
Składniki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sola jest dziwaczną rybą. Świeżej nie da się jeść, bo po usmażeniu jest okropnie gumowata. Najlepsza robi się w 2-3 dni po złowieniu. Ale SOLĘ PO NORMANDZKU robimy w Polsce z mrożonych filetów - są absolutnie idealne.
Krok 2
Filety umyj, osusz, posól, popieprz i skrop sokiem z cytryny. Przetnij wzdłuż na połowę i ułóż je jeden za drugim, tak aby końce lekko zachodziły na siebie. Potem zroluj, przekłuj długą wykałaczką, aby roladki się nie rozpadły i oprósz mąką. Na patelni rozgrzej margarynę i oliwę, usmaż roladki z każdej strony na złoty kolor. Włóż na 5 minut pod rozgrzany grill piekarnika. W tym czasie umyj i obierz pieczarki. Kapelusze obierz, pokrój w plasterki, tak samo pokrój nóżki. Rozgrzej margarynę, podsmaż grzyby i krewetki. Wlej śmietankę, wymieszaj z roztrzepanym żółtkiem. Podgrzewaj jeszcze przez chwilę, delikatnie poruszając patelnią. Na koniec dodaj natkę, przypraw do smaku, wymieszaj i polej roladki z soli. Od razu podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej