Kurczak tikka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak tikka

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

14

heart
416 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

166 osób wydrukowało

Pobierz pdf

314 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

100 mililitrów

2 łyżki

2 sztuki

4 sztuki

10 gramów

1 łyżka

4 ziarna

1 łyżka

1 sztuka

5 sztuk

6 ziaren

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W moździerzu (lub za pomocą noża na desce) posiekaj szalotki, czosnek, imbir chili, goździki, kardamon, czarny pieprz. Wszystkie składniki połącz z przecierem pomidorowym, jogurtem. Dodaj dwie łyżki przyprawy Knorr i sok z wyciśniętej limonki.

Kurczak tikka - Krok 1

Krok 2

Umieść w marynacie kurczaka. Dokładnie wymieszaj i pozostaw na noc w lodówce pod przykryciem.

Kurczak tikka - Krok 2

Krok 3

Przełóż kurczaka do naczynia żaroodpornego.

Kurczak tikka - Krok 3

Krok 4

Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 60 minut. Kurczaka podawaj na ryżu z raitą.

Kurczak tikka - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • Fggvg Rttf

    Fggvg Rttf , 09.03.2017

    Mi bardzo pasuje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogusława Michalak

    Bogusława Michalak , 19.06.2016

    Zosia

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak tikka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak tikka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak tikka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak tikka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak tikka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak tikka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak tikka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak tikka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak tikkaKurczak tikka

W moździerzu (lub za pomocą noża na desce) posiekaj szalotki, czosnek, imbir chili, goździki, kardamon, czarny pieprz. Wszystkie składniki połącz z przecierem pomidorowym, jogurtem. Dodaj dwie łyżki przyprawy Knorr i sok z wyciśniętej limonki.