Pulpeciki chlebowe z sezamem, curry i szpinakiem
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
23 osoby zapisały

Składniki
300 gramów
150 mililitrów
1 łyżka
10 gramów
3 sztuki
0.5 łyżeczki
6 łyżek
1 opakowanie
120 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Chleb pokrój na mniejsze kawałki, włóż do miski, zalej mlekiem, wymieszaj i poczekaj a wchłoną płyn. Następnie odciśnij dokładnie.
Krok 2
Na suchej patelni spraż nasiona sezamu.
Krok 3
Odciśnięty chleb wymieszaj w misce z dwoma jajami, sezamem, dwiema łyżkami bułki tartej i tymiankiem Knorr. Odłóż ciasto do lodówki na 20 minut.
Krok 4
Ostatnie jajko rozkłóć. Z ciasta formuj małe pulpety i panieruj je w jajku oraz bułce tartej. Gotowe układaj na blaszce z piekarnika i upiecz w 200 stopniach przez 10 minut.
Krok 5
Szpinak umyj i osusz. Fix Knorr wymieszaj z 400 ml wody, zagotuj i zmiksuj blenderem ręcznym. Gotowe pulpeciki chlebowe podawaj na kremie curry i posyp danie listkami szpinaku

Dobra rada:
Zamiast kremu curry możesz przygotować gęsty sos np. pomidorowy lub z batatów.
Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do ziemniaków Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pulpeciki chlebowe z sezamem, curry i szpinakiem
Pulpeciki nie muszą być przygotowane z mielonego mięsa, o czym łatwo się przekonacie, przyrządzając je według naszego przepisu. To danie w pełni roślinne, w którym składniki pochodzenia zwierzęcego zastąpiliśmy chlebem, sezamem oraz młodym szpinakiem. Pulpeciki nie wymagają gotowania ani smażenia, wystarczy włożyć je do piekarnika, by w 10 minut mogły zagościć na waszym stole. Smacznego!
Dla kogo?
Pulpeciki chlebowe przypadną do gustu przede wszystkim miłośnikom kuchni roślinnej, poszukującym urozmaicenia codziennego menu.
Na jaką okazję?
To propozycja na obiad! Pulpeciki możecie przygotować również na domową imprezę, jako oryginalne danie główne lub na rodzinną kolację.
Dla urozmaicenia:
Do pulpecików doskonale pasuje także gęsty i aromatyczny sos pomidorowy lub sos z batatów.