Pieczony łosoś z purée z pietruszki i selera z bazyliową oliwą
średnie
115 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
2 łyżki
300 gramów
200 gramów
300 gramów
100 gramów
30 mililitrów
1 łyżeczka
3 łyżki
5 listki
1 sztuka
1 szczypta
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kawałki ryby osusz papierowym ręcznikiem. Sos Hellmann's połącz w miseczce ze skórką otartą z cytryny oraz białym pieprzem. Powstałym sosem posmaruj dokładnie kawałki ryby i odstaw w chłodne miejsce na 15 minut.

Krok 2
Pietruszkę oraz selera obierz, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka. Wlej bulion, mleko i doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj do miękkości.

Krok 3
Po tym czasie warzywa odcedź i przełóż do kielicha blendera. Dodaj śmietanę oraz masło i zmiksuj na gładkie puree. Dopraw do smaku.

Krok 4
Rybę ułóż na grillu na pergaminie i smaż po 4-5 min. z każdej strony – w zależności od grubości fileta. Oliwę połącz z pokrojoną drobno bazylią. Puree wyłóż dekoracyjnie na talerz, rybę ułóż na puree. Całość skrop przygotowana oliwą i podawaj.


Dobra rada:
Do tego dania idealnie będzie pasować sałatka ze świeżej rukoli z koktajlowymi pomidorkami i ziołowym winegretem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczony łosoś z purée z pietruszki i selera z bazyliową oliwą
Po spróbowaniu naszego przepisu na pieczonego łososia z pietruszką i selerem niejeden smakosz oniemieje z zachwytu! Szlachetna ryba coraz częściej pojawia się na talerzach, więc podarujmy jej odpowiednią oprawę. Kremowe, warzywne purée będzie dla niej znakomitym kompanem.
Dla kogo?
Efekt „wow” gwarantowany! Każdy kuchenny artysta z przyjemnością podpisze się pod tym daniem. W końcu wygląd potrawy jest prawie tak samo ważny jak jej smak!
Na jaką okazję?
Pieczony łosoś to pewniak, gdy chcemy zrobić na kimś wrażenie. Doskonale sprawdza się w czasie kolacji we dwoje! Jednocześnie jest na tyle dostępny, że nietrudno będzie urozmaicić nim codzienny obiad.
Czy wiesz, że?
Świeżą rybę poznamy po świeżym, morskim zapachu, błyszczącej skórze bez uszkodzeń oraz wypukłych, klarownych oczach.
Dla urozmaicenia:
Jak przygotować purée inne niż wszystkie? Możliwości jest mnóstwo! Warto wykorzystać kalafior, zielony groszek, dynię, topinambur i batat.