Sałatka szparagowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka szparagowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

870 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

516 osób wydrukowało

Pobierz pdf

747 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

24 sztuki

1 opakowanie

12 plastrów

3 pęczki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szparagi obierz, odetnij zdrewniałe końcówki, owiń każdy plastrem szynki. Grilluj je, aż lekko się zarumienią, a szynka stanie się chrupiąca.

Sałatka szparagowa - Krok 1

Krok 2

Botwinkę umyj i osusz, odetnij twarde łodyżki.

Sałatka szparagowa - Krok 2

Krok 3

Rzodkiewkę umyj i pokrój w cienkie plastry.

Sałatka szparagowa - Krok 3

Krok 4

Sos sałatkowy Knorr przygotuj zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.

Sałatka szparagowa - Krok 4

Krok 5

W salaterce ułóż liście botwinki, dodaj do nich plasterki rzodkiewki i połóż szparagi. Całość zalej sosem sałatkowym Knorr.

Sałatka szparagowa - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Botwinka nie musi kojarzyć się wyłącznie z zupami – spróbuj sałatek z jej dodatkiem!

1

Opinie o przepisie

  • Lilla Szymańska

    Lilla Szymańska , 09.05.2018

    Pyszota

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka szparagowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa z bobu
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka szparagowaSałatka szparagowa

Jeśli planujesz menu na wiosenny piknik, to pamiętaj, że nie może w nim zabraknąć sałatki z nowalijek. Z liściami botwinki rewelacyjnie komponować się będą zielone szparagi oraz szynka. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przyrządzić tę prostą sałatkę – w sam raz do piknikowego koszyka. Na początek usuń ze szparagów zdrewniałe, niejadalne końcówki. Następnie owiń każdy z nich plastrem dojrzewającej szynki, np. parmeńskiej. Powstałe w ten sposób roladki grilluj ze wszystkich stron do momentu, aż staną się rumiane i chrupiące. Od umytych i osuszonych liści botwinki odetnij twarde łodyżki, a rzodkiewkę pokrój w cienkie plasterki. Na koniec przygotuj dressing, wykorzystując błyskawiczny sos sałatkowy włoski w proszku. W głębokim talerzu umieść botwinkę, rzodkiewkę, a na wierzchu grillowane szparagi, po czym polej całość sosem. Podawaj ze świeżym pieczywem – ciabattą lub bagietką. Danie można także wzbogacić dodatkiem pomidorków koktajlowych. Przyrządź smaczną potrawę z naszym przepisem na sałatkę piknikową ze szparagami.