
Składniki
500 gramów
2 sztuki
3 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
3 łyżki
3 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Poobrywaj z szpinaku same listki, następnie je umyj i osusz. Wyciśnij sok z cytryny. Tofu pokrój w kostkę.

Krok 2
Sezam spraż na suchej patelni aż nabierze złotego koloru i przełóż do osobnego naczynka.

Krok 3
W dużym i szerokim rondlu rozgrzej olej. Następnie dodaj przyprawy Knorr i smaż 1 minutę.

Krok 4
Teraz dodaj szpinak i smaż aż straci objętość ale pozostanie sprężysty. Zajmie to tylko ok 2-3 minuty. Usmażony szpinak ułóż na talerzach. Na wierzchu rozłóż tofu, skrop sokiem z cytryny, sosem sojowym i posyp sezamem.


Dobra rada:
Aby wzmocnić smak sezamu olej możesz zastąpić olejem sezamowym. Tak przygotowany szpinak jest również świetnym dodatkiem do dań mięsnych oraz smażonych ryb.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Smażony szpinak z soją, sezamem i tofu
Lubisz odkrywać nowe smaki? Spróbuj roślinnych składników, które tworzą niepowtarzalne dania. Soję czy tofu możesz przygotować w różnych wersjach, wzbogacając ich aromat orientalnymi przyprawami. Nie bój się eksperymentów! Do rozpoczęcia przygody z kuchnią opartą jedynie na składnikach naturalnych niech przekona cię nasz przepis na smażony szpinak z soją, sezamem i tofu. Gwarantujemy, że od tego czasu warzywa będą częstszymi gośćmi na twoim stole.
Dla kogo?
Dla każdego, kto lubi roślinne wersje potraw. Danie przypadnie go gustu także mięsożercom, którzy dopiero odkrywają uroki kuchni wegetariańskiej.
Na jaką okazję?
Na każdą! Szpinak z soją, sezamem i tofu doskonale pasuje na obiad, kolację albo jako element imprezowego menu.
Czy wiesz, że?
Soja jest najpopularniejszą rośliną strączkową na całym świecie. Stała się także jednym z ważniejszych składników dań wegetariańskich i wegańskich.
Zastępując tradycyjny olej sezamowym, podkreślisz smak potrawy.