
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
3 łyżki
2 łyżeczki
4 łyżki
3 łyżeczki
2 sztuki
500 gramów
1 łyżka
250 gramów
425 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w cienkie paski. Sos sojowy wymieszaj z cukrem tak, żeby cukier się rozpuścił. Polej nim mięso i wymieszać. Odstaw do lodówki na 20 minut.
Krok 2
Pora pokrój w krążki, cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę.
Krok 3
W woku rozgrzej olej i wrzuć kurczaka. Smaż przez 4 minuty.
Krok 4
Dodaj cebulę i czosnek i smaż przez 2 minuty.
Krok 5
Dorzuć kiełki fasoli, smaż przez 5 minut, a następnie wlej olej sezamowy.
Krok 6
Mąkę wymieszaj z 3 łyżkami wody, wlej do woka razem z bulionem, zagotuj i mieszaj do czasu, gdy sos zgęstnieje.
Krok 7
Danie przełóż na półmisek, udekoruj porem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej