Kurczak tikka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak tikka

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

14

heart
416 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

165 osób wydrukowało

Pobierz pdf

309 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

100 mililitrów

2 łyżki

2 sztuki

4 sztuki

10 gramów

1 łyżka

4 ziarna

1 łyżka

1 sztuka

5 sztuk

6 ziaren

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W moździerzu (lub za pomocą noża na desce) posiekaj szalotki, czosnek, imbir chili, goździki, kardamon, czarny pieprz. Wszystkie składniki połącz z przecierem pomidorowym, jogurtem. Dodaj dwie łyżki przyprawy Knorr i sok z wyciśniętej limonki.

Kurczak tikka - Krok 1

Krok 2

Umieść w marynacie kurczaka. Dokładnie wymieszaj i pozostaw na noc w lodówce pod przykryciem.

Kurczak tikka - Krok 2

Krok 3

Przełóż kurczaka do naczynia żaroodpornego.

Kurczak tikka - Krok 3

Krok 4

Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 60 minut. Kurczaka podawaj na ryżu z raitą.

Kurczak tikka - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • Fggvg Rttf

    Fggvg Rttf , 09.03.2017

    Mi bardzo pasuje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogusława Michalak

    Bogusława Michalak , 19.06.2016

    Zosia

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak tikka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak tikka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak tikka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak tikka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak tikka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak tikka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak tikka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak tikka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak tikkaKurczak tikka

W moździerzu (lub za pomocą noża na desce) posiekaj szalotki, czosnek, imbir chili, goździki, kardamon, czarny pieprz. Wszystkie składniki połącz z przecierem pomidorowym, jogurtem. Dodaj dwie łyżki przyprawy Knorr i sok z wyciśniętej limonki.