Duszone polędwiczki wieprzowe ze śliwkami
średnie
683 osoby zapisały

Składniki
2 sztuki
1 sztuka
100 gramów
0.5 szklanki
150 mililitrów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj i oczyść dwie polędwiczki wieprzowe, następnie skrusz na nie Przyprawę w mini kostkach Czosnek Knorr.

Krok 2
Następnie podsmaż je na 2 łyżkach oleju.

Krok 3
Zdejmij polędwiczki i zlej tłuszcz. Dodaj 1/2 szklanki białego wytrawnego wina, śmietanę i włóż mięso z powrotem. Duś całość jeszcze 10 minut.

Krok 4
Na koniec wypestkuj i pokrój śliwki, dodaj je do gotowego mięsa.


Dobra rada:
Podawaj danie z gotowanymi ziemniakami i zieloną sałatą.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Duszone polędwiczki wieprzowe ze śliwkami
Szukasz sposobu na szybkie i jednocześnie eleganckie danie? Polędwiczki wieprzowe to świetny wybór. Są delikatne i nie wymagają długiej obróbki termicznej. Pokrój mięso na niezbyt grube kawałki. Do przygotowania sosu użyj słodkiej śmietanki – będzie wtedy nieco łagodniejszy. Jeśli wolisz wyraziste smaki, użyj śmietany 18%. Pamiętaj o tym, by wcześniej ją zahartować, inaczej może się zwarzyć. Po połączeniu sosu i mięsa, dodaj do nich pokrojone świeże śliwki np. węgierki albo uleny. Dobrze pasować będą również inne miękkie owoce, na przykład jabłka, morele, nektarynki czy brzoskwinie. Polędwiczki serwuj z dodatkiem zapiekanych ziemniaków, puree, kopytek lub gnocchi, czyli włoskich klusek. Danie dobrze komponuje się z miksem różnokolorowych sałat polanych sosem winegret, a także ze świeżym szpinakiem z octem balsamicznym. Przed podaniem ozdób je cząstkami pozostałych owoców. Spróbuj polędwiczek wieprzowych w proponowanej przez nas wersji! To danie tak dobre, że będziesz je często powtarzać.