Duszone polędwiczki wieprzowe ze śliwkami
średnie
691 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
1 sztuka
100 gramów
0.5 szklanki
150 mililitrów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj i oczyść dwie polędwiczki wieprzowe, następnie skrusz na nie Przyprawę w mini kostkach Czosnek Knorr.

Krok 2
Następnie podsmaż je na 2 łyżkach oleju.

Krok 3
Zdejmij polędwiczki i zlej tłuszcz. Dodaj 1/2 szklanki białego wytrawnego wina, śmietanę i włóż mięso z powrotem. Duś całość jeszcze 10 minut.

Krok 4
Na koniec wypestkuj i pokrój śliwki, dodaj je do gotowego mięsa.


Dobra rada:
Podawaj danie z gotowanymi ziemniakami i zieloną sałatą.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuKutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Duszone polędwiczki wieprzowe ze śliwkami
Szukasz sposobu na szybkie i jednocześnie eleganckie danie? Polędwiczki wieprzowe to świetny wybór. Są delikatne i nie wymagają długiej obróbki termicznej. Pokrój mięso na niezbyt grube kawałki. Do przygotowania sosu użyj słodkiej śmietanki – będzie wtedy nieco łagodniejszy. Jeśli wolisz wyraziste smaki, użyj śmietany 18%. Pamiętaj o tym, by wcześniej ją zahartować, inaczej może się zwarzyć. Po połączeniu sosu i mięsa, dodaj do nich pokrojone świeże śliwki np. węgierki albo uleny. Dobrze pasować będą również inne miękkie owoce, na przykład jabłka, morele, nektarynki czy brzoskwinie. Polędwiczki serwuj z dodatkiem zapiekanych ziemniaków, puree, kopytek lub gnocchi, czyli włoskich klusek. Danie dobrze komponuje się z miksem różnokolorowych sałat polanych sosem winegret, a także ze świeżym szpinakiem z octem balsamicznym. Przed podaniem ozdób je cząstkami pozostałych owoców. Spróbuj polędwiczek wieprzowych w proponowanej przez nas wersji! To danie tak dobre, że będziesz je często powtarzać.