Soczysty kurczak przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Soczysty kurczak

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
114 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

160 osób wydrukowało

Pobierz pdf

231 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

200 mililitrów

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jogurt wymieszaj w dużej misce z sokiem z cytryny, curry i przyprawą Knorr.

Soczysty kurczak - Krok 1

Krok 2

Do marynaty dodaj piersi z kurczaka, wymieszaj i odstaw. Najlepiej na co najmniej 2 h.

Soczysty kurczak - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie grilluj mięso, np. na patelni grillowej po 5-6 minut z każdej strony. Podawaj z ulubionymi dodatkami z grilla, np. warzywami i sosem czosnkowym. Takiej marynaty możesz również użyć do filetów z indyka lub medalionów z polędwiczki wieprzowej.

Soczysty kurczak - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soczysty kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soczysty kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soczysty kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soczysty kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soczysty kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soczysty kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soczysty kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Soczysty kurczak - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Soczysty kurczakSoczysty kurczak

Przygotuj pyszne danie, które podasz zarówno na obiad, jak i ciepłą kolację. Przepis na soczystego kurczaka jest niezwykle prosty w przyrządzeniu, nie będziesz potrzebować wielu składników. Jeśli chcesz, możesz wykorzystać również inne rodzaje mięs – sprawdzą się m.in. filety z indyka. Nie czekaj, zacznij od skompletowania składników. Następnie przygotuj marynatę: jogurt naturalny połącz z sokiem z cytryny, curry i przyprawą do kurczaka. Dla urozmaicenia smaku dodaj jeszcze świeżo zmielony pieprz oraz czosnek granulowany. Do mieszanki wrzuć filety z kurczaka – dokładnie wymieszaj i odstaw na co najmniej dwie godziny – pamiętaj, że im dłużej mięso będzie w lodówce, tym stanie się bardziej wyraziste. Po tym czasie smaż je na patelni (najlepiej grillowej), na małym ogniu, uważając, żeby się nie przypaliło. Tak przygotowane danie możesz serwować z ulubionymi warzywami, ryżem lub z chrupiącym pełnoziarnistym pieczywem. Doskonale smakuje również solo – bez żadnych dodatków. Nie czekaj, zainspiruj się przepisem i podziel się swoją opinią.