Składniki
1.2 kilograma
700 gramów
1 opakowanie
3 sztuki
2 sztuki
20 gramów
10 gramów
4 ziarna
3 sztuki
5 ziaren
1 litr
20 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oczyść żeberka, pokrój na mniejsze porcje, na przykład po trzy kostki. Cebule pokrój w piórka. Pieczarki oczyść, a następnie pokrój w ćwiartki. Czosnek posiekaj.
Krok 2
Oprósz żeberka przyprawą Knorr oraz mąką. Obsmaż na patelni do momentu, kiedy nabiorą złotego koloru. Przełóż mięso do rondla i odstaw do przestudzenia.
Krok 3
Smaż na tym samym tłuszczu cebulę i czosnek. Kiedy się zeszklą, dodaj pieczarki. Po usmażeniu warzyw na złoto, dodaj je do rondla, do żeberek.
Krok 4
Dodaj do całości musztardę oraz wszystkie przyprawy. No koniec wymieszaj Sos myśliwski Knorr z wodą i zalej nim żeberka. Duś wszystko razem pod przykryciem przez około 30 minut. Gotowe żeberka najlepiej smakują z makaronem, kaszą lub puree ziemniaczanym.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Duszone żeberka z pieczarkami
To przepis na żeberka pachnące pieczarkami i ziołami, niezwykle miękkie oraz soczyste. Zapowiada się wyśmienita mięsna uczta, której żaden wielbiciel wieprzowiny nie powinien ominąć! Cudowny aromat żeberek w sosie pieczarkowym pobudzi kulinarną wyobraźnię. Sprawdź nasz przepis na wyborne mięsne danie z pieczarkami.
Dla kogo?
Duszone żeberka z pieczarkami i pikantnym sosem myśliwskim przypadną do gustu szczególnie osobom, które lubią mięsne i wyraziste dania. Aromatyczne żeberka duszone z pieczarkami to nie tylko pyszna potrawa, ale też sycąca.
Na jaką okazję?
Podejrzewamy, że ten rodzaj mięsa w większości domów pojawia się raczej sporadycznie. Przyrządzenie żeberek wymaga bowiem trochę uwagi. Warto jednak pamiętać, że to delikatne mięso w sosie pieczarkowym podane na obiad z ryżem, makaronem lub kaszą oraz zestawem surówek, to koncept na posiłek na wiele okazji.
Czy wiesz, że?
Przyrządzanie żeberek z pieczarkami zaczynamy od pokrojenia mięsa na niewielkie kawałki i podsmażenia. Dzięki temu soki z mięsa zostaną w środku i żeberka będą miały intensywniejszy smak oraz będą soczyste. Następnie odstawiamy je do rondelka i na tym samym tłuszczu smażymy cebulę, czosnek oraz pieczarki. Kiedy nabiorą już złotego koloru, przekładamy je do naczynia z mięsem.
Dla urozmaicenia:
Całość przypraw majerankiem, zielem laurowym i ziarnami pieprzu. Dodaj też musztardę, która sprawi, że zalewa będzie wyrazista i nieco pikantna w smaku. Na koniec dolej sos myśliwski i w takim wywarze duś żeberka pod przykryciem do momentu, aż nabiorą miękkości. Gotową potrawę serwuj z ulubionymi dodatkami. Życzymy smacznego.