Składniki
400 gramów
200 gramów
3 łyżki
2 sztuki
1 pęczek
300 gramów
40 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta.
Krok 2
Krewetki oczyść z pancerzy (zachowaj je do innej potrawy) i przewodu pokarmowego. Zamarynuj w zmiażdżonym czosnku, oliwie i przyprawie Knorr.
Krok 3
Pomidorki przekrój na pół. Natkę pietruszki posiekaj.
Krok 4
Krewetki usmaż na patelni. Dodaj pomidorki oraz pietruszkę i smaż całość 3-4 minuty. Podawaj na dzikim ryżu.
Dobra rada:
Do krewetek pasuje również czerwone chili i świeże zioła jak kolendra lub bazylia. Jeśli nie możesz dostać dzikiego ryżu zrób tą samą potrawę z zwykłym.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krewetki z pomidorami i dzikim ryżem
Owoce morza to prawdziwy rarytas, który od pewnego czasu zyskuje rzesze zwolenników. Przygodę z frutti di mare każdy rozpoczyna niemal tak samo: próbując krewetek, które są najpopularniejszym daniem kuchni śródziemnomorskiej. Podawane w różny sposób są idealnym składnikiem potraw, pachnących słońcem, morzem i wakacjami. Przenieście te klimaty do własnych domów, nawet w porze zimowej, w czym pomoże nasz przepis na krewetki z pomidorami i dzikim ryżem.
Dla kogo?
Krewetki z pomidorami i dzikim ryżem zachwycą każdego miłośnika owoców morza.
Na jaką okazję?
Potrawa idealnie nadaje się na obiad, kolację oraz jako imprezowa przekąska.
Czy wiesz, że?
Na świecie występuje blisko 2 500 opisanych gatunków krewetek, z których część trafia na nasze stoły. Kilka rodzajów tych skorupiaków zamieszkuje także Morze Bałtyckie, jednak ze względu na niewielkie rozmiary używane są najczęściej jako przynęta.
Dla urozmaicenia:
Użyj czerwonego chili, aby dodać krewetkom nieco ostrości, oraz bazylii lub kolendry, które wzbogacą smak dania.