
Składniki
400 gramów
200 gramów
3 łyżki
2 sztuki
1 pęczek
300 gramów
40 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta.

Krok 2
Krewetki oczyść z pancerzy (zachowaj je do innej potrawy) i przewodu pokarmowego. Zamarynuj w zmiażdżonym czosnku, oliwie i przyprawie Knorr.

Krok 3
Pomidorki przekrój na pół. Natkę pietruszki posiekaj.

Krok 4
Krewetki usmaż na patelni. Dodaj pomidorki oraz pietruszkę i smaż całość 3-4 minuty. Podawaj na dzikim ryżu.


Dobra rada:
Do krewetek pasuje również czerwone chili i świeże zioła jak kolendra lub bazylia. Jeśli nie możesz dostać dzikiego ryżu zrób tą samą potrawę z zwykłym.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa Knorr Suszone Pomidory z Czosnkiem i Bazylią
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krewetki z pomidorami i dzikim ryżem
Owoce morza to prawdziwy rarytas, który od pewnego czasu zyskuje rzesze zwolenników. Przygodę z frutti di mare każdy rozpoczyna niemal tak samo: próbując krewetek, które są najpopularniejszym daniem kuchni śródziemnomorskiej. Podawane w różny sposób są idealnym składnikiem potraw, pachnących słońcem, morzem i wakacjami. Przenieście te klimaty do własnych domów, nawet w porze zimowej, w czym pomoże nasz przepis na krewetki z pomidorami i dzikim ryżem.
Dla kogo?
Krewetki z pomidorami i dzikim ryżem zachwycą każdego miłośnika owoców morza.
Na jaką okazję?
Potrawa idealnie nadaje się na obiad, kolację oraz jako imprezowa przekąska.
Czy wiesz, że?
Na świecie występuje blisko 2 500 opisanych gatunków krewetek, z których część trafia na nasze stoły. Kilka rodzajów tych skorupiaków zamieszkuje także Morze Bałtyckie, jednak ze względu na niewielkie rozmiary używane są najczęściej jako przynęta.
Dla urozmaicenia:
Użyj czerwonego chili, aby dodać krewetkom nieco ostrości, oraz bazylii lub kolendry, które wzbogacą smak dania.



































