Duszone polędwiczki wieprzowe ze śliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Duszone polędwiczki wieprzowe ze śliwkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

46

heart
928 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

600 osób wydrukowało

Pobierz pdf

698 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

0.5 szklanki

150 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i oczyść dwie polędwiczki wieprzowe, następnie skrusz na nie Przyprawę w mini kostkach Czosnek Knorr.

Duszone polędwiczki wieprzowe ze śliwkami - Krok 1

Krok 2

Następnie podsmaż je na 2 łyżkach oleju.

Duszone polędwiczki wieprzowe ze śliwkami - Krok 2

Krok 3

Zdejmij polędwiczki i zlej tłuszcz. Dodaj 1/2 szklanki białego wytrawnego wina, śmietanę i włóż mięso z powrotem. Duś całość jeszcze 10 minut.

Duszone polędwiczki wieprzowe ze śliwkami - Krok 3

Krok 4

Na koniec wypestkuj i pokrój śliwki, dodaj je do gotowego mięsa.

Duszone polędwiczki wieprzowe ze śliwkami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj danie z gotowanymi ziemniakami i zieloną sałatą.

2

Opinie o przepisie

  • dana krol hanula

    dana krol hanula , 19.12.2017

    w przepisie nie wspomnieli zeby ppledwiczke przed usmażeniem poporcjowac

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Gmurzyńska

    Barbara Gmurzyńska , 19.12.2017

    Palce lizać i oczywiście moje danie popisów. Pozdrawiam. I dziękuję.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszone polędwiczki wieprzowe ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszone polędwiczki wieprzowe ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszone polędwiczki wieprzowe ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszone polędwiczki wieprzowe ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszone polędwiczki wieprzowe ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszone polędwiczki wieprzowe ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszone polędwiczki wieprzowe ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Duszone polędwiczki wieprzowe ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Fricassee z kurczaka
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Duszone polędwiczki wieprzowe ze śliwkamiDuszone polędwiczki wieprzowe ze śliwkami

Szukasz sposobu na szybkie i jednocześnie eleganckie danie? Polędwiczki wieprzowe to świetny wybór. Są delikatne i nie wymagają długiej obróbki termicznej. Pokrój mięso na niezbyt grube kawałki. Do przygotowania sosu użyj słodkiej śmietanki – będzie wtedy nieco łagodniejszy. Jeśli wolisz wyraziste smaki, użyj śmietany 18%. Pamiętaj o tym, by wcześniej ją zahartować, inaczej może się zwarzyć. Po połączeniu sosu i mięsa, dodaj do nich pokrojone świeże śliwki np. węgierki albo uleny. Dobrze pasować będą również inne miękkie owoce, na przykład jabłka, morele, nektarynki czy brzoskwinie. Polędwiczki serwuj z dodatkiem zapiekanych ziemniaków, puree, kopytek lub gnocchi, czyli włoskich klusek. Danie dobrze komponuje się z miksem różnokolorowych sałat polanych sosem winegret, a także ze świeżym szpinakiem z octem balsamicznym. Przed podaniem ozdób je cząstkami pozostałych owoców. Spróbuj polędwiczek wieprzowych w proponowanej przez nas wersji! To danie tak dobre, że będziesz je często powtarzać.