Camembert z grilla – grillowany przepis na serek | Przepisy.pl pixel

Klasyczny grillowany ser camembert

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

192 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

150 osób wydrukowało

Pobierz pdf

465 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 łyżki

250 gramów

1 opakowanie

1 łyżka

4 sztuki

7 łyżek

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od przygotowania sosu do sałaty. Oliwę połącz z sosem sałatkowym Knorr, sokiem z cytryny i łyżką wody.

Klasyczny grillowany ser camembert   - Krok 1

Krok 2

Teraz przygotuj grzanki. Kromki chleba skrop oliwą i posyp przyprawą włoską Knorr.

Klasyczny grillowany ser camembert   - Krok 2

Krok 3

Teraz grilluj ser camembert po 3-4 minuty z każdej strony. Ostrożnie przekładaj ser aby skórką nie pękła. W tym samym czasie smaż na grillu grzanki.

Klasyczny grillowany ser camembert   - Krok 3

Krok 4

Na talerzu połóż grzankę i na wierzchu nałóż łyżkę sosu Hellmann’s. Na wierzchu połóż ser. Całość zasyp listkami rukoli i skrop obficie dresingiem. Podawaj natychmiast aby ser był płynny w środku.

Klasyczny grillowany ser camembert   - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klasyczny grillowany ser camembert   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klasyczny grillowany ser camembert   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klasyczny grillowany ser camembert   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klasyczny grillowany ser camembert   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klasyczny grillowany ser camembert   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klasyczny grillowany ser camembert   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klasyczny grillowany ser camembert   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klasyczny grillowany ser camembert   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klasyczny grillowany ser camembert  Klasyczny grillowany ser camembert

Jeśli szukasz pomysłu na pyszną przekąskę, przystawkę lub samodzielne danie, a dodatkowo masz słabość do sera, wypróbuj nasz przepis na grillowany camembert. To ser ceniony za unikatowy smak i zapach. Co więcej, camembert doskonale nadaje się do grillowania, tworząc samodzielne danie lub oryginalny dodatek do innych potraw. Świetnie komponuje się z makaronami, sałatkami czy kanapkami. Grillowany ser camembert ma także tę zaletę, że przygotuje go każdy – nawet ci z was, którzy dopiero stawiają pierwsze kroki w kuchni. Ta pyszna przekąska nie zaangażuje was w gotowanie dłużej niż przez 15 minut. Nie pozostaje nic innego, jak tylko zrobić niezbędne zakupy i przygotować grillowany ser według naszego przepisu. Smacznego!

Dla kogo?

Camembert z grilla to propozycja dla osób, które uwielbiają smak sera. Płynne brzegi, kremowa konsystencja, delikatna skórka z pewnością zadowoli entuzjastów prostych, szybkich i pysznych dań rodem z kuchni francuskiej.

Na jaką okazję?

Jak sama nazwa dania wskazuje – ser camembert na grilla! Oczywiście to nie jedyna okazja, gdy możecie zaserwować to danie. Grillowany camembert sprawdzi się w roli oryginalnej przystawki imprezowej.

Czy wiesz, że?

Camembert to najsłynniejszy francuski ser. Tradycja głosi, że był to ulubiony przysmak samego Napoleona. Władca nakazał dostarczać go codziennie do swojego pałacu. Nazwa sera powstała od wsi o tej samej nazwie, która znajduje się Normandii.

Dla urozmaicenia:

Ser camembert grillowany równie dobrze komponuje się z żurawiną lub borówkami.