Kurczak z panierką o smaku kebaba przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z panierką o smaku kebaba

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

19

heart
846 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

148 osób wydrukowało

Pobierz pdf

273 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

2 sztuki

10 dekagramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj 4 porcje mięsa, rozbij je delikatnie tłuczkiem.

Krok 2

Kurczaka oprósz Fixem Knorr. Zamocz każdą porcję mięsa w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej, mocno dociskając ręką.

Krok 3

Smaż, aż panierka nabierze rumianego koloru. Mniejszą saszetkę przyprawy Kebab z sosem czosnkowym Knorr możesz wykorzystać do przygotowania dipu lub sosu do sałaty.

1

Opinie o przepisie

  • Angelika Loranc

    Angelika Loranc , 31.07.2015

    doskonały :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z panierką o smaku kebaba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z panierką o smaku kebaba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z panierką o smaku kebaba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z panierką o smaku kebaba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z panierką o smaku kebaba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z panierką o smaku kebaba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z panierką o smaku kebaba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z panierką o smaku kebaba - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak z panierką o smaku kebabaKurczak z panierką o smaku kebaba

Kurczak o smaku kebaba stanowi miłą odmianę od klasycznie przyrządzanej piersi z kurczaka. Aromatyczny i chrupiący... Palce lizać! To danie wyglądem przypomina tradycyjnego kotleta, ale różnicę między nimi poczujesz już po pierwszym kęsie. Kurczak o smaku kebaba ma bowiem charakterystyczny, lekko orientalny smak. Sekret jego powodzenia tkwi w panierce, do której dodane zostały typowe dla kuchni tureckiej zioła i przyprawy. Zamiast bułki tartej do panierowania mięsa możesz użyć płatków kukurydzianych, owsianych, ziaren sezamu, a nawet wiórków kokosowych. Na kotlety pod koniec smażenia połóż po grubym plastrze żółtego sera. Kurczak będzie dobrze smakować w połączeniu z pieczonymi ziemniaczkami lub ryżem. Przyrządź do niego sałatkę ze świeżych ogórków, pomidorów i czerwonej cebuli, doprawioną sosem winegret.