Krewetki z pomidorami i dzikim ryżem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

13 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

200 gramów

2 sztuki

1 pęczek

300 gramów

40 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta.

Krewetki z pomidorami i dzikim ryżem  - Krok 1

Krok 2

Krewetki oczyść z pancerzy (zachowaj je do innej potrawy) i przewodu pokarmowego. Zamarynuj w zmiażdżonym czosnku, oliwie i przyprawie Knorr.

Krewetki z pomidorami i dzikim ryżem  - Krok 2

Krok 3

Pomidorki przekrój na pół. Natkę pietruszki posiekaj.

Krewetki z pomidorami i dzikim ryżem  - Krok 3

Krok 4

Krewetki usmaż na patelni. Dodaj pomidorki oraz pietruszkę i smaż całość 3-4 minuty. Podawaj na dzikim ryżu.

Krewetki z pomidorami i dzikim ryżem  - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do krewetek pasuje również czerwone chili i świeże zioła jak kolendra lub bazylia. Jeśli nie możesz dostać dzikiego ryżu zrób tą samą potrawę z zwykłym.

1

Opinie o przepisie

  • Urszula  Kuźma

    Urszula Kuźma

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przyprawa suszone pomidory z czosnkiem Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa suszone pomidory z czosnkiem Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krewetki z pomidorami i dzikim ryżem Krewetki z pomidorami i dzikim ryżem

Owoce morza to prawdziwy rarytas, który od pewnego czasu zyskuje rzesze zwolenników. Przygodę z frutti di mare każdy rozpoczyna niemal tak samo: próbując krewetek, które są najpopularniejszym daniem kuchni śródziemnomorskiej. Podawane w różny sposób są idealnym składnikiem potraw, pachnących słońcem, morzem i wakacjami. Przenieście te klimaty do własnych domów, nawet w porze zimowej, w czym pomoże nasz przepis na krewetki z pomidorami i dzikim ryżem.

Dla kogo?

Krewetki z pomidorami i dzikim ryżem zachwycą każdego miłośnika owoców morza.

Na jaką okazję?

Potrawa idealnie nadaje się na obiad, kolację oraz jako imprezowa przekąska.

Czy wiesz, że?

Na świecie występuje blisko 2 500 opisanych gatunków krewetek, z których część trafia na nasze stoły. Kilka rodzajów tych skorupiaków zamieszkuje także Morze Bałtyckie, jednak ze względu na niewielkie rozmiary używane są najczęściej jako przynęta.

Dla urozmaicenia:

Użyj czerwonego chili, aby dodać krewetkom nieco ostrości, oraz bazylii lub kolendry, które wzbogacą smak dania.