
Składniki
400 gramów
200 gramów
3 łyżki
2 sztuki
1 pęczek
300 gramów
40 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta.

Krok 2
Krewetki oczyść z pancerzy (zachowaj je do innej potrawy) i przewodu pokarmowego. Zamarynuj w zmiażdżonym czosnku, oliwie i przyprawie Knorr.

Krok 3
Pomidorki przekrój na pół. Natkę pietruszki posiekaj.

Krok 4
Krewetki usmaż na patelni. Dodaj pomidorki oraz pietruszkę i smaż całość 3-4 minuty. Podawaj na dzikim ryżu.


Dobra rada:
Do krewetek pasuje również czerwone chili i świeże zioła jak kolendra lub bazylia. Jeśli nie możesz dostać dzikiego ryżu zrób tą samą potrawę z zwykłym.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa Knorr Suszone Pomidory z Czosnkiem i Bazylią
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krewetki z pomidorami i dzikim ryżem
Owoce morza to prawdziwy rarytas, który od pewnego czasu zyskuje rzesze zwolenników. Przygodę z frutti di mare każdy rozpoczyna niemal tak samo: próbując krewetek, które są najpopularniejszym daniem kuchni śródziemnomorskiej. Podawane w różny sposób są idealnym składnikiem potraw, pachnących słońcem, morzem i wakacjami. Przenieście te klimaty do własnych domów, nawet w porze zimowej, w czym pomoże nasz przepis na krewetki z pomidorami i dzikim ryżem.
Dla kogo?
Krewetki z pomidorami i dzikim ryżem zachwycą każdego miłośnika owoców morza.
Na jaką okazję?
Potrawa idealnie nadaje się na obiad, kolację oraz jako imprezowa przekąska.
Czy wiesz, że?
Na świecie występuje blisko 2 500 opisanych gatunków krewetek, z których część trafia na nasze stoły. Kilka rodzajów tych skorupiaków zamieszkuje także Morze Bałtyckie, jednak ze względu na niewielkie rozmiary używane są najczęściej jako przynęta.
Dla urozmaicenia:
Użyj czerwonego chili, aby dodać krewetkom nieco ostrości, oraz bazylii lub kolendry, które wzbogacą smak dania.