Sałatka szparagowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka szparagowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

heart
872 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

582 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

833 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

24 sztuki

1 opakowanie

12 plastrów

3 pęczki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szparagi obierz, odetnij zdrewniałe końcówki, owiń każdy plastrem szynki. Grilluj je, aż lekko się zarumienią, a szynka stanie się chrupiąca.

Sałatka szparagowa - Krok 1

Krok 2

Botwinkę umyj i osusz, odetnij twarde łodyżki.

Sałatka szparagowa - Krok 2

Krok 3

Rzodkiewkę umyj i pokrój w cienkie plastry.

Sałatka szparagowa - Krok 3

Krok 4

Sos sałatkowy Knorr przygotuj zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.

Sałatka szparagowa - Krok 4

Krok 5

W salaterce ułóż liście botwinki, dodaj do nich plasterki rzodkiewki i połóż szparagi. Całość zalej sosem sałatkowym Knorr.

Sałatka szparagowa - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Botwinka nie musi kojarzyć się wyłącznie z zupami – spróbuj sałatek z jej dodatkiem!

1

Opinie o przepisie

  • Lilla Szymańska

    Lilla Szymańska , 09.05.2018

    Pyszota

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka szparagowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Makaron ze szpinakiem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka szparagowaSałatka szparagowa

Jeśli planujesz menu na wiosenny piknik, to pamiętaj, że nie może w nim zabraknąć sałatki z nowalijek. Z liściami botwinki rewelacyjnie komponować się będą zielone szparagi oraz szynka. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przyrządzić tę prostą sałatkę – w sam raz do piknikowego koszyka. Na początek usuń ze szparagów zdrewniałe, niejadalne końcówki. Następnie owiń każdy z nich plastrem dojrzewającej szynki, np. parmeńskiej. Powstałe w ten sposób roladki grilluj ze wszystkich stron do momentu, aż staną się rumiane i chrupiące. Od umytych i osuszonych liści botwinki odetnij twarde łodyżki, a rzodkiewkę pokrój w cienkie plasterki. Na koniec przygotuj dressing, wykorzystując błyskawiczny sos sałatkowy włoski w proszku. W głębokim talerzu umieść botwinkę, rzodkiewkę, a na wierzchu grillowane szparagi, po czym polej całość sosem. Podawaj ze świeżym pieczywem – ciabattą lub bagietką. Danie można także wzbogacić dodatkiem pomidorków koktajlowych. Przyrządź smaczną potrawę z naszym przepisem na sałatkę piknikową ze szparagami.