Łosoś zapiekany z koperkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łosoś zapiekany z koperkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

heart
311 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

501 osób wydrukowało

Pobierz pdf

565 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

500 mililitrów

1 pęczek

1 szczypta

4 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj marynatę – kostkę rosołową rozetrzyj dokładnie z 3 łyżkami oliwy i sokiem z cytryny, natrzyj każdy z kawałków ryby i ułóż w naczyniu żaroodpornym.

Krok 2

Pomidora pokrój w cienkie plastry i ułóż na rybie.

Krok 3

Cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na oliwie, a następnie wlej śmietanę i zagotuj. Dopraw do smaku pieprzem i wsyp posiekany koperek.

Krok 4

Sos wlej do naczynia przykrywając kawałki ryby. Naczynie wstaw do nagrzanego do 220 st. C piekarnika i zapiekaj przez 15 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Gotową rybę podawaj z koperkowym sosem i kruchymi sałatami z dressingiem.

1

Opinie o przepisie

  • Joanna Joo

    Joanna Joo , 07.11.2019

    Przepyszne z ryżem i sałatka! Polecam :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś zapiekany z koperkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś zapiekany z koperkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś zapiekany z koperkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś zapiekany z koperkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś zapiekany z koperkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś zapiekany z koperkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś zapiekany z koperkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś zapiekany z koperkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś zapiekany z koperkiemŁosoś zapiekany z koperkiem

Zastanawiasz się nad tym, jakie danie przyrządzić z łososia? Ta ryba daje wiele możliwości, ponieważ pasują do niej różne składniki: pomidory, brokuły, cytryna, zioła. Łosoś zapiekany z koperkiem to smaczny sposób na obiad lub ciepłą kolację. Na początek zamarynuj rybę, by dobrze wchłonęła smak przypraw. Do marynaty wykorzystaj sok z cytryny, który bardzo dobrze podkreśla smak łososia. Dobrym sposobem będzie również starcie niewielkiej ilości skórki, by ryba zyskała jeszcze bardziej wyrazisty charakter. Z koperku zrób pyszny gesty sos. Wykorzystaj do niego śmietanę 36%. Dzięki temu łatwiej unikniesz zwarzenia, a sos będzie gładki. Potrawę przyrządzisz także z dodatkiem warzyw. Podgotuj delikatnie ziemniaki i zapiecz z rybą i sosem. Na kilka minut przed wyjęciem z piekarnika możesz posypać całość startym żółtym serem. Łososia zapiekanego z koperkiem podawaj z dowolnymi dodatkami: ziemniakami, kuskusem albo pieczywem. Przygotuj sałatkę np. z kapusty pekińskiej i sosu czosnkowego. Sprawdź nasz sposób na soczystego łososia!