
Składniki
2 sztuki
2 sztuki
0.5 kilograma
50 gramów
1 gram
4 gramy
20 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Myjemy i obieramy warzywa. Rozgrzewamy patelnię i dodajemy łyżkę oliwy. Na podgrzanej oliwie podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy do zarumienienia się. Dodajemy mięso mielone. W między czasie obrane warzywa "obieramy" obierakiem tworząc długie paski. Po usmażeniu mięsa dodajemy warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na małym ogniu aż warzywa staną się miękkie. Na osobnej patelni prażymy orzechy.
Krok 2
Po usmażeniu mięsa i warzyw całość patelni przekladamy do miski. Dodajemy uprażone orzechy oraz pesto.
Krok 3
Następnie przekładamy na talerze, pomidory koktajlowe przekrajamy na pół i układamy na talerzu. Na koniec ścieramy ser żółty wedle uznania. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej