
Składniki
24 sztuki
1 opakowanie
12 plastrów
3 pęczki
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szparagi obierz, odetnij zdrewniałe końcówki, owiń każdy plastrem szynki. Grilluj je, aż lekko się zarumienią, a szynka stanie się chrupiąca.

Krok 2
Botwinkę umyj i osusz, odetnij twarde łodyżki.

Krok 3
Rzodkiewkę umyj i pokrój w cienkie plastry.

Krok 4
Sos sałatkowy Knorr przygotuj zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.

Krok 5
W salaterce ułóż liście botwinki, dodaj do nich plasterki rzodkiewki i połóż szparagi. Całość zalej sosem sałatkowym Knorr.


Dobra rada:
Botwinka nie musi kojarzyć się wyłącznie z zupami – spróbuj sałatek z jej dodatkiem!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka szparagowa
Jeśli planujesz menu na wiosenny piknik, to pamiętaj, że nie może w nim zabraknąć sałatki z nowalijek. Z liściami botwinki rewelacyjnie komponować się będą zielone szparagi oraz szynka. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przyrządzić tę prostą sałatkę – w sam raz do piknikowego koszyka. Na początek usuń ze szparagów zdrewniałe, niejadalne końcówki. Następnie owiń każdy z nich plastrem dojrzewającej szynki, np. parmeńskiej. Powstałe w ten sposób roladki grilluj ze wszystkich stron do momentu, aż staną się rumiane i chrupiące. Od umytych i osuszonych liści botwinki odetnij twarde łodyżki, a rzodkiewkę pokrój w cienkie plasterki. Na koniec przygotuj dressing, wykorzystując błyskawiczny sos sałatkowy włoski w proszku. W głębokim talerzu umieść botwinkę, rzodkiewkę, a na wierzchu grillowane szparagi, po czym polej całość sosem. Podawaj ze świeżym pieczywem – ciabattą lub bagietką. Danie można także wzbogacić dodatkiem pomidorków koktajlowych. Przyrządź smaczną potrawę z naszym przepisem na sałatkę piknikową ze szparagami.