Francuskie Panisse z ciecierzycy
Danie jest źródłem żelaza wspomagającego odporność
łatwe
6 osób zapisało

Składniki
225 gramów
2 opakowania
50 mililitrów
750 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fix Knorr wymieszaj w wodzie i zagotuj.
Krok 2
Na gotujący się płyn wsypuj powoli mąkę z ciecierzycy cały czas mieszając rózgą. Kiedy wymieszasz całość gotuj powoli ok. 5 minut mieszając od czasu do czasu.
Krok 3
Gotowy płyn wylej do formy – np. wysokiej blaszki z piekarnika wyłożonej szczelnie papierem do pieczenia. Po wylaniu płyn powinien mieć ok. 2 cm wysokości. Całość odstaw aby bardzo dobrze wystygło i stężało.
Krok 4
Kiedy panisse będzie już dobrze zimne i twarde wykrój z niego prostokąty na kształt frytek.
Krok 5
Gotowe „frytki” podsmaż na patelni aby nabrały złoto-brązowego koloru i odsącz na ręczniku papierowym. Podawaj z dipem, np. humusem.

Dobra rada:
Do takich frytek świetnie pasują różne dipy, np. humus z ciecierzycy lub sos ajwar.
Żelazo pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Francuskie Panisse z ciecierzycy
Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować klasycznego francuskiego Panisse, czas to nadrobić! Skorzystajcie z naszego bardzo prostego przepisu na to danie, wywodzące się z południa Francji. Smażone paluszki z mąki z ciecierzycy to potrawa naprawdę ekspresowa. Ile czasu potrzeba na jej przygotowanie? Maksymalnie 15 minut! Spróbujcie, a jesteśmy pewni, że panisse na stałe zagości na waszych stołach.
Dla kogo?
Panisse to propozycja nie tylko dla wegetarian, ale także dla osób poszukujących oryginalnych pomysłów na szybkie i proste dania.
Na jaką okazję?
Na codzienny i świąteczny obiad, na domową imprezę oraz plenerowe przyjęcie. Panisse sprawdzi się także w roli nowoczesnej przystawki oraz wyjątkowej przekąski.
Czy wiesz, że?
Besan jest rodzajem mąki produkowanej z jednej z indyjskich odmian ciecierzycy. Stanowi podstawowy składnik wielu dań, w tym tradycyjnej pakory, czyli warzyw zanurzanych w cieście i smażonych na głębokim tłuszczu.
Dla urozmaicenia:
Przygotowując francuskie panisse, nie zapomnijcie o aromatycznych dipach np. o hummusie lub o sosie ajvar.