Sumak – przyprawa. Do czego służy? Jakie ma zastosowanie?
Orientalne smaki coraz częściej wkraczają do menu i potraw Polaków. Właśnie dlatego przyprawa sumak cieszy się rosnącą popularnością. Jej właściwości potrafią całkowicie odmienić oblicze dań – nie mówimy tylko o modyfikacjach w smaku, ale również wyglądzie ulubionych potraw. Chcecie dowiedzieć się, do czego służy sumak i poznać jego zastosowania? Koniecznie zostańcie z nami, ponieważ zdradzamy wiele informacji na temat tej przyprawy. Zapraszamy!
Sumak – co to jest?
Sumak to znana przyprawa charakterystyczna dla kuchni arabskiej oraz tureckiej. Pozyskiwana jest z krzewu sumaka garbarskiego, który zazwyczaj kwitnie w klimacie śródziemnomorskim. Piękne owoce o bordowym kolorze pojawiają się na jego gałązkach już w lipcu, a później zostają zebrane i rozdrobnione na proszek. Tak właśnie powstaje sumak, którego smak potrafi zachwycić. Jest kwaśny, lekko owocowy i niektórym przypomina skórkę z cytryny. Smak to jednak nie wszystko. Warto zwrócić również uwagę na piękny, bordowy kolor sumaku, który może w ciekawy sposób zabarwić ulubione potrawy. Wykorzystajcie jego walory do gotowania. Przyprawa sumak do czego służy? Podpowiadamy!
Sumak do czego dodawać? Mięsa
Możecie się domyślać, że zastosowanie sumaku będzie bardzo szerokie, ponieważ oryginalny smak tej przyprawy pasuje do bardzo wielu dań. Zdecydowanie warto wykorzystać ją do marynowania mięs. Kurczak lub baranina bardzo lubią się z sumakiem, więc efekty na talerzu będą rewelacyjne. Możecie natrzeć nią niektóre rodzaje ryb, np. dorsza. Przyprawa będzie również doskonałym dodatkiem do grillowanych mięs. Jeżeli planujecie barbecue, to koniecznie zaopatrzcie się w zapasy sumaku. Nie myślcie jednak, że to koniec zastosowań naszej bordowej przyprawy. Świetnie sprawdzi się ona do podkreślania smaku mięsnego lub wegetariańskiego gulaszu. Sumak sprawi, że wyjątkowy aromat dania będzie unosił się w całym domu.
Sumak – do czego? Nietypowe użycie przyprawy
Sumak daje wiele możliwości pasjonatom gotowania. Ta bordowa przyprawa idealnie wpływa na kolor potraw, dlatego możemy dorzucić ją do ryżu lub okrasić nią ziemniaki, a będą wspaniale prezentować się na talerzu. Obok takiej potrawy nikt nie przejdzie obojętnie! Co ciekawe, sumak będzie także pysznym dodatkiem do pizzy lub sałatki. Jeżeli chcecie odświeżyć smak ulubionego dania, to uwierzcie nam, że ta cierpka przyprawa będzie strzałem w dziesiątkę. Sumak przyprawa do czego? Naszą ostatnią propozycją są desery. Choć połączenie przypraw i słodyczy może wydawać się dosyć dziwne, to efekty zachwycają. Sumak będzie idealnym dodatkiem do sorbetów owocowych, tart oraz koktajli. Spróbujecie?
Aromatyczny sumak w Waszych przepisach
Przyprawa sumak zastosowanie nie jest już dla Was żadną tajemnicą. Wykorzystajcie go do zrobienia pysznej sałatki z kaszą bulgur i soczewicą. W tej wersji zachwyca smakiem!
Kofta kebab stanie się jeszcze bardziej aromatyczny, kiedy posypiecie go odrobiną sumaku. Ta przyprawa potrafi zdziałać cuda w kuchni, o czym już wkrótce możecie się przekonać. Możecie dodać ją również do kurczaka z panierką o smaku kebaba. Pycha!
Herbaciane lody sorbet w nowej odsłonie z sumakiem zaskoczą wszystkich gości. Poczęstujcie zebranych tym smakołykiem, a zyskacie wiele pochwał. To nietypowe połączenie zapada w pamięci na długo. Kiedy wykorzystacie sumak w swojej kuchni? Powodzenia i smacznego!
Komentarze (0)