Sałatka szparagowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka szparagowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

871 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

551 osób wydrukowało

Pobierz pdf

803 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

24 sztuki

1 opakowanie

12 plastrów

3 pęczki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szparagi obierz, odetnij zdrewniałe końcówki, owiń każdy plastrem szynki. Grilluj je, aż lekko się zarumienią, a szynka stanie się chrupiąca.

Sałatka szparagowa - Krok 1

Krok 2

Botwinkę umyj i osusz, odetnij twarde łodyżki.

Sałatka szparagowa - Krok 2

Krok 3

Rzodkiewkę umyj i pokrój w cienkie plastry.

Sałatka szparagowa - Krok 3

Krok 4

Sos sałatkowy Knorr przygotuj zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.

Sałatka szparagowa - Krok 4

Krok 5

W salaterce ułóż liście botwinki, dodaj do nich plasterki rzodkiewki i połóż szparagi. Całość zalej sosem sałatkowym Knorr.

Sałatka szparagowa - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Botwinka nie musi kojarzyć się wyłącznie z zupami – spróbuj sałatek z jej dodatkiem!

1

Opinie o przepisie

  • Lilla Szymańska

    Lilla Szymańska , 09.05.2018

    Pyszota

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka szparagowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka szparagowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka szparagowaSałatka szparagowa

Jeśli planujesz menu na wiosenny piknik, to pamiętaj, że nie może w nim zabraknąć sałatki z nowalijek. Z liściami botwinki rewelacyjnie komponować się będą zielone szparagi oraz szynka. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przyrządzić tę prostą sałatkę – w sam raz do piknikowego koszyka. Na początek usuń ze szparagów zdrewniałe, niejadalne końcówki. Następnie owiń każdy z nich plastrem dojrzewającej szynki, np. parmeńskiej. Powstałe w ten sposób roladki grilluj ze wszystkich stron do momentu, aż staną się rumiane i chrupiące. Od umytych i osuszonych liści botwinki odetnij twarde łodyżki, a rzodkiewkę pokrój w cienkie plasterki. Na koniec przygotuj dressing, wykorzystując błyskawiczny sos sałatkowy włoski w proszku. W głębokim talerzu umieść botwinkę, rzodkiewkę, a na wierzchu grillowane szparagi, po czym polej całość sosem. Podawaj ze świeżym pieczywem – ciabattą lub bagietką. Danie można także wzbogacić dodatkiem pomidorków koktajlowych. Przyrządź smaczną potrawę z naszym przepisem na sałatkę piknikową ze szparagami.