Dip szpinakowy - prosty przepis na dip ze szpinaku | Przepisy.pl

Dip szpinakowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

84 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

84 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

96 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

250 mililitrów

250 mililitrów

0.5 opakowania

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sparz liście świeżego szpinaku wrzątkiem.

Krok 2

Ciepłe liście posyp obficie rozdrobnioną kostką Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr.

Krok 3

Przełóż szpinak wraz z pokrojoną w duże kawałki dymką, czosnkiem, majonezem, kwaśną śmietaną, ciecierzycą z puszki do malaksera i zmiksuj.

Krok 4

W centralnej części chleba zrób okrągłe nacięcie, wyjmij miąższ i na jego miejsce przełóż dip.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

  • Kamil Krzaklewski

    Kamil Krzaklewski , 08.02.2017

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dip szpinakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dip szpinakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dip szpinakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dip szpinakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dip szpinakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dip szpinakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dip szpinakowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dip szpinakowyDip szpinakowy

Szykujesz menu na spotkanie w większym gronie lub grill? W takim razie koniecznie zapisz przepis na gęsty dip szpinakowy. Dodatek ten wyróżnia się efektownym sposobem podania – w wydrążonym okrągłym bochenku pszennego chleba. Aby przygotować taki dip, na początek będziesz potrzebować świeżego szpinaku. Liście pozbaw łodyżek, a następnie zalej je wrzątkiem, dzięki czemu szybko zmiękną. Rozkrusz w palcach drobiowo-warzywną kostkę rosołową i posyp nią szpinak. Cebulę dymkę oraz kilka ząbków czosnku posiekaj i umieść w misie malaksera wraz z majonezem, kwaśną śmietaną oraz odcedzoną ciecierzycą z puszki. Wszystkie składniki zmiksuj na jednolitą masę. W tym celu możesz także użyć blendera. Na środku niewielkiego chleba zrób nacięcie, po czym usuń miękkie wnętrze. Na jego miejsce nałóż szpinakowy dip i udekoruj świeżymi ziołami lub drobno posiekaną papryką czy pomidorem. Z czym podasz wyśmienity dip szpinakowy? Zachęcamy do wypróbowania przepisu i podzielenia się swoimi sugestiami w komentarzu.