Prażona ciecierzyca przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Prażona ciecierzyca

Autor: Ola

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

79 osób wydrukowało

Pobierz pdf

88 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 szczypta

1 łyżeczka

1 szczypta

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Odlej zalewę z puszki ciecierzycy (zachowaj na później na inne przepisy!), przepłucz ciecierzycę na sitku pod bieżącą wodą.

Krok 2

Wsyp do miski, dodaj łyżkę oleju i wszystkie przyprawy. Wymieszaj tak, aby wszystkie kulki ciecierzycy były dobrze oblepione.

Prażona ciecierzyca  - Krok 2

Krok 3

Wysyp płasko na papier do pieczenia, a następnie upiecz w 180 stopniach przez około 30 minut. Czas pieczenia kontroluj poprzez poruszanie ciecierzycą i sprawdzaniem, czy jest już chrupiąca.

Prażona ciecierzyca  - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Prażona ciecierzyca  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Prażona ciecierzyca  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Prażona ciecierzyca  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Prażona ciecierzyca  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Prażona ciecierzyca  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Prażona ciecierzyca  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Prażona ciecierzyca  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Prażona ciecierzyca  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej