Kurczak tikka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak tikka

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

14

366 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

122 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

228 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

100 mililitrów

2 łyżki

2 sztuki

4 sztuki

10 gramów

1 łyżka

4 ziarna

1 łyżka

1 sztuka

5 sztuk

6 ziaren

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W moździerzu (lub za pomocą noża na desce) posiekaj szalotki, czosnek, imbir chili, goździki, kardamon, czarny pieprz. Wszystkie składniki połącz z przecierem pomidorowym, jogurtem. Dodaj dwie łyżki przyprawy Knorr i sok z wyciśniętej limonki.

Kurczak tikka - Krok 1

Krok 2

Umieść w marynacie kurczaka. Dokładnie wymieszaj i pozostaw na noc w lodówce pod przykryciem.

Kurczak tikka - Krok 2

Krok 3

Przełóż kurczaka do naczynia żaroodpornego.

Kurczak tikka - Krok 3

Krok 4

Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 60 minut. Kurczaka podawaj na ryżu z raitą.

Kurczak tikka - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • Fggvg Rttf

    Fggvg Rttf , 09.03.2017

    Mi bardzo pasuje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogusława Michalak

    Bogusława Michalak , 19.06.2016

    Zosia

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak tikka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak tikka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak tikka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak tikka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak tikka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak tikka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak tikka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak tikka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej