Pieczony łosoś z purée z pietruszki i selera z bazyliową oliwą
średnie
103 osoby zapisały

Składniki
4 sztuki
2 łyżki
300 gramów
200 gramów
300 gramów
100 gramów
30 mililitrów
1 łyżeczka
3 łyżki
5 listki
1 sztuka
1 szczypta
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kawałki ryby osusz papierowym ręcznikiem. Sos Hellmann’s połącz w miseczce ze skórką otartą z cytryny oraz białym pieprzem. Powstałym sosem posmaruj dokładnie kawałki ryby i odstaw w chłodne miejsce na 15 minut.
Krok 2
Pietruszkę oraz selera obierz, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka. Wlej bulion, mleko i doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj do miękkości.
Krok 3
Po tym czasie warzywa odcedź i przełóż do kielicha blendera. Dodaj śmietanę oraz masło i zmiksuj na gładkie puree. Dopraw do smaku.
Krok 4
Rybę ułóż na grillu na pergaminie i smaż po 4-5 min. z każdej strony – w zależności od grubości fileta. Oliwę połącz z pokrojoną drobno bazylią. Puree wyłóż dekoracyjnie na talerz, rybę ułóż na puree. Całość skrop przygotowana oliwą i podawaj.
Dobra rada:
Do tego dania idealnie będzie pasować sałatka ze świeżej rukoli z koktajlowymi pomidorkami i ziołowym winegretem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos Hellmann's Garlic & Herb
Więcej przepisów z użyciem tego produktuWiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczony łosoś z purée z pietruszki i selera z bazyliową oliwą
Po spróbowaniu naszego przepisu na pieczonego łososia z pietruszką i selerem niejeden smakosz oniemieje z zachwytu! Szlachetna ryba coraz częściej pojawia się na talerzach, więc podarujmy jej odpowiednią oprawę. Kremowe, warzywne purée będzie dla niej znakomitym kompanem.
Dla kogo?
Efekt „wow” gwarantowany! Każdy kuchenny artysta z przyjemnością podpisze się pod tym daniem. W końcu wygląd potrawy jest prawie tak samo ważny jak jej smak!
Na jaką okazję?
Pieczony łosoś to pewniak, gdy chcemy zrobić na kimś wrażenie. Doskonale sprawdza się w czasie kolacji we dwoje! Jednocześnie jest na tyle dostępny, że nietrudno będzie urozmaicić nim codzienny obiad.
Czy wiesz, że?
Świeżą rybę poznamy po świeżym, morskim zapachu, błyszczącej skórze bez uszkodzeń oraz wypukłych, klarownych oczach.
Dla urozmaicenia:
Jak przygotować purée inne niż wszystkie? Możliwości jest mnóstwo! Warto wykorzystać kalafior, zielony groszek, dynię, topinambur i batat.