Łosoś pieczony w folii przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łosoś pieczony w folii

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

heart
490 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

176 osób wydrukowało

Pobierz pdf

288 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 łyżeczka

500 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

4 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bób ugotuj w osolonej wodzie. Ostudź i obierz z łupin (jeśli używasz mrożonego, wcześniej rozmroź go, następnie obierz). Cebulę i czosnek posiekaj.

Łosoś pieczony w folii - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę i czosnek, dodaj bób i chwilę podduś. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Jeśli to konieczne, dopraw lekko solą i pieprzem do smaku.

Łosoś pieczony w folii - Krok 2

Krok 3

Dzwonki z łososia oprósz przyprawą Knorr. Na kawałku folii aluminiowej rozłóż część bobu, a na nim ułóż dzwonki z łososia. Czynność powtórz z każdym kawałkiem ryby.

Łosoś pieczony w folii - Krok 3

Krok 4

Całość skrop oliwą z oliwek i zawiń w folię aluminiową.

Łosoś pieczony w folii - Krok 4

Krok 5

Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 20 minut.

Łosoś pieczony w folii - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z młodymi ziemniakami.

2

Opinie o przepisie

  • Marcin Berendt

    Marcin Berendt , 26.07.2018

    Bardzo! To poezja smaków

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Hanik

    Monika Hanik , 26.07.2018

    Mega danie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś pieczony w folii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś pieczony w folii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś pieczony w folii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś pieczony w folii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś pieczony w folii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś pieczony w folii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś pieczony w folii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś pieczony w folii - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Roladki wieprzowe
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś pieczony w foliiŁosoś pieczony w folii

Chcesz, by ryba po upieczeniu była soczysta i aromatyczna, a jednocześnie bardzo delikatna? Postaw na łososia w kawałku. Nie pozbawiaj go jednak skóry, a upiecz go w folii. Taki sposób pieczenia ryby gwarantuje kulinarny sukces. O to, by była dobrze przyprawiona zadbał Knorr. Do różowego i dość tłustego mięsa łososia pasuje doskonale łagodna przyprawa naturalna. Nie musisz dodawać już nic więcej. Obsyp nią kawałki łososia, a następnie ułóż na folii aluminiowej w naczyniu żaroodpornym. Ale nie same – pod rybą powinny znaleźć się ugotowane wcześniej ziarna bobu i zeszklona cebula z czosnkiem. Taki zestaw to po wyjęciu z piekarnika po koło 20 minutach w zasadzie gotowe dania obiadowe lub wyszukana kolacja. Na większy głód, tak upieczoną rybę podawaj z młodymi ziemniakami lub bagietką. Doskonale pasuje do niej lampka białego schłodzonego wina.