Duszona polędwiczka wieprzowa w liściach kapusty
łatwe
274 osoby zapisały

Składniki
300 gramów
0.5 szklanki
150 mililitrów
1 szczypta
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oczyść polędwiczki wieprzowe i przypraw je pieprzem, przyprawą Knorr oraz sypkim majerankiem.

Krok 2
Mięso usmaż na oleju z dodatkiem masła.

Krok 3
Następnie zdejmij je, zlej tłuszcz i dodaj 1/2 kieliszka wytrawnego wina oraz śmietankę.

Krok 4
Polędwiczki owiń liśćmi kapusty pekińskiej, po czym włóż je do powstałego sosu i duś pod przykryciem przez 15 minut. Ewentualnie dopraw całość solą i pieprzem (jeśli uznasz to za konieczne).


Dobra rada:
Podaj z gotowanymi ziemniakami oraz sałatką z pomidora z posiekanym szczypiorem i oliwą z oliwek.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuKutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Duszona polędwiczka wieprzowa w liściach kapusty
Do tej pory jedynym daniem, przy którym wykorzystywałaś całe liście kapusty, były gołąbki. Teraz możesz użyć ich do owinięcia polędwiczek wieprzowych. Polędwiczki wieprzowe niełatwo przygotować tak, by zachowały jędrność i soczystość, a jednocześnie były miękkie. Dzięki temu, że zawiniesz mięso w liście kapusty pekińskiej, zachowa ono wszystkie te walory, a dodatkowo – zyska na smaku. Aby jak najlepiej podkreślić charakter wieprzowiny, posyp ją obficie pieprzem i dodaj aromatyczne zioła, na przykład majeranek, a następnie obmaż na maśle. Gdy się przyrumienią, odłóż je na bok, a na patelnię dodaj śmietanę oraz białe wino, które utworzą aromatyczny sos oraz sprawią, że potrawa będzie smakowała jak prosto z francuskiej restauracji. Polędwiczki, które zdjęłaś z patelni, owiń następnie w liście kapusty pekińskiej i duś w sosie śmietanowym przez około kwadrans. Podawaj z młodymi ziemniaczkami i świeżymi warzywami. Lampka dobrego wina – doda daniu elegancji.