
Składniki
150 mililitrów
1 szczypta
50 gramów
4 łyżki
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oczyszczoną rybę podziel na filety.
Krok 2
Zdejmij skórę, umyj i posyp solą.
Krok 3
Skrop sokiem z cytryny i pozostaw w chłodnym miejscu na 30 minut.
Krok 4
Rybę ułóż w naczyniu żaroodpornym i obłóż margaryną.
Krok 5
Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 30 minut.
Krok 6
Polej śmietaną, dopraw i piecz jeszcze przez 5 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej