Sałatka z grillowanych ziemniaków z kurkami i wędzonym boczkiem
łatwe
326 osób zapisało
Składniki
300 gramów
1 opakowanie
1 opakowanie
100 gramów
12 sztuk
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki wyszoruj szczoteczką i osusz papierowym ręcznikiem i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika – piecz do miękkości, następnie wystudź.
Krok 2
Plastry boczku umieść między dwoma arkuszami pergaminu, połóż na blasze do pieczenia i przyciśnij drugą blachą. Wstaw do piekarnika razem z ziemniakami i piecz 20 minut.
Krok 3
Masło rozgrzej na patelni, przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę (1 szt.), po chwili dodaj kurki, dodaj posiekany rozmaryn i smaż chwilę razem. Dopraw do smaku.
Krok 4
Wystudzone ziemniaki pokrój w centymetrowej grubości plastry. Oliwę wymieszaj z przyprawą do grilla Knorr i polej ziemniaki – ułóż na rozgrzanym grillu i smaż po 3-4 minuty z obu stron.
Krok 5
W salaterce wymieszaj grillowane ziemniaki, rukolę, pokrojoną w piórka cebulę oraz kurki. W miseczce wymieszaj 3 łyżki oliwy z 3 łyżkami wody i wymieszaj – powstałym sosem polej sałatkę. Upieczony boczek połam na mniejsze kawałki i posyp sałatkę.
Dobra rada:
Dodatkowo sałatkę możesz posypać pokruszonym kozim serem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z grillowanych ziemniaków z kurkami i wędzonym boczkiem
Jakie jest najpopularniejsze warzywo na grill? Wielu odpowiedziałoby zapewne, że ziemniak. Odmień smak klasycznych opiekanych talarków i przygotuj na ich bazie smaczną sałatkę. Ziemniaki starannie umyj i upiecz do miękkości w dobrze nagrzanym piekarniku. Następnie pokrój je w plastry i zrumień na ruszcie grilla. Z tak przygotowanymi kawałkami warzyw idealnie skomponuje się chrupiący pieczony boczek oraz kurki. Grzyby będą wyrazistsze w smaku, jeśli podsmażysz je z posiekaną w drobną kostkę cebulą oraz gałązką świeżego rozmarynu. Kurki możesz zastąpić innymi grzybami leśnymi lub pieczarkami. Wymienione składniki (oprócz boczku) wymieszaj w salaterce z listkami świeżej rukoli oraz piórkami białej cebuli. Smaku nada całości włoski sos sałatkowy. Przygotujesz go w krótkim czasie, łącząc oliwę, wodę oraz mieszankę przypraw. Na koniec posyp sałatkę kawałkami upieczonego boczku. Smak urozmaici również pokruszony ser kozi. Mamy nadzieję, że grillowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.