Składniki
600 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
500 mililitrów
1 pęczek
1 szczypta
4 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj marynatę – kostkę rosołową rozetrzyj dokładnie z 3 łyżkami oliwy i sokiem z cytryny, natrzyj każdy z kawałków ryby i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
Krok 2
Pomidora pokrój w cienkie plastry i ułóż na rybie.
Krok 3
Cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na oliwie, a następnie wlej śmietanę i zagotuj. Dopraw do smaku pieprzem i wsyp posiekany koperek.
Krok 4
Sos wlej do naczynia przykrywając kawałki ryby. Naczynie wstaw do nagrzanego do 220 st. C piekarnika i zapiekaj przez 15 minut.
Dobra rada:
Gotową rybę podawaj z koperkowym sosem i kruchymi sałatami z dressingiem.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Łosoś zapiekany z koperkiem
Zastanawiasz się nad tym, jakie danie przyrządzić z łososia? Ta ryba daje wiele możliwości, ponieważ pasują do niej różne składniki: pomidory, brokuły, cytryna, zioła. Łosoś zapiekany z koperkiem to smaczny sposób na obiad lub ciepłą kolację. Na początek zamarynuj rybę, by dobrze wchłonęła smak przypraw. Do marynaty wykorzystaj sok z cytryny, który bardzo dobrze podkreśla smak łososia. Dobrym sposobem będzie również starcie niewielkiej ilości skórki, by ryba zyskała jeszcze bardziej wyrazisty charakter. Z koperku zrób pyszny gesty sos. Wykorzystaj do niego śmietanę 36%. Dzięki temu łatwiej unikniesz zwarzenia, a sos będzie gładki. Potrawę przyrządzisz także z dodatkiem warzyw. Podgotuj delikatnie ziemniaki i zapiecz z rybą i sosem. Na kilka minut przed wyjęciem z piekarnika możesz posypać całość startym żółtym serem. Łososia zapiekanego z koperkiem podawaj z dowolnymi dodatkami: ziemniakami, kuskusem albo pieczywem. Przygotuj sałatkę np. z kapusty pekińskiej i sosu czosnkowego. Sprawdź nasz sposób na soczystego łososia!