Duszone żeberka z pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Duszone żeberka z pieczarkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

74

668 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

842 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1135 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.2 kilograma

700 gramów

1 opakowanie

3 sztuki

2 sztuki

20 gramów

10 gramów

4 ziarna

3 sztuki

5 ziaren

1 litr

20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyść żeberka, pokrój na mniejsze porcje, na przykład po trzy kostki. Cebule pokrój w piórka. Pieczarki oczyść, a następnie pokrój w ćwiartki. Czosnek posiekaj.

Duszone żeberka z pieczarkami - Krok 1

Krok 2

Oprósz żeberka przyprawą Knorr oraz mąką. Obsmaż na patelni do momentu, kiedy nabiorą złotego koloru. Przełóż mięso do rondla i odstaw do przestudzenia.

Duszone żeberka z pieczarkami - Krok 2

Krok 3

Smaż na tym samym tłuszczu cebulę i czosnek. Kiedy się zeszklą, dodaj pieczarki. Po usmażeniu warzyw na złoto, dodaj je do rondla, do żeberek.

Duszone żeberka z pieczarkami - Krok 3

Krok 4

Dodaj do całości musztardę oraz wszystkie przyprawy. No koniec wymieszaj Sos myśliwski Knorr z wodą i zalej nim żeberka. Duś wszystko razem pod przykryciem przez około 30 minut. Gotowe żeberka najlepiej smakują z makaronem, kaszą lub puree ziemniaczanym.

Duszone żeberka z pieczarkami - Krok 4
26

Opinie o przepisie

  • grazyna kasprxyk

    grazyna kasprxyk , 18.11.2018

    pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Borucki

    Mariusz Borucki , 21.11.2016

    Z wieksza iloscia zeberek. :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • krystian malcherczyk

    krystian malcherczyk , 04.12.2015

    Super danie!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pamela Przygrodzka

    Pamela Przygrodzka , 17.10.2015

    bardzo dobre polecam ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzesiek Pukajło

    Grzesiek Pukajło , 13.09.2015

    polecam proste w przygotowaniu i bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Dzierżawska

    Małgorzata Dzierżawska , 11.12.2011

    pycha:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Sidor

    Ewa Sidor , 11.12.2011

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Jeziorska

    Sylwia Jeziorska , 10.12.2011

    kotleciki na niedzielny obiad po wiedensku poprostu pychotka :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna WK

    Anna WK , 10.12.2011

    polędwiczki wieprzowe z mango i żurawiną

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gosia Motłoch

    Gosia Motłoch , 10.12.2011

    polędwiczki wieprzowe w papryce, i fasolka szparagowa w pomidorkach... mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Perz-Straga

    Jolanta Perz-Straga , 10.12.2011

    a u mnie zapiekanka z ciasta francuskiego w mięsno-serowym farszem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Grzęda

    Mariola Grzęda , 10.12.2011

    Kochani zapraszam na rosołek z kluseczkami domowej roboty :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nina Janina Moskalczuk

    Nina Janina Moskalczuk , 10.12.2011

    a u mnie był kapuściak z duża wkładką z białej kiełbasy (sama ją robię)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Solecka-Goszczyńska

    Sylwia Solecka-Goszczyńska , 10.12.2011

    a u mnie dzisiaj na obiad był ryż z piersią kurczaka smażoną z warzywami (pieczarki,cebula,pomidor,cukinia,groszek).do tego sól i pieprz i pyszny obiad gotowy :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julita Rainka

    Julita Rainka , 10.12.2011

    u mnie dziś zupka gulaszowa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Motylska

    Alicja Motylska , 10.12.2011

    a ja od was znalazłam przepis na kurczaka curry!:))) i to gotuję dzisiaj:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Radoslaw Marciniak

    Radoslaw Marciniak , 10.12.2011

    Zupa porowa ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Boguslaw Siupka

    Boguslaw Siupka , 10.12.2011

    mmmmmmmmmmm ZEBERKA !!! .... :)))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daria Wawrzeczko

    Daria Wawrzeczko , 10.12.2011

    ja też robię dziś żeberka :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Golenia

    Anna Golenia , 10.12.2011

    dzięki za pomysł na dzisiejszy obiad :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 10.12.2011

    @Małgorzata: nie, polecamy przekonać się samemu! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Kamińska

    Ewa Kamińska , 10.12.2011

    właśnie dziś robię żeberka ,ale w miodzie:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Ryczek

    Małgorzata Ryczek , 10.12.2011

    a nie jest to zbyt mdłe?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Luk Bu

    Luk Bu , 10.12.2011

    Chcę to! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Sikora

    Jadwiga Sikora , 10.12.2011

    Super ale jeszcze trzeba posypać zielonym koperkiem i wtedy sa jeszcze lepsze :))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Szablinska

    Beata Szablinska , 10.12.2011

    dobre..polecam..

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszone żeberka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszone żeberka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszone żeberka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszone żeberka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszone żeberka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszone żeberka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszone żeberka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Duszone żeberka z pieczarkamiDuszone żeberka z pieczarkami

Duszone żeberka z pieczarkami i pikantnym sosem myśliwskim przypadną do gustu szczególnie osobom lubiącym mięsne i wyraziste dania. Podane na obiad z ryżem, makaronem lub kaszą oraz zestawem surówek będą świetnie smakować przy wielu okazjach. Żeberka pachną pieczarkami i ziołami, a ponadto są miękkie oraz soczyste. Ich przyrządzanie zacznij od pokrojenia mięsa na niewielkie kawałki i podsmażenia. Dzięki temu zamkniesz soki w środku i żeberka będą miały intensywniejszy smak. Następnie odstaw je do rondelka i na tym samym tłuszczu usmaż cebulę, czosnek oraz pieczarki. Kiedy nabiorą już złotego koloru, przełóż je do naczynia z mięsem. Całość przypraw majerankiem, zielem laurowym i ziarnami pieprzu. Dodaj też musztardę, która sprawi, że zalewa będzie pikantna. Na koniec dolej sos myśliwski i w takim wywarze duś żeberka pod przykryciem do momentu, aż nabiorą miękkości. Gotową potrawę serwuj z ulubionymi dodatkami. Sprawdź nasz przepis na wyborne mięsne danie z pieczarkami. Życzymy smacznego.