Soczysty kurczak przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Soczysty kurczak

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
114 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

162 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

233 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

200 mililitrów

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jogurt wymieszaj w dużej misce z sokiem z cytryny, curry i przyprawą Knorr.

Soczysty kurczak - Krok 1

Krok 2

Do marynaty dodaj piersi z kurczaka, wymieszaj i odstaw. Najlepiej na co najmniej 2 h.

Soczysty kurczak - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie grilluj mięso, np. na patelni grillowej po 5-6 minut z każdej strony. Podawaj z ulubionymi dodatkami z grilla, np. warzywami i sosem czosnkowym. Takiej marynaty możesz również użyć do filetów z indyka lub medalionów z polędwiczki wieprzowej.

Soczysty kurczak - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soczysty kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soczysty kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soczysty kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soczysty kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soczysty kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soczysty kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soczysty kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Soczysty kurczak - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Wrapy klasyczne - VIDEO
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Soczysty kurczakSoczysty kurczak

Przygotuj pyszne danie, które podasz zarówno na obiad, jak i ciepłą kolację. Przepis na soczystego kurczaka jest niezwykle prosty w przyrządzeniu, nie będziesz potrzebować wielu składników. Jeśli chcesz, możesz wykorzystać również inne rodzaje mięs – sprawdzą się m.in. filety z indyka. Nie czekaj, zacznij od skompletowania składników. Następnie przygotuj marynatę: jogurt naturalny połącz z sokiem z cytryny, curry i przyprawą do kurczaka. Dla urozmaicenia smaku dodaj jeszcze świeżo zmielony pieprz oraz czosnek granulowany. Do mieszanki wrzuć filety z kurczaka – dokładnie wymieszaj i odstaw na co najmniej dwie godziny – pamiętaj, że im dłużej mięso będzie w lodówce, tym stanie się bardziej wyraziste. Po tym czasie smaż je na patelni (najlepiej grillowej), na małym ogniu, uważając, żeby się nie przypaliło. Tak przygotowane danie możesz serwować z ulubionymi warzywami, ryżem lub z chrupiącym pełnoziarnistym pieczywem. Doskonale smakuje również solo – bez żadnych dodatków. Nie czekaj, zainspiruj się przepisem i podziel się swoją opinią.