Pulpety z bakłażana z puree z groszku z pomidorkami i bobem
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
20 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
1 łyżka
50 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
70 gramów
2 sztuki
2 garść
1 pęczek
1 garść
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaka umyj, obierz i ugotuj do miękkości. Bób ugotuj 1-2 minuty, przełóż do zimnej wody i obierz.
Krok 2
2. Bakłażana ugotuj w wrzątku przez ok 5 minut. Następnie wyjmij go z wody i odstaw na bok.
Krok 3
Cebulkę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju. Zalej 300 ml wody, dodaj zupę Knorr i zagotuj. Na końcu zmiksuj dokładnie.
Krok 4
Bakłażana podziel na mniejsze kawałki i zmiksuj na puree. Gotowanego ziemniaka rozgnieć widelcem na puree. Pomidorki pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 5
Teraz w misce połącz jajka z bakłażanem, ziemniakami i pomidorami. Dodaj odrobinę panierki panko aby masa zrobiła się nie co kleista. Dopraw przyprawą garam masala i zacznij formować małe pulpety.
Krok 6
Gotowe pulpety ułóż na blaszce z piekarnika. Posyp panierką panko i zapiekaj w 180 stopniach przez ok 15 minut. Podawaj na sosie brokułowym i posyp bobem, kiełkami i porwanymi listkami mięty.

Dobra rada:
Zamiast zwykłych ziemniaków możesz dodać ziemniaki słodkie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pulpety z bakłażana z puree z groszku z pomidorkami i bobem
Bakłażan jest warzywem cieszącym się ogromną popularnością na całym świecie. W Polsce zyskał na znaczeniu, gdy jego zastosowanie doceniono przede wszystkim w dietach roślinnych. Doskonale smakuje zarówno w wersji grillowanej, smażonej, jak i w formie pasty. Jeśli szukacie urozmaicenia codziennego menu, spróbujcie pulpetów, w których główną rolę gra bakłażan. Danie zachwyca egzotycznym smakiem oraz chrupkością, którą zapewnia japońska panierka panko. Smacznego!
Dla kogo?
Dla każdego miłośnika oryginalnych smaków, a przede wszystkim dla wegetarian, poszukujących inspiracji na urozmaicenie codziennej diety.
Na jaką okazję?
Pulpety doskonale sprawdzą się w roli codziennego lub świątecznego obiadu. Przepis wykorzystacie również podczas domowego przyjęcia.
Dla urozmaicenia:
Jeśli lubisz bataty, tradycyjnego ziemniaka możesz zastąpić ziemniakiem słodkim.