Pieczony łosoś z purée z pietruszki i selera z bazyliową oliwą

- Krok 1Kawałki ryby osusz papierowym ręcznikiem. Sos Hellmann’s połącz w miseczce ze skórką otartą z cytryny oraz białym pieprzem. Powstałym sosem posmaruj dokładnie kawałki ryby i odstaw w chłodne miejsce na 15 minut.
- Krok 2Pietruszkę oraz selera obierz, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka. Wlej bulion, mleko i doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj do miękkości.
- Krok 3Po tym czasie warzywa odcedź i przełóż do kielicha blendera. Dodaj śmietanę oraz masło i zmiksuj na gładkie puree. Dopraw do smaku.
- Krok 4Rybę ułóż na grillu na pergaminie i smaż po 4-5 min. z każdej strony – w zależności od grubości fileta. Oliwę połącz z pokrojoną drobno bazylią. Puree wyłóż dekoracyjnie na talerz, rybę ułóż na puree. Całość skrop przygotowana oliwą i podawaj.

Do tego dania idealnie będzie pasować sałatka ze świeżej rukoli z koktajlowymi pomidorkami i ziołowym winegretem.

Po spróbowaniu naszego przepisu na pieczonego łososia z pietruszką i selerem niejeden smakosz oniemieje z zachwytu! Szlachetna ryba coraz częściej pojawia się na talerzach, więc podarujmy jej odpowiednią oprawę. Kremowe, warzywne purée będzie dla niej znakomitym kompanem.
Dla kogo?
Efekt „wow” gwarantowany! Każdy kuchenny artysta z przyjemnością podpisze się pod tym daniem. W końcu wygląd potrawy jest prawie tak samo ważny jak jej smak!
Na jaką okazję?
Pieczony łosoś to pewniak, gdy chcemy zrobić na kimś wrażenie. Doskonale sprawdza się w czasie kolacji we dwoje! Jednocześnie jest na tyle dostępny, że nietrudno będzie urozmaicić nim codzienny obiad.
Czy wiesz, że?
Świeżą rybę poznamy po świeżym, morskim zapachu, błyszczącej skórze bez uszkodzeń oraz wypukłych, klarownych oczach.
Dla urozmaicenia:
Jak przygotować purée inne niż wszystkie? Możliwości jest mnóstwo! Warto wykorzystać kalafior, zielony groszek, dynię, topinambur i batat.