Składniki
24 sztuki
1 opakowanie
12 plastrów
3 pęczki
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szparagi obierz, odetnij zdrewniałe końcówki, owiń każdy plastrem szynki. Grilluj je, aż lekko się zarumienią, a szynka stanie się chrupiąca.
Krok 2
Botwinkę umyj i osusz, odetnij twarde łodyżki.
Krok 3
Rzodkiewkę umyj i pokrój w cienkie plastry.
Krok 4
Sos sałatkowy Knorr przygotuj zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
Krok 5
W salaterce ułóż liście botwinki, dodaj do nich plasterki rzodkiewki i połóż szparagi. Całość zalej sosem sałatkowym Knorr.
Dobra rada:
Botwinka nie musi kojarzyć się wyłącznie z zupami – spróbuj sałatek z jej dodatkiem!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka szparagowa
Jeśli planujesz menu na wiosenny piknik, to pamiętaj, że nie może w nim zabraknąć sałatki z nowalijek. Z liściami botwinki rewelacyjnie komponować się będą zielone szparagi oraz szynka. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przyrządzić tę prostą sałatkę – w sam raz do piknikowego koszyka. Na początek usuń ze szparagów zdrewniałe, niejadalne końcówki. Następnie owiń każdy z nich plastrem dojrzewającej szynki, np. parmeńskiej. Powstałe w ten sposób roladki grilluj ze wszystkich stron do momentu, aż staną się rumiane i chrupiące. Od umytych i osuszonych liści botwinki odetnij twarde łodyżki, a rzodkiewkę pokrój w cienkie plasterki. Na koniec przygotuj dressing, wykorzystując błyskawiczny sos sałatkowy włoski w proszku. W głębokim talerzu umieść botwinkę, rzodkiewkę, a na wierzchu grillowane szparagi, po czym polej całość sosem. Podawaj ze świeżym pieczywem – ciabattą lub bagietką. Danie można także wzbogacić dodatkiem pomidorków koktajlowych. Przyrządź smaczną potrawę z naszym przepisem na sałatkę piknikową ze szparagami.