Kurczak tikka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak tikka

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

14

heart
416 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

166 osób wydrukowało

Pobierz pdf

314 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

100 mililitrów

2 łyżki

2 sztuki

4 sztuki

10 gramów

1 łyżka

4 ziarna

1 łyżka

1 sztuka

5 sztuk

6 ziaren

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W moździerzu (lub za pomocą noża na desce) posiekaj szalotki, czosnek, imbir chili, goździki, kardamon, czarny pieprz. Wszystkie składniki połącz z przecierem pomidorowym, jogurtem. Dodaj dwie łyżki przyprawy Knorr i sok z wyciśniętej limonki.

Kurczak tikka - Krok 1

Krok 2

Umieść w marynacie kurczaka. Dokładnie wymieszaj i pozostaw na noc w lodówce pod przykryciem.

Kurczak tikka - Krok 2

Krok 3

Przełóż kurczaka do naczynia żaroodpornego.

Kurczak tikka - Krok 3

Krok 4

Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 60 minut. Kurczaka podawaj na ryżu z raitą.

Kurczak tikka - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • Fggvg Rttf

    Fggvg Rttf , 09.03.2017

    Mi bardzo pasuje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogusława Michalak

    Bogusława Michalak , 19.06.2016

    Zosia

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak tikka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak tikka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak tikka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak tikka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak tikka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak tikka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak tikka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak tikka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak tikkaKurczak tikka

W moździerzu (lub za pomocą noża na desce) posiekaj szalotki, czosnek, imbir chili, goździki, kardamon, czarny pieprz. Wszystkie składniki połącz z przecierem pomidorowym, jogurtem. Dodaj dwie łyżki przyprawy Knorr i sok z wyciśniętej limonki.