Pieczony camembert – przepis na ser pieczony w piekarniku

Delikatny w smaku pieczony camembert to propozycja na francuską ucztę, prostą, ale jakże smaczną. Sprawdzi się zawsze wtedy, gdy brakuje wam inspiracji na przekąskę na przyjęcie lub niecodzienną kolację. Sekretem zmieniającego się smaku sera – od łagodniejszego po bardziej wyrazisty – jest proces dojrzewania. Im dłuższy, tym smak jest mocniejszy. Sprawdźcie, jak zrobić ser camembert pieczony w piekarniku!

Składniki potrzebne do przygotowania pieczonego sera camembert

Główny bohater tego dania nie jest zbyt wybredny, jeśli chodzi o składniki. To on jest w centrum uwagi, więc jego smak można jedynie podkreślić odpowiednio dobranymi przyprawami. Jeśli marzy wam się kolacja niczym w paryskiej restauracji, na pieczony camembert przepis jest banalnie prosty. Będziecie potrzebować ok. 250 g sera, 2 ząbki czosnku, 1 łyżkę oliwy z oliwek, gałązkę rozmarynu lub tymianku i szczyptę pieprzu. To oczywiście podstawowy przepis na pieczony camembert. Możecie także podawać go z ulubionymi dodatkami, które nadadzą mu więcej charakteru. Warto także wejść do piekarni po chrupiącą bagietkę, ponieważ z nią będzie smakował najlepiej. Wiecie już, co będzie potrzebne do przyrządzenia tego przysmaku, pora więc dowiedzieć się, jak to zrobić krok po kroku.

Przygotowanie pieczonego sera camembert

Rozgrzejcie piekarnik do 180°C. Wyjęty z opakowania ser umieśćcie w żaroodpornej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na jego wierzchu wykonajcie kilka nacięć nożem w kształcie krzyża i w każde nacięcie włóżcie plasterek czosnku i listki ziół. Następnie skropcie ser oliwą z oliwek i posypcie odrobiną pieprzu. Jeśli lubicie bardziej pikantne smaki, możecie także użyć płatków chili. Tak przygotowany ser pieczcie w piekarniku przez ok. 20 minut, aż stanie się płynny w środku. Podawajcie z pieczywem. Czy można podać ser camembert pieczony w piekarniku na obiad? Naturalnie! Wystarczy obłożyć go w naczyniu dookoła pomidorkami koktajlowymi, upiec je razem z nim i zaserwować z makaronem.

Dodatki, które wzbogacą smak sera camembert

Chociaż podstawowy przepis na pieczony camembert z pewnością trafi w gust serowych smakoszy, inspiracji na jego podanie jest dużo więcej. Podsmażcie 3 plastry boczku i pokrojoną w piórka niewielką cebulkę, a następnie ułóżcie obydwa składniki na serze i upieczcie w piekarniku. Camembert doskonale będzie smakował również polany miodem i posypany pokruszonymi orzechami włoskimi. Zamiast miodu możecie także użyć konfitury żurawinowej. Jeśli nie wyobrażacie sobie poczęstunku bez sałatki, żurawinę zamieńcie na suszoną i zróbcie pyszną brukselkę z żurawiną, z serem pleśniowym i radicchio. Sałatka francuska z serem brie, który obok camemberta jest równie ceniony za smak, także sprawdzi się podczas niepowtarzalnej uczty w paryskim stylu.

Co zamiast pieczywa do pieczonego sera camembert?

Podpieczona, ciepła bagietka wydaje się pasować idealnie do tak przyrządzonego sera. To jednak tylko jedna z propozycji. Ser camembert pieczony w piekarniku możecie podawać także z krakersami lub z warzywami pokrojonymi w słupki. Możecie także zapiec go w cieście francuskim. Wytnijcie z ciasta francuskiego dwa koła, na jednym układajcie przecięte wzdłuż na pół kawałki sera i suszoną żurawinę. Następnie przykryjcie je drugim płatem ciasta i sklejcie dokładnie brzegi. Posmarujcie górę roztrzepanymi żółtkami i zapieczcie w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po ok. 30 minutach danie powinno się zarumienić, a ser w środku idealnie roztopić. W wersji mięsnej, zamiast żurawiny możecie układać plastry boczku, posypane zieloną, posiekaną pietruszką.

Ser – idealny dodatek do wielu pysznych dań

Ciepły i ciągnący ser to obowiązkowa pozycja w wielu przepisach na smaczne potrawy. Lubicie poeksperymentować w kuchni? Zróbcie niecodziennego burgera ze szparagami i jajkiem w koszulce, wzbogaconego majonezem Hellmann’s Babuni i mielonym chili. Kanapka z grillowanym serem zamieni zwyczajną kolację w pełną smaków ucztę. Warstwa startego sera, fig oraz majonezu Hellmann’s Babuni, z karmelizowaną cebulką, zamknięte w dwóch kromkach chleba na zakwasie – to z pewnością nie jest zwykła, nudna kanapka! Macie ochotę na szybką przekąskę na ciepło? Zapiekanka z pieczarkami i serem, podkreślona keczupem Hellmann’s Pikantny, to sposób na połączenie ulicznego fast foodu z pysznym, domowym jedzeniem. Niezależnie od rodzaju sera, możecie w parę chwil i przy użyciu niewielu składników stworzyć przysmaki, które pokochają wszyscy!