Sola po normandzku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sola po normandzku

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

9 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sola jest dziwaczną rybą. Świeżej nie da się jeść, bo po usmażeniu jest okropnie gumowata. Najlepsza robi się w 2-3 dni po złowieniu. Ale SOLĘ PO NORMANDZKU robimy w Polsce z mrożonych filetów - są absolutnie idealne.

Krok 2

Filety umyj, osusz, posól, popieprz i skrop sokiem z cytryny. Przetnij wzdłuż na połowę i ułóż je jeden za drugim, tak aby końce lekko zachodziły na siebie. Potem zroluj, przekłuj długą wykałaczką, aby roladki się nie rozpadły i oprósz mąką. Na patelni rozgrzej margarynę i oliwę, usmaż roladki z każdej strony na złoty kolor. Włóż na 5 minut pod rozgrzany grill piekarnika. W tym czasie umyj i obierz pieczarki. Kapelusze obierz, pokrój w plasterki, tak samo pokrój nóżki. Rozgrzej margarynę, podsmaż grzyby i krewetki. Wlej śmietankę, wymieszaj z roztrzepanym żółtkiem. Podgrzewaj jeszcze przez chwilę, delikatnie poruszając patelnią. Na koniec dodaj natkę, przypraw do smaku, wymieszaj i polej roladki z soli. Od razu podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sola po normandzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sola po normandzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sola po normandzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sola po normandzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sola po normandzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sola po normandzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sola po normandzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sola po normandzku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!

Czytaj więcej

Bananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?

Czytaj więcej