
Składniki
1.2 kilograma
700 gramów
1 opakowanie
3 sztuki
2 sztuki
20 gramów
10 gramów
4 ziarna
3 sztuki
5 ziaren
1 litr
20 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oczyść żeberka, pokrój na mniejsze porcje, na przykład po trzy kostki. Cebule pokrój w piórka. Pieczarki oczyść, a następnie pokrój w ćwiartki. Czosnek posiekaj.

Krok 2
Oprósz żeberka przyprawą Knorr oraz mąką. Obsmaż na patelni do momentu, kiedy nabiorą złotego koloru. Przełóż mięso do rondla i odstaw do przestudzenia.

Krok 3
Smaż na tym samym tłuszczu cebulę i czosnek. Kiedy się zeszklą, dodaj pieczarki. Po usmażeniu warzyw na złoto, dodaj je do rondla, do żeberek.

Krok 4
Dodaj do całości musztardę oraz wszystkie przyprawy. No koniec wymieszaj Sos myśliwski Knorr z wodą i zalej nim żeberka. Duś wszystko razem pod przykryciem przez około 30 minut. Gotowe żeberka najlepiej smakują z makaronem, kaszą lub puree ziemniaczanym.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Duszone żeberka z pieczarkami
To przepis na żeberka pachnące pieczarkami i ziołami, niezwykle miękkie oraz soczyste. Zapowiada się wyśmienita mięsna uczta, której żaden wielbiciel wieprzowiny nie powinien ominąć! Cudowny aromat żeberek w sosie pieczarkowym pobudzi kulinarną wyobraźnię. Sprawdź nasz przepis na wyborne mięsne danie z pieczarkami.
Dla kogo?
Duszone żeberka z pieczarkami i pikantnym sosem myśliwskim przypadną do gustu szczególnie osobom, które lubią mięsne i wyraziste dania. Aromatyczne żeberka duszone z pieczarkami to nie tylko pyszna potrawa, ale też sycąca.
Na jaką okazję?
Podejrzewamy, że ten rodzaj mięsa w większości domów pojawia się raczej sporadycznie. Przyrządzenie żeberek wymaga bowiem trochę uwagi. Warto jednak pamiętać, że to delikatne mięso w sosie pieczarkowym podane na obiad z ryżem, makaronem lub kaszą oraz zestawem surówek, to koncept na posiłek na wiele okazji.
Czy wiesz, że?
Przyrządzanie żeberek z pieczarkami zaczynamy od pokrojenia mięsa na niewielkie kawałki i podsmażenia. Dzięki temu soki z mięsa zostaną w środku i żeberka będą miały intensywniejszy smak oraz będą soczyste. Następnie odstawiamy je do rondelka i na tym samym tłuszczu smażymy cebulę, czosnek oraz pieczarki. Kiedy nabiorą już złotego koloru, przekładamy je do naczynia z mięsem.
Dla urozmaicenia:
Całość przypraw majerankiem, zielem laurowym i ziarnami pieprzu. Dodaj też musztardę, która sprawi, że zalewa będzie wyrazista i nieco pikantna w smaku. Na koniec dolej sos myśliwski i w takim wywarze duś żeberka pod przykryciem do momentu, aż nabiorą miękkości. Gotową potrawę serwuj z ulubionymi dodatkami. Życzymy smacznego.