Smażony szpinak z soją, sezamem i tofu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Smażony szpinak z soją, sezamem i tofu

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
31 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

3 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

3 łyżki

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Poobrywaj z szpinaku same listki, następnie je umyj i osusz. Wyciśnij sok z cytryny. Tofu pokrój w kostkę.

Smażony szpinak z soją, sezamem i tofu  - Krok 1

Krok 2

Sezam spraż na suchej patelni aż nabierze złotego koloru i przełóż do osobnego naczynka.

Smażony szpinak z soją, sezamem i tofu  - Krok 2

Krok 3

W dużym i szerokim rondlu rozgrzej olej. Następnie dodaj przyprawy Knorr i smaż 1 minutę.

Smażony szpinak z soją, sezamem i tofu  - Krok 3

Krok 4

Teraz dodaj szpinak i smaż aż straci objętość ale pozostanie sprężysty. Zajmie to tylko ok 2-3 minuty. Usmażony szpinak ułóż na talerzach. Na wierzchu rozłóż tofu, skrop sokiem z cytryny, sosem sojowym i posyp sezamem.

Smażony szpinak z soją, sezamem i tofu  - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby wzmocnić smak sezamu olej możesz zastąpić olejem sezamowym. Tak przygotowany szpinak jest również świetnym dodatkiem do dań mięsnych oraz smażonych ryb.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażony szpinak z soją, sezamem i tofu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażony szpinak z soją, sezamem i tofu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażony szpinak z soją, sezamem i tofu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażony szpinak z soją, sezamem i tofu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażony szpinak z soją, sezamem i tofu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażony szpinak z soją, sezamem i tofu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażony szpinak z soją, sezamem i tofu  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smażony szpinak z soją, sezamem i tofu  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Smażony szpinak z soją, sezamem i tofu Smażony szpinak z soją, sezamem i tofu

Lubisz odkrywać nowe smaki? Spróbuj roślinnych składników, które tworzą niepowtarzalne dania. Soję czy tofu możesz przygotować w różnych wersjach, wzbogacając ich aromat orientalnymi przyprawami. Nie bój się eksperymentów! Do rozpoczęcia przygody z kuchnią opartą jedynie na składnikach naturalnych niech przekona cię nasz przepis na smażony szpinak z soją, sezamem i tofu. Gwarantujemy, że od tego czasu warzywa będą częstszymi gośćmi na twoim stole.

Dla kogo?

Dla każdego, kto lubi roślinne wersje potraw. Danie przypadnie go gustu także mięsożercom, którzy dopiero odkrywają uroki kuchni wegetariańskiej.

Na jaką okazję?

Na każdą! Szpinak z soją, sezamem i tofu doskonale pasuje na obiad, kolację albo jako element imprezowego menu.

Czy wiesz, że?

Soja jest najpopularniejszą rośliną strączkową na całym świecie. Stała się także jednym z ważniejszych składników dań wegetariańskich i wegańskich.

Dla urozmaicenia:

Zastępując tradycyjny olej sezamowym, podkreślisz smak potrawy.