Jak obierać fasolkę szparagową? Czy trzeba to robić?
Lato w pełni, na pewno zbieracie plony ze swoich ogródków warzywnych. Sialiście w tym roku fasolkę szparagową? Już ją zjedliście, czy zostawiliście sobie zapasy na zimę? Zamrażalnik pełen? A czy obieracie fasolkę? Wiecie, jak obierać fasolkę szparagową i czy w ogóle trzeba to robić? Przeczytajcie ten artykuł, a wszystko stanie się jasne.
Obieranie fasolki szparagowej
Fasolkę szparagową zieloną i żółtą, zna chyba każdy z Was. Teraz jest najlepszy czas, żeby się nią zajadać. Fasolkę szparagową możecie jeść na zimno i na ciepło, w sałatce lub jako dodatek do obiadu. Kto z Was nie zna smaku fasolki z masłem i bułką tartą? Pycha, prawda? Smak dzieciństwa. Jednak nie dla każdego jasne jest, jak obrać fasolkę szparagową przed przygotowaniem.
Jak obrać fasolkę szparagową?
Spójrzcie, jakie to proste:
- Sparzcie fasolkę wrzątkiem.
- Weźcie mały ostry nożyk.
- Odcinajcie końcówki fasolki, ale nie dochodźcie nożykiem do końca.
- Trzymając za końcówkę fasolki delikatnie pociągnijcie za włókna.
Obieranie fasolki szparagowej nie jest trudne, prawda?
Czy obieranie fasolki szparagowej jest konieczne?
Zielona fasolka jest delikatna i nie musicie jej obierać w całości. Wystarczy odciąć końcówki. Włókna możecie zostawić.
Żółtej młodej fasolki również nie musicie obierać z włókien. Wystarczy, gdy pozbędziecie się końcówek. Jednak w przypadku starszej fasolki szparagowej, usuńcie włókna, które są twarde i łykowate. Jeśli je zostawicie, zepsują smak fasolki i komfort jedzenia.
Ciekawostki o fasolce szparagowej
Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki Południowej. Tam właśnie uprawiali ją starożytni Majowie i Inkowie. W Meksyku spożywa się ją już od 7 tysięcy lat! Do Europy zawitała w XVI wieku. Przywieźli ją hiszpańscy żeglarze. Od tego czasu możemy się cieszyć jej smakiem.
Przepis na fasolkę szparagową z masłem i bułką tartą
Jest to chyba najczęstszy przysmak kulinarnych smakoszy. Jeśli go nie znacie, zakochacie się w smaku tak podanej fasolki i w szybkości jej przygotowania.
Składniki:
- 1 kg fasolki szparagowej
- 2,4 l wody
- 1 łyżka soli
Fasolkę umyjcie i odetnijcie końce. Przełóżcie ją do garnka, zalejcie wodą i zagotujcie. Dodajcie sól i gotujcie do miękkości - sprawdźcie to najlepiej widelcem. Musi być miękka, ale nie ma się rozpadać. Ugotowaną fasolkę przełóżcie do durszlaka i przepłuczcie zimną wodą.
Składniki na zasmażkę:
- pół kostki masła
- pół szklanki bułki tartej
Bułkę tartą uprażcie na patelni, dodajcie masło. Zamieszajcie. Niech masło się roztopi i połączy z bułką. Wymieszajcie zasmażkę z ugotowaną fasolką. Zasmażka pięknie oblepi fasolkę. Czujecie już ten smak i aromat? Życzę smacznego!
Uwaga!
Wiele osób najpierw roztapia masło na patelni, a potem dodaje do niego bułkę tartą. Nie róbcie tego. Masło może się przypalić, a bułka nie zmięknie i się nie zeszkli. Pamiętajcie, najpierw bułka, potem masło.
Jak obierać fasolkę szparagową i czy trzeba to robić?
Przeczytaliście artykuł, więc wiecie już, jak obrać fasolkę szparagową. Obieranie fasolki szparagowej jest naprawdę łatwe. Dobrze też wiedzieć, czy trzeba to robić. Niby taka oczywista sprawa, ale nie dla każdego. Gdy już to wiesz, przygotuj zieloną sałatkę z fasolki szparagowej. Będzie ona doskonałym dodatkiem do obiadu lub kolacji. Szukasz pomysłu na przystawkę? Wypróbuj roladki z fasolką szparagową i rumianym wędzonym boczkiem.
Komentarze (0)