
Składniki
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżeczka
1 szczypta
1 łyżeczka
1 szczypta
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Odlej zalewę z puszki ciecierzycy (zachowaj na później na inne przepisy!), przepłucz ciecierzycę na sitku pod bieżącą wodą.
Krok 2
Wsyp do miski, dodaj łyżkę oleju i wszystkie przyprawy. Wymieszaj tak, aby wszystkie kulki ciecierzycy były dobrze oblepione.

Krok 3
Wysyp płasko na papier do pieczenia, a następnie upiecz w 180 stopniach przez około 30 minut. Czas pieczenia kontroluj poprzez poruszanie ciecierzycą i sprawdzaniem, czy jest już chrupiąca.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej