Duszone żeberka z pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Duszone żeberka z pieczarkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

73

660 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

830 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1121 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.2 kilograma

700 gramów

1 opakowanie

3 sztuki

2 sztuki

20 gramów

10 gramów

4 ziarna

3 sztuki

5 ziaren

1 litr

20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyść żeberka, pokrój na mniejsze porcje, na przykład po trzy kostki. Cebule pokrój w piórka. Pieczarki oczyść, a następnie pokrój w ćwiartki. Czosnek posiekaj.

Duszone żeberka z pieczarkami - Krok 1

Krok 2

Oprósz żeberka przyprawą Knorr oraz mąką. Obsmaż na patelni do momentu, kiedy nabiorą złotego koloru. Przełóż mięso do rondla i odstaw do przestudzenia.

Duszone żeberka z pieczarkami - Krok 2

Krok 3

Smaż na tym samym tłuszczu cebulę i czosnek. Kiedy się zeszklą, dodaj pieczarki. Po usmażeniu warzyw na złoto, dodaj je do rondla, do żeberek.

Duszone żeberka z pieczarkami - Krok 3

Krok 4

Dodaj do całości musztardę oraz wszystkie przyprawy. No koniec wymieszaj Sos myśliwski Knorr z wodą i zalej nim żeberka. Duś wszystko razem pod przykryciem przez około 30 minut. Gotowe żeberka najlepiej smakują z makaronem, kaszą lub puree ziemniaczanym.

Duszone żeberka z pieczarkami - Krok 4
26

Opinie o przepisie

  • grazyna kasprxyk

    grazyna kasprxyk , 18.11.2018

    pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Borucki

    Mariusz Borucki , 21.11.2016

    Z wieksza iloscia zeberek. :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • krystian malcherczyk

    krystian malcherczyk , 04.12.2015

    Super danie!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pamela Przygrodzka

    Pamela Przygrodzka , 17.10.2015

    bardzo dobre polecam ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzesiek Pukajło

    Grzesiek Pukajło , 13.09.2015

    polecam proste w przygotowaniu i bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Dzierżawska

    Małgorzata Dzierżawska , 11.12.2011

    pycha:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Sidor

    Ewa Sidor , 11.12.2011

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Jeziorska

    Sylwia Jeziorska , 10.12.2011

    kotleciki na niedzielny obiad po wiedensku poprostu pychotka :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna WK

    Anna WK , 10.12.2011

    polędwiczki wieprzowe z mango i żurawiną

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gosia Motłoch

    Gosia Motłoch , 10.12.2011

    polędwiczki wieprzowe w papryce, i fasolka szparagowa w pomidorkach... mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Perz-Straga

    Jolanta Perz-Straga , 10.12.2011

    a u mnie zapiekanka z ciasta francuskiego w mięsno-serowym farszem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Grzęda

    Mariola Grzęda , 10.12.2011

    Kochani zapraszam na rosołek z kluseczkami domowej roboty :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nina Janina Moskalczuk

    Nina Janina Moskalczuk , 10.12.2011

    a u mnie był kapuściak z duża wkładką z białej kiełbasy (sama ją robię)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Solecka-Goszczyńska

    Sylwia Solecka-Goszczyńska , 10.12.2011

    a u mnie dzisiaj na obiad był ryż z piersią kurczaka smażoną z warzywami (pieczarki,cebula,pomidor,cukinia,groszek).do tego sól i pieprz i pyszny obiad gotowy :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julita Rainka

    Julita Rainka , 10.12.2011

    u mnie dziś zupka gulaszowa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Motylska

    Alicja Motylska , 10.12.2011

    a ja od was znalazłam przepis na kurczaka curry!:))) i to gotuję dzisiaj:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Radoslaw Marciniak

    Radoslaw Marciniak , 10.12.2011

    Zupa porowa ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Boguslaw Siupka

    Boguslaw Siupka , 10.12.2011

    mmmmmmmmmmm ZEBERKA !!! .... :)))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daria Wawrzeczko

    Daria Wawrzeczko , 10.12.2011

    ja też robię dziś żeberka :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Golenia

    Anna Golenia , 10.12.2011

    dzięki za pomysł na dzisiejszy obiad :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 10.12.2011

    @Małgorzata: nie, polecamy przekonać się samemu! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Kamińska

    Ewa Kamińska , 10.12.2011

    właśnie dziś robię żeberka ,ale w miodzie:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Ryczek

    Małgorzata Ryczek , 10.12.2011

    a nie jest to zbyt mdłe?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Luk Bu

    Luk Bu , 10.12.2011

    Chcę to! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Sikora

    Jadwiga Sikora , 10.12.2011

    Super ale jeszcze trzeba posypać zielonym koperkiem i wtedy sa jeszcze lepsze :))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Szablinska

    Beata Szablinska , 10.12.2011

    dobre..polecam..

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszone żeberka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszone żeberka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszone żeberka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszone żeberka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszone żeberka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszone żeberka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszone żeberka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Duszone żeberka z pieczarkamiDuszone żeberka z pieczarkami

Duszone żeberka z pieczarkami i pikantnym sosem myśliwskim przypadną do gustu szczególnie osobom lubiącym mięsne i wyraziste dania. Podane na obiad z ryżem, makaronem lub kaszą oraz zestawem surówek będą świetnie smakować przy wielu okazjach. Żeberka pachną pieczarkami i ziołami, a ponadto są miękkie oraz soczyste. Ich przyrządzanie zacznij od pokrojenia mięsa na niewielkie kawałki i podsmażenia. Dzięki temu zamkniesz soki w środku i żeberka będą miały intensywniejszy smak. Następnie odstaw je do rondelka i na tym samym tłuszczu usmaż cebulę, czosnek oraz pieczarki. Kiedy nabiorą już złotego koloru, przełóż je do naczynia z mięsem. Całość przypraw majerankiem, zielem laurowym i ziarnami pieprzu. Dodaj też musztardę, która sprawi, że zalewa będzie pikantna. Na koniec dolej sos myśliwski i w takim wywarze duś żeberka pod przykryciem do momentu, aż nabiorą miękkości. Gotową potrawę serwuj z ulubionymi dodatkami. Sprawdź nasz przepis na wyborne mięsne danie z pieczarkami. Życzymy smacznego.