Pulpeciki chlebowe z sezamem, curry i szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pulpeciki chlebowe z sezamem, curry i szpinakiem

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

150 mililitrów

1 łyżka

10 gramów

3 sztuki

0.5 łyżeczki

6 łyżek

1 opakowanie

120 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Chleb pokrój na mniejsze kawałki, włóż do miski, zalej mlekiem, wymieszaj i poczekaj a wchłoną płyn. Następnie odciśnij dokładnie.

Krok 2

Na suchej patelni spraż nasiona sezamu.

Krok 3

Odciśnięty chleb wymieszaj w misce z dwoma jajami, sezamem, dwiema łyżkami bułki tartej i tymiankiem Knorr. Odłóż ciasto do lodówki na 20 minut.

Krok 4

Ostatnie jajko rozkłóć. Z ciasta formuj małe pulpety i panieruj je w jajku oraz bułce tartej. Gotowe układaj na blaszce z piekarnika i upiecz w 200 stopniach przez 10 minut.

Krok 5

Szpinak umyj i osusz. Fix Knorr wymieszaj z 400 ml wody, zagotuj i zmiksuj blenderem ręcznym. Gotowe pulpeciki chlebowe podawaj na kremie curry i posyp danie listkami szpinaku

przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast kremu curry możesz przygotować gęsty sos np. pomidorowy lub z batatów. 

Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpeciki chlebowe z sezamem, curry i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpeciki chlebowe z sezamem, curry i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpeciki chlebowe z sezamem, curry i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpeciki chlebowe z sezamem, curry i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpeciki chlebowe z sezamem, curry i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpeciki chlebowe z sezamem, curry i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpeciki chlebowe z sezamem, curry i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pulpeciki chlebowe z sezamem, curry i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pulpeciki chlebowe z sezamem, curry i szpinakiemPulpeciki chlebowe z sezamem, curry i szpinakiem

Pulpeciki nie muszą być przygotowane z mielonego mięsa, o czym łatwo się przekonacie, przyrządzając je według naszego przepisu. To danie w pełni roślinne, w którym składniki pochodzenia zwierzęcego zastąpiliśmy chlebem, sezamem oraz młodym szpinakiem. Pulpeciki nie wymagają gotowania ani smażenia, wystarczy włożyć je do piekarnika, by w 10 minut mogły zagościć na waszym stole. Smacznego!

Dla kogo?

Pulpeciki chlebowe przypadną do gustu przede wszystkim miłośnikom kuchni roślinnej, poszukującym urozmaicenia codziennego menu.

Na jaką okazję?

To propozycja na obiad! Pulpeciki możecie przygotować również na domową imprezę, jako oryginalne danie główne lub na rodzinną kolację.

Dla urozmaicenia:

Do pulpecików doskonale pasuje także gęsty i aromatyczny sos pomidorowy lub sos z batatów.