Łosoś pieczony w folii przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łosoś pieczony w folii

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

468 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

159 osób wydrukowało

Pobierz pdf

243 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 łyżeczka

500 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

4 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bób ugotuj w osolonej wodzie. Ostudź i obierz z łupin (jeśli używasz mrożonego, wcześniej rozmroź go, następnie obierz). Cebulę i czosnek posiekaj.

Łosoś pieczony w folii - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę i czosnek, dodaj bób i chwilę podduś. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Jeśli to konieczne, dopraw lekko solą i pieprzem do smaku.

Łosoś pieczony w folii - Krok 2

Krok 3

Dzwonki z łososia oprósz przyprawą Knorr. Na kawałku folii aluminiowej rozłóż część bobu, a na nim ułóż dzwonki z łososia. Czynność powtórz z każdym kawałkiem ryby.

Łosoś pieczony w folii - Krok 3

Krok 4

Całość skrop oliwą z oliwek i zawiń w folię aluminiową.

Łosoś pieczony w folii - Krok 4

Krok 5

Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 20 minut.

Łosoś pieczony w folii - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z młodymi ziemniakami.

2

Opinie o przepisie

  • Marcin Berendt

    Marcin Berendt , 26.07.2018

    Bardzo! To poezja smaków

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Hanik

    Monika Hanik , 26.07.2018

    Mega danie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś pieczony w folii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś pieczony w folii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś pieczony w folii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś pieczony w folii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś pieczony w folii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś pieczony w folii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś pieczony w folii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś pieczony w folii - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sałatka z batatami i fetą
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś pieczony w foliiŁosoś pieczony w folii

Chcesz, by ryba po upieczeniu była soczysta i aromatyczna, a jednocześnie bardzo delikatna? Postaw na łososia w kawałku. Nie pozbawiaj go jednak skóry, a upiecz go w folii. Taki sposób pieczenia ryby gwarantuje kulinarny sukces. O to, by była dobrze przyprawiona zadbał Knorr. Do różowego i dość tłustego mięsa łososia pasuje doskonale łagodna przyprawa naturalna. Nie musisz dodawać już nic więcej. Obsyp nią kawałki łososia, a następnie ułóż na folii aluminiowej w naczyniu żaroodpornym. Ale nie same – pod rybą powinny znaleźć się ugotowane wcześniej ziarna bobu i zeszklona cebula z czosnkiem. Taki zestaw to po wyjęciu z piekarnika po koło 20 minutach w zasadzie gotowe dania obiadowe lub wyszukana kolacja. Na większy głód, tak upieczoną rybę podawaj z młodymi ziemniakami lub bagietką. Doskonale pasuje do niej lampka białego schłodzonego wina.