Smażony szpinak z soją, sezamem i tofu

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

76

9 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

3 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

3 łyżki

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Poobrywaj z szpinaku same listki, następnie je umyj i osusz. Wyciśnij sok z cytryny. Tofu pokrój w kostkę.

Smażony szpinak z soją, sezamem i tofu  - Krok 1

Krok 2

Sezam spraż na suchej patelni aż nabierze złotego koloru i przełóż do osobnego naczynka.

Smażony szpinak z soją, sezamem i tofu  - Krok 2

Krok 3

W dużym i szerokim rondlu rozgrzej olej. Następnie dodaj przyprawy Knorr i smaż 1 minutę.

Smażony szpinak z soją, sezamem i tofu  - Krok 3

Krok 4

Teraz dodaj szpinak i smaż aż straci objętość ale pozostanie sprężysty. Zajmie to tylko ok 2-3 minuty. Usmażony szpinak ułóż na talerzach. Na wierzchu rozłóż tofu, skrop sokiem z cytryny, sosem sojowym i posyp sezamem.

Smażony szpinak z soją, sezamem i tofu  - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby wzmocnić smak sezamu olej możesz zastąpić olejem sezamowym. Tak przygotowany szpinak jest również świetnym dodatkiem do dań mięsnych oraz smażonych ryb.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażony szpinak z soją, sezamem i tofu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażony szpinak z soją, sezamem i tofu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażony szpinak z soją, sezamem i tofu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażony szpinak z soją, sezamem i tofu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażony szpinak z soją, sezamem i tofu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażony szpinak z soją, sezamem i tofu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażony szpinak z soją, sezamem i tofu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa z ciecierzycy
czas przygotowania
5 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Smażony szpinak z soją, sezamem i tofu Smażony szpinak z soją, sezamem i tofu

Lubisz odkrywać nowe smaki? Spróbuj roślinnych składników, które tworzą niepowtarzalne dania. Soję czy tofu możesz przygotować w różnych wersjach, wzbogacając ich aromat orientalnymi przyprawami. Nie bój się eksperymentów! Do rozpoczęcia przygody z kuchnią opartą jedynie na składnikach naturalnych niech przekona cię nasz przepis na smażony szpinak z soją, sezamem i tofu. Gwarantujemy, że od tego czasu warzywa będą częstszymi gośćmi na twoim stole.

Dla kogo?

Dla każdego, kto lubi roślinne wersje potraw. Danie przypadnie go gustu także mięsożercom, którzy dopiero odkrywają uroki kuchni wegetariańskiej.

Na jaką okazję?

Na każdą! Szpinak z soją, sezamem i tofu doskonale pasuje na obiad, kolację albo jako element imprezowego menu.

Czy wiesz, że?

Soja jest najpopularniejszą rośliną strączkową na całym świecie. Stała się także jednym z ważniejszych składników dań wegetariańskich i wegańskich.

Dla urozmaicenia:

Zastępując tradycyjny olej sezamowym, podkreślisz smak potrawy.