyżki oliwy z 3 łyżkami wody i wymieszaj – powstałym sosem polej sałatkę. Upieczony boczek połam na mniejsze kawałki i posyp sałatkę.

Sałatka z grillowanych ziemniaków z kurkami i wędzonym boczkiem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Dodatkowo sałatkę możesz posypać pokruszonym kozim serem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z grillowanych ziemniaków z kurkami i wędzonym boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z grillowanych ziemniaków z kurkami i wędzonym boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z grillowanych ziemniaków z kurkami i wędzonym boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z grillowanych ziemniaków z kurkami i wędzonym boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z grillowanych ziemniaków z kurkami i wędzonym boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z grillowanych ziemniaków z kurkami i wędzonym boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z grillowanych ziemniaków z kurkami i wędzonym boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z grillowanych ziemniaków z kurkami i wędzonym boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z grillowanych ziemniaków z kurkami i wędzonym boczkiemSałatka z grillowanych ziemniaków z kurkami i wędzonym boczkiem

Jakie jest najpopularniejsze warzywo na grill? Wielu odpowiedziałoby zapewne, że ziemniak. Odmień smak klasycznych opiekanych talarków i przygotuj na ich bazie smaczną sałatkę. Ziemniaki starannie umyj i upiecz do miękkości w dobrze nagrzanym piekarniku. Następnie pokrój je w plastry i zrumień na ruszcie grilla. Z tak przygotowanymi kawałkami warzyw idealnie skomponuje się chrupiący pieczony boczek oraz kurki. Grzyby będą wyrazistsze w smaku, jeśli podsmażysz je z posiekaną w drobną kostkę cebulą oraz gałązką świeżego rozmarynu. Kurki możesz zastąpić innymi grzybami leśnymi lub pieczarkami. Wymienione składniki (oprócz boczku) wymieszaj w salaterce z listkami świeżej rukoli oraz piórkami białej cebuli. Smaku nada całości włoski sos sałatkowy. Przygotujesz go w krótkim czasie, łącząc oliwę, wodę oraz mieszankę przypraw. Na koniec posyp sałatkę kawałkami upieczonego boczku. Smak urozmaici również pokruszony ser kozi. Mamy nadzieję, że grillowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.