Czy można mrozić w folii aluminiowej?
Zastanawialiście się kiedyś, czy można mrozić w folii aluminiowej świeże warzywa, mięso lub owoce? Mrożenie żywności w folii aluminiowej to zagadnienie, które warto poznać bliżej, dlatego przeczytajcie nasz artykuł, aby wiedzieć co zrobić.
Czy można mrozić mięso w folii aluminiowej?
Wielu początkujących adeptów sztuki kulinarnej zastanawia się, czy można mrozić mięso w folii aluminiowej i odpowiedź na to pytanie brzmi: tak, jak najbardziej można to robić, ale trzeba pamiętać, że ważne jest tutaj zachowanie pewnych zasad. Folia aluminiowa jest dobrym izolatorem, ale nie chroni mięsa idealnie przed dostępem wilgoci i powietrza, dlatego też nieumiejętne mrożenie żywności w folii aluminiowej może spowodować pogorszenie jego smaku i zapachu. Wołowinę, wieprzowinę lub inne mięso przed mrożeniem może być zawinięte w folię aluminiową, ale taki pakunek najlepiej umieścić dodatkowo w woreczku strunowym lub w pojemniku do żywności. Jeśli chcecie mrozić w samej folii, owińcie mięso kilkukrotnie, by odciąć dopływ powietrza.
Czy można zamrozić w folii aluminiowej warzywa i owoce?
Mrożenie w folii aluminiowej świeżych warzyw i owoców jest metodą, która może się sprawdzić, ale w tym przypadku trzeba być nad wyraz ostrożnym, dlatego że niektóre warzywa i wszystkie rodzaje owoców mogą stracić nieco wody i ta będzie wyciekała przez folię. Dlatego też surowiec przeznaczony do mrożenia w folii aluminiowej powinien być dokładnie osuszony i szczelnie nią owinięty. Warzywa i owoce owijajcie zawsze błyszczącą stroną do wewnątrz. W folii z powodzeniem zamrozicie truskawki na ciasto z owocami, śliwki do kompotu czy cukinię na leczo.
Komentarze (0)