Pieczony łosoś z purée z pietruszki i selera z bazyliową oliwą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony łosoś z purée z pietruszki i selera z bazyliową oliwą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
185 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

51 osób wydrukowało

Pobierz pdf

118 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 łyżki

300 gramów

200 gramów

300 gramów

100 gramów

30 mililitrów

1 łyżeczka

3 łyżki

5 listki

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kawałki ryby osusz papierowym ręcznikiem. Sos Hellmann's połącz w miseczce ze skórką otartą z cytryny oraz białym pieprzem. Powstałym sosem posmaruj dokładnie kawałki ryby i odstaw w chłodne miejsce na 15 minut.

Pieczony łosoś z purée z pietruszki i selera z bazyliową oliwą - Krok 1

Krok 2

Pietruszkę oraz selera obierz, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka. Wlej bulion, mleko i doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj do miękkości.

Pieczony łosoś z purée z pietruszki i selera z bazyliową oliwą - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie warzywa odcedź i przełóż do kielicha blendera. Dodaj śmietanę oraz masło i zmiksuj na gładkie puree. Dopraw do smaku.

Pieczony łosoś z purée z pietruszki i selera z bazyliową oliwą - Krok 3

Krok 4

Rybę ułóż na grillu na pergaminie i smaż po 4-5 min. z każdej strony – w zależności od grubości fileta. Oliwę połącz z pokrojoną drobno bazylią. Puree wyłóż dekoracyjnie na talerz, rybę ułóż na puree. Całość skrop przygotowana oliwą i podawaj.

Pieczony łosoś z purée z pietruszki i selera z bazyliową oliwą - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do tego dania idealnie będzie pasować sałatka ze świeżej rukoli z koktajlowymi pomidorkami i ziołowym winegretem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony łosoś z purée z pietruszki i selera z bazyliową oliwą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony łosoś z purée z pietruszki i selera z bazyliową oliwą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony łosoś z purée z pietruszki i selera z bazyliową oliwą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony łosoś z purée z pietruszki i selera z bazyliową oliwą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony łosoś z purée z pietruszki i selera z bazyliową oliwą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony łosoś z purée z pietruszki i selera z bazyliową oliwą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony łosoś z purée z pietruszki i selera z bazyliową oliwą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony łosoś z purée z pietruszki i selera z bazyliową oliwą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony łosoś z purée z pietruszki i selera z bazyliową oliwąPieczony łosoś z purée z pietruszki i selera z bazyliową oliwą

Po spróbowaniu naszego przepisu na pieczonego łososia z pietruszką i selerem niejeden smakosz oniemieje z zachwytu! Szlachetna ryba coraz częściej pojawia się na talerzach, więc podarujmy jej odpowiednią oprawę. Kremowe, warzywne purée będzie dla niej znakomitym kompanem.

Dla kogo?

Efekt „wow” gwarantowany! Każdy kuchenny artysta z przyjemnością podpisze się pod tym daniem. W końcu wygląd potrawy jest prawie tak samo ważny jak jej smak!

Na jaką okazję?

Pieczony łosoś to pewniak, gdy chcemy zrobić na kimś wrażenie. Doskonale sprawdza się w czasie kolacji we dwoje! Jednocześnie jest na tyle dostępny, że nietrudno będzie urozmaicić nim codzienny obiad.

Czy wiesz, że?

Świeżą rybę poznamy po świeżym, morskim zapachu, błyszczącej skórze bez uszkodzeń oraz wypukłych, klarownych oczach.

Dla urozmaicenia: 

Jak przygotować purée inne niż wszystkie? Możliwości jest mnóstwo! Warto wykorzystać kalafior, zielony groszek, dynię, topinambur i batat.