Smażone ziemniaki - obsmażane na patelni w oleju | Przepisy.pl pixel

Smażone ziemniaki z dipem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

52 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

50 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

250 gramów

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki pokrój na plastry, a cebulę w piórka. Na dużej patelni rozgrzej olej i smaż ziemniaki po kilka minut z każdej strony aby zrobiły się złociste i chrupiące. W trakcie smażenia dodaj cebulę.

Krok 2

Usmażone ziemniaczki przełóż na talerz i posyp przyprawą z opakowania sosu sałatkowego Knorr.

Krok 3

Posiekaj zioła.

Krok 4

Resztę sosu wymieszaj z jogurtem, ziołami i przeciśniętym czosnkiem. Wyciśnij sok z cytryny i dopraw nim dip. Usmażone ziemniaczki podawaj od razu z dipem na boku

przepisy.pl

Dobra rada:

Dip możesz doprawić na ostro przyprawą chili Knorr.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażone ziemniaki z dipem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażone ziemniaki z dipem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażone ziemniaki z dipem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażone ziemniaki z dipem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażone ziemniaki z dipem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażone ziemniaki z dipem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażone ziemniaki z dipem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smażone ziemniaki z dipem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Smażone ziemniaki z dipemSmażone ziemniaki z dipem

Smażone ziemniaki to pojęcie znacznie szersze niż tylko popularne frytki. W naszym przepisie wykorzystasz ugotowane wcześniej ziemniaki, możesz zużyć nawet resztki z obiadu. Przyjemne z pożytecznym! Złociste talarki ziemniaczane podawaj z gęstym dipem. Oto dodatek, który jest w stanie urozmaicić smak najróżniejszych potraw, więc przyda się nie tylko do smażonych kartofli.

Dla kogo?

Smażone ziemniaki z sosem to potrawa dla kucharzy, którzy cenią sprytne rozwiązania. W twojej kuchni nic się nie zmarnuje, a ty udowodnisz bliskim, że z najprostszych produktów można wyczarować coś naprawdę pysznego.

Na jaką okazję?

Smażone ziemniaki z dipem możesz uznać za trafiony sposób na gorącą kolację. Planujesz seans filmowy ze znajomymi? Nie kupuj chipsów. Domowa przekąska to o niebo lepszy i smaczniejszy pomysł.

Czy wiesz, że?

Jogurt grecki jest gęsty, więc najlepiej nadaje się do komponowania dipów. Jeśli jednak nie masz go pod ręką, użyć możesz zwykłego jogurtu naturalnego.

Dla urozmaicenia:

Pachnący ziołami sos z przepisu na smażone ziemniaki z dipem wykorzystasz także do wzbogacenia smaku pieczonych i grillowanych mięs, warzyw i szaszłyków.