Duszona polędwiczka wieprzowa w liściach kapusty
łatwe
280 osób zapisało

Składniki
300 gramów
0.5 szklanki
150 mililitrów
1 szczypta
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oczyść polędwiczki wieprzowe i przypraw je pieprzem, przyprawą Knorr oraz sypkim majerankiem.

Krok 2
Mięso usmaż na oleju z dodatkiem masła.

Krok 3
Następnie zdejmij je, zlej tłuszcz i dodaj 1/2 kieliszka wytrawnego wina oraz śmietankę.

Krok 4
Polędwiczki owiń liśćmi kapusty pekińskiej, po czym włóż je do powstałego sosu i duś pod przykryciem przez 15 minut. Ewentualnie dopraw całość solą i pieprzem (jeśli uznasz to za konieczne).


Dobra rada:
Podaj z gotowanymi ziemniakami oraz sałatką z pomidora z posiekanym szczypiorem i oliwą z oliwek.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Duszona polędwiczka wieprzowa w liściach kapusty
Do tej pory jedynym daniem, przy którym wykorzystywałaś całe liście kapusty, były gołąbki. Teraz możesz użyć ich do owinięcia polędwiczek wieprzowych. Polędwiczki wieprzowe niełatwo przygotować tak, by zachowały jędrność i soczystość, a jednocześnie były miękkie. Dzięki temu, że zawiniesz mięso w liście kapusty pekińskiej, zachowa ono wszystkie te walory, a dodatkowo – zyska na smaku. Aby jak najlepiej podkreślić charakter wieprzowiny, posyp ją obficie pieprzem i dodaj aromatyczne zioła, na przykład majeranek, a następnie obmaż na maśle. Gdy się przyrumienią, odłóż je na bok, a na patelnię dodaj śmietanę oraz białe wino, które utworzą aromatyczny sos oraz sprawią, że potrawa będzie smakowała jak prosto z francuskiej restauracji. Polędwiczki, które zdjęłaś z patelni, owiń następnie w liście kapusty pekińskiej i duś w sosie śmietanowym przez około kwadrans. Podawaj z młodymi ziemniaczkami i świeżymi warzywami. Lampka dobrego wina – doda daniu elegancji.