Sola po normandzku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sola po normandzku

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
9 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sola jest dziwaczną rybą. Świeżej nie da się jeść, bo po usmażeniu jest okropnie gumowata. Najlepsza robi się w 2-3 dni po złowieniu. Ale SOLĘ PO NORMANDZKU robimy w Polsce z mrożonych filetów - są absolutnie idealne.

Krok 2

Filety umyj, osusz, posól, popieprz i skrop sokiem z cytryny. Przetnij wzdłuż na połowę i ułóż je jeden za drugim, tak aby końce lekko zachodziły na siebie. Potem zroluj, przekłuj długą wykałaczką, aby roladki się nie rozpadły i oprósz mąką. Na patelni rozgrzej margarynę i oliwę, usmaż roladki z każdej strony na złoty kolor. Włóż na 5 minut pod rozgrzany grill piekarnika. W tym czasie umyj i obierz pieczarki. Kapelusze obierz, pokrój w plasterki, tak samo pokrój nóżki. Rozgrzej margarynę, podsmaż grzyby i krewetki. Wlej śmietankę, wymieszaj z roztrzepanym żółtkiem. Podgrzewaj jeszcze przez chwilę, delikatnie poruszając patelnią. Na koniec dodaj natkę, przypraw do smaku, wymieszaj i polej roladki z soli. Od razu podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sola po normandzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sola po normandzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sola po normandzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sola po normandzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sola po normandzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sola po normandzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sola po normandzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sola po normandzku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej