Włoska zapiekanka z boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Włoska zapiekanka z boczkiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

null

null

2 sztuki

350 gramów

1 opakowanie

500 gramów

2 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj w osolonej wodzie.

Krok 2

Boczek pokrój w kostkę. Cebulę, czosnek posiekaj, dodaj do boczku i podsmaż na patelni.

Krok 3

Następnie dodaj pomidory, wszystko wymieszaj i smaż do momentu kiedy pomidory się rozpuszczą.

Krok 4

Żaroodporne naczynie wysmaruj margaryną i bułka tartą.

Krok 5

Makaron wymieszaj z połową sosu. Połowę makaronu włóż do naczynia, zalej resztą sosu i dodaj resztę makaronu.

Krok 6

Pokrój ser żółty w kostkę i ułóż wraz z Mozzarella na wierzchu zapiekanki.

Krok 7

Piecz przez 20 minut w temperaturze 250 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoska zapiekanka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoska zapiekanka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoska zapiekanka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoska zapiekanka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoska zapiekanka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoska zapiekanka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoska zapiekanka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Włoska zapiekanka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej