Sałatka z kurkami i ziemniakami - z grzybami leśnymi | Przepisy.pl pixel

Sałatka z grillowanych ziemniaków z kurkami i wędzonym boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

177 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

264 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

400 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

100 gramów

12 sztuk

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki wyszoruj szczoteczką i osusz papierowym ręcznikiem i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika – piecz do miękkości, następnie wystudź.

Sałatka z grillowanych ziemniaków z kurkami i wędzonym boczkiem - Krok 1

Krok 2

Plastry boczku umieść między dwoma arkuszami pergaminu, połóż na blasze do pieczenia i przyciśnij drugą blachą. Wstaw do piekarnika razem z ziemniakami i piecz 20 minut.

Sałatka z grillowanych ziemniaków z kurkami i wędzonym boczkiem - Krok 2

Krok 3

Masło rozgrzej na patelni, przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę (1 szt.), po chwili dodaj kurki, dodaj posiekany rozmaryn i smaż chwilę razem. Dopraw do smaku.

Sałatka z grillowanych ziemniaków z kurkami i wędzonym boczkiem - Krok 3

Krok 4

Wystudzone ziemniaki pokrój w centymetrowej grubości plastry. Oliwę wymieszaj z przyprawą do grilla Knorr i polej ziemniaki – ułóż na rozgrzanym grillu i smaż po 3-4 minuty z obu stron.

Sałatka z grillowanych ziemniaków z kurkami i wędzonym boczkiem - Krok 4

Krok 5

W salaterce wymieszaj grillowane ziemniaki, rukolę, pokrojoną w piórka cebulę oraz kurki. W miseczce wymieszaj 3 łyżki oliwy z 3 łyżkami wody i wymieszaj – powstałym sosem polej sałatkę. Upieczony boczek połam na mniejsze kawałki i posyp sałatkę.

Sałatka z grillowanych ziemniaków z kurkami i wędzonym boczkiem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Dodatkowo sałatkę możesz posypać pokruszonym kozim serem.

1

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 21.04.2024

    Nie mogę się doczekać kiedy będą świeże kurki. Ta sałatka wygląda obłędnie. Muszę wypróbować.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z grillowanych ziemniaków z kurkami i wędzonym boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z grillowanych ziemniaków z kurkami i wędzonym boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z grillowanych ziemniaków z kurkami i wędzonym boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z grillowanych ziemniaków z kurkami i wędzonym boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z grillowanych ziemniaków z kurkami i wędzonym boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z grillowanych ziemniaków z kurkami i wędzonym boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z grillowanych ziemniaków z kurkami i wędzonym boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z grillowanych ziemniaków z kurkami i wędzonym boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z grillowanych ziemniaków z kurkami i wędzonym boczkiemSałatka z grillowanych ziemniaków z kurkami i wędzonym boczkiem

Jakie jest najpopularniejsze warzywo na grill? Wielu odpowiedziałoby zapewne, że ziemniak. Odmień smak klasycznych opiekanych talarków i przygotuj na ich bazie smaczną sałatkę. Ziemniaki starannie umyj i upiecz do miękkości w dobrze nagrzanym piekarniku. Następnie pokrój je w plastry i zrumień na ruszcie grilla. Z tak przygotowanymi kawałkami warzyw idealnie skomponuje się chrupiący pieczony boczek oraz kurki. Grzyby będą wyrazistsze w smaku, jeśli podsmażysz je z posiekaną w drobną kostkę cebulą oraz gałązką świeżego rozmarynu. Kurki możesz zastąpić innymi grzybami leśnymi lub pieczarkami. Wymienione składniki (oprócz boczku) wymieszaj w salaterce z listkami świeżej rukoli oraz piórkami białej cebuli. Smaku nada całości włoski sos sałatkowy. Przygotujesz go w krótkim czasie, łącząc oliwę, wodę oraz mieszankę przypraw. Na koniec posyp sałatkę kawałkami upieczonego boczku. Smak urozmaici również pokruszony ser kozi. Mamy nadzieję, że grillowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.