Faszerowany kurczak z rozmarynem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Faszerowany kurczak z rozmarynem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

102 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

73 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

76 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

6 sztuk

1 sztuka

150 gramów

60 mililitrów

1 sztuka

1 opakowanie

1 łyżeczka

0.5 pęczka

40 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka dokładnie umyj i wytrzyj do sucha. Następnie posyp w środku i na zewnątrz przyprawą Knorr.

Krok 2

Cebulę i boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni. Podobnie pokrój chleb.

Krok 3

Gdy boczek i cebula będą rumiane, przełóż je wraz z wytopionym tłuszczem do miski.

Krok 4

Dodaj pokrojony chleb, mleko, jajko, sos pesto oraz posiekane zioła. Wyrób dokładnie nadzienie. Dopraw nadzienie pozostałą przyprawą Knorr.

Krok 5

Teraz faszeruj kurczaka. Postaraj się zmieścić jak najwięcej farszu. Następnie zwiąż ściśle nogi kurczaka dratwą. Piecz w temperaturze 160 °C przez 1,5 godziny. Ewentualnie na ostanie 10 minut pieczenia zwiększ temperaturę do 200 °C, aby skórka zrobiła się rumiana. Potrawę podawaj udekorowaną świeżymi ziołami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowany kurczak z rozmarynem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowany kurczak z rozmarynem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowany kurczak z rozmarynem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowany kurczak z rozmarynem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowany kurczak z rozmarynem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowany kurczak z rozmarynem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowany kurczak z rozmarynem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Faszerowany kurczak z rozmarynem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Chowder z małżami
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Faszerowany kurczak z rozmarynem Faszerowany kurczak z rozmarynem

Jeśli zastanawiasz się, co podać na niedzielny lub świąteczny obiad, koniecznie wypróbuj przepis na faszerowanego kurczaka z rozmarynem. Sekret tego dania tkwi w farszu, który przygotujesz na bazie kilku składników, m.in. podsmażonego boczku i cebuli, jajka, mleka, pesto, pokruszonego chleba oraz posiekanych ziół (oprócz rozmarynu, dodaj natkę pietruszki lub koperek). Nafaszerowanego i natartego przyprawą kurczaka włóż do nagrzanego do 160° C piekarnika i piecz przez ponad godzinę. Jeśli chcesz, by skórka kurczaka zrobiła się rumiana, na kilka minut przed końcem pieczenia zwiększ temperaturę do 200° C. Smak dania jeszcze bardziej wzbogacisz, doprawiając mięso pieprzem oraz świeżym lub suszonym tymiankiem. Pamiętaj, że doskonałymi dodatkami do przyrządzonego kurczaka będą pieczone ziemniaki, sałatka ze świeżych warzyw oraz ryż. Możesz także podać mięso z musztardą, np. dijon. Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj faszerowanego kurczaka według naszego przepisu. Życzymy smacznego!