Panisse - frytki z ciecierzycy: przepis z mąki | Przepisy.pl pixel

Francuskie Panisse z ciecierzycy

Danie jest źródłem żelaza wspomagającego odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

225 gramów

2 opakowania

50 mililitrów

750 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Knorr wymieszaj w wodzie i zagotuj.

Krok 2

Na gotujący się płyn wsypuj powoli mąkę z ciecierzycy cały czas mieszając rózgą. Kiedy wymieszasz całość gotuj powoli ok. 5 minut mieszając od czasu do czasu.

Krok 3

Gotowy płyn wylej do formy – np. wysokiej blaszki z piekarnika wyłożonej szczelnie papierem do pieczenia. Po wylaniu płyn powinien mieć ok. 2 cm wysokości. Całość odstaw aby bardzo dobrze wystygło i stężało.

Krok 4

Kiedy panisse będzie już dobrze zimne i twarde wykrój z niego prostokąty na kształt frytek.

Krok 5

Gotowe „frytki” podsmaż na patelni aby nabrały złoto-brązowego koloru i odsącz na ręczniku papierowym. Podawaj z dipem, np. humusem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do takich frytek świetnie pasują różne dipy, np. humus z ciecierzycy lub sos ajwar. 

Żelazo pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Francuskie Panisse z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Francuskie Panisse z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Francuskie Panisse z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Francuskie Panisse z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Francuskie Panisse z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Francuskie Panisse z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Francuskie Panisse z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Francuskie Panisse z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Francuskie Panisse z ciecierzycyFrancuskie Panisse z ciecierzycy

Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować klasycznego francuskiego Panisse, czas to nadrobić! Skorzystajcie z naszego bardzo prostego przepisu na to danie, wywodzące się z południa Francji. Smażone paluszki z mąki z ciecierzycy to potrawa naprawdę ekspresowa. Ile czasu potrzeba na jej przygotowanie? Maksymalnie 15 minut! Spróbujcie, a jesteśmy pewni, że panisse na stałe zagości na waszych stołach.

Dla kogo?

Panisse to propozycja nie tylko dla wegetarian, ale także dla osób poszukujących oryginalnych pomysłów na szybkie i proste dania.

Na jaką okazję?

Na codzienny i świąteczny obiad, na domową imprezę oraz plenerowe przyjęcie. Panisse sprawdzi się także w roli nowoczesnej przystawki oraz wyjątkowej przekąski.

Czy wiesz, że?

Besan jest rodzajem mąki produkowanej z jednej z indyjskich odmian ciecierzycy. Stanowi podstawowy składnik wielu dań, w tym tradycyjnej pakory, czyli warzyw zanurzanych w cieście i smażonych na głębokim tłuszczu.

Dla urozmaicenia:

Przygotowując francuskie panisse, nie zapomnijcie o aromatycznych dipach np. o hummusie lub o sosie ajvar.