Pulpety z bakłażana z puree z groszku z pomidorkami i bobem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pulpety z bakłażana z puree z groszku z pomidorkami i bobem

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 łyżka

50 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

70 gramów

2 sztuki

2 garść

1 pęczek

1 garść

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaka umyj, obierz i ugotuj do miękkości. Bób ugotuj 1-2 minuty, przełóż do zimnej wody i obierz.

Krok 2

2. Bakłażana ugotuj w wrzątku przez ok 5 minut. Następnie wyjmij go z wody i odstaw na bok.

Krok 3

Cebulkę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju. Zalej 300 ml wody, dodaj zupę Knorr i zagotuj. Na końcu zmiksuj dokładnie.

Krok 4

Bakłażana podziel na mniejsze kawałki i zmiksuj na puree. Gotowanego ziemniaka rozgnieć widelcem na puree. Pomidorki pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 5

Teraz w misce połącz jajka z bakłażanem, ziemniakami i pomidorami. Dodaj odrobinę panierki panko aby masa zrobiła się nie co kleista. Dopraw przyprawą garam masala i zacznij formować małe pulpety.

Krok 6

Gotowe pulpety ułóż na blaszce z piekarnika. Posyp panierką panko i zapiekaj w 180 stopniach przez ok 15 minut. Podawaj na sosie brokułowym i posyp bobem, kiełkami i porwanymi listkami mięty.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast zwykłych ziemniaków możesz dodać ziemniaki słodkie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpety z bakłażana z puree z groszku z pomidorkami i bobem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpety z bakłażana z puree z groszku z pomidorkami i bobem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpety z bakłażana z puree z groszku z pomidorkami i bobem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpety z bakłażana z puree z groszku z pomidorkami i bobem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpety z bakłażana z puree z groszku z pomidorkami i bobem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpety z bakłażana z puree z groszku z pomidorkami i bobem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpety z bakłażana z puree z groszku z pomidorkami i bobem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pulpety z bakłażana z puree z groszku z pomidorkami i bobem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sałatka z bulgurem i fetą
czas przygotowania
5 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pulpety z bakłażana z puree z groszku z pomidorkami i bobem Pulpety z bakłażana z puree z groszku z pomidorkami i bobem

Bakłażan jest warzywem cieszącym się ogromną popularnością na całym świecie. W Polsce zyskał na znaczeniu, gdy jego zastosowanie doceniono przede wszystkim w dietach roślinnych. Doskonale smakuje zarówno w wersji grillowanej, smażonej, jak i w formie pasty. Jeśli szukacie urozmaicenia codziennego menu, spróbujcie pulpetów, w których główną rolę gra bakłażan. Danie zachwyca egzotycznym smakiem oraz chrupkością, którą zapewnia japońska panierka panko. Smacznego!

Dla kogo?

Dla każdego miłośnika oryginalnych smaków, a przede wszystkim dla wegetarian, poszukujących inspiracji na urozmaicenie codziennej diety.

Na jaką okazję?

Pulpety doskonale sprawdzą się w roli codziennego lub świątecznego obiadu. Przepis wykorzystacie również podczas domowego przyjęcia.

Dla urozmaicenia:

Jeśli lubisz bataty, tradycyjnego ziemniaka możesz zastąpić ziemniakiem słodkim.