Smażone ziemniaki - obsmażane na patelni w oleju | Przepisy.pl pixel

Smażone ziemniaki z dipem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

52 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

50 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

250 gramów

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki pokrój na plastry, a cebulę w piórka. Na dużej patelni rozgrzej olej i smaż ziemniaki po kilka minut z każdej strony aby zrobiły się złociste i chrupiące. W trakcie smażenia dodaj cebulę.

Krok 2

Usmażone ziemniaczki przełóż na talerz i posyp przyprawą z opakowania sosu sałatkowego Knorr.

Krok 3

Posiekaj zioła.

Krok 4

Resztę sosu wymieszaj z jogurtem, ziołami i przeciśniętym czosnkiem. Wyciśnij sok z cytryny i dopraw nim dip. Usmażone ziemniaczki podawaj od razu z dipem na boku

przepisy.pl

Dobra rada:

Dip możesz doprawić na ostro przyprawą chili Knorr.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażone ziemniaki z dipem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażone ziemniaki z dipem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażone ziemniaki z dipem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażone ziemniaki z dipem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażone ziemniaki z dipem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażone ziemniaki z dipem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażone ziemniaki z dipem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smażone ziemniaki z dipem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Smażone ziemniaki z dipemSmażone ziemniaki z dipem

Smażone ziemniaki to pojęcie znacznie szersze niż tylko popularne frytki. W naszym przepisie wykorzystasz ugotowane wcześniej ziemniaki, możesz zużyć nawet resztki z obiadu. Przyjemne z pożytecznym! Złociste talarki ziemniaczane podawaj z gęstym dipem. Oto dodatek, który jest w stanie urozmaicić smak najróżniejszych potraw, więc przyda się nie tylko do smażonych kartofli.

Dla kogo?

Smażone ziemniaki z sosem to potrawa dla kucharzy, którzy cenią sprytne rozwiązania. W twojej kuchni nic się nie zmarnuje, a ty udowodnisz bliskim, że z najprostszych produktów można wyczarować coś naprawdę pysznego.

Na jaką okazję?

Smażone ziemniaki z dipem możesz uznać za trafiony sposób na gorącą kolację. Planujesz seans filmowy ze znajomymi? Nie kupuj chipsów. Domowa przekąska to o niebo lepszy i smaczniejszy pomysł.

Czy wiesz, że?

Jogurt grecki jest gęsty, więc najlepiej nadaje się do komponowania dipów. Jeśli jednak nie masz go pod ręką, użyć możesz zwykłego jogurtu naturalnego.

Dla urozmaicenia:

Pachnący ziołami sos z przepisu na smażone ziemniaki z dipem wykorzystasz także do wzbogacenia smaku pieczonych i grillowanych mięs, warzyw i szaszłyków.