Kurczak curry z jabłkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak curry z jabłkiem

Autor: Domcia

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

150 mililitrów

1 sztuka

4 sztuki

100 gramów

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju do zeszklenia.

Krok 2

Dodać przetarty przez praskę czosnek i przyprawę curry, chwilę podsmażyć.

Krok 3

Wlać bulion, sos sojowy i mleczko kokosowe, stale mieszając. Gotować ok. 5 min.

Krok 4

Wrzucić kurczaka i jabłko pokrojone w plastry, zmniejszyć ogień i gotować aż kurczak będzie miękki.

Krok 5

Dodać groszek i pokrojona w plasterki cebule dymki. Gotować ok. 5 min.

Krok 6

Doprawić solą i pieprzem, posypać posiekaną kolendrą. Podawać z ryżem. Smacznego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak curry z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak curry z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak curry z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak curry z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak curry z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak curry z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak curry z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak curry z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej