
Składniki
24 sztuki
1 opakowanie
12 plastrów
3 pęczki
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szparagi obierz, odetnij zdrewniałe końcówki, owiń każdy plastrem szynki. Grilluj je, aż lekko się zarumienią, a szynka stanie się chrupiąca.

Krok 2
Botwinkę umyj i osusz, odetnij twarde łodyżki.

Krok 3
Rzodkiewkę umyj i pokrój w cienkie plastry.

Krok 4
Sos sałatkowy Knorr przygotuj zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.

Krok 5
W salaterce ułóż liście botwinki, dodaj do nich plasterki rzodkiewki i połóż szparagi. Całość zalej sosem sałatkowym Knorr.


Dobra rada:
Botwinka nie musi kojarzyć się wyłącznie z zupami – spróbuj sałatek z jej dodatkiem!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka szparagowa
Jeśli planujesz menu na wiosenny piknik, to pamiętaj, że nie może w nim zabraknąć sałatki z nowalijek. Z liściami botwinki rewelacyjnie komponować się będą zielone szparagi oraz szynka. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przyrządzić tę prostą sałatkę – w sam raz do piknikowego koszyka. Na początek usuń ze szparagów zdrewniałe, niejadalne końcówki. Następnie owiń każdy z nich plastrem dojrzewającej szynki, np. parmeńskiej. Powstałe w ten sposób roladki grilluj ze wszystkich stron do momentu, aż staną się rumiane i chrupiące. Od umytych i osuszonych liści botwinki odetnij twarde łodyżki, a rzodkiewkę pokrój w cienkie plasterki. Na koniec przygotuj dressing, wykorzystując błyskawiczny sos sałatkowy włoski w proszku. W głębokim talerzu umieść botwinkę, rzodkiewkę, a na wierzchu grillowane szparagi, po czym polej całość sosem. Podawaj ze świeżym pieczywem – ciabattą lub bagietką. Danie można także wzbogacić dodatkiem pomidorków koktajlowych. Przyrządź smaczną potrawę z naszym przepisem na sałatkę piknikową ze szparagami.