Pstrąg w migdałach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pstrąg w migdałach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
204 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

168 osób wydrukowało

Pobierz pdf

205 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

0.5 opakowania

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanej patelni podsmaż płatki migdałów, do momentu, aż będą rumiane. W międzyczasie filety z pstrąga oprósz przyprawą orientalną i skrop 2 łyżkami soku z cytryny.

Pstrąg w migdałach - Krok 1

Krok 2

Do uprażonych migdałów dodaj dwie łyżki masła, resztę soku z cytryny oraz posiekaną natkę pietruszki. Następnie dopraw do smaku pieprzem.

Pstrąg w migdałach - Krok 2

Krok 3

Smaż lub grilluj filety z pstrąga przez około 10 min. Polej sosem z migdałami i udekoruj cząstkami cytryny oraz listkami świeżej mięty.

Pstrąg w migdałach - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pstrąg w migdałach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pstrąg w migdałach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pstrąg w migdałach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pstrąg w migdałach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pstrąg w migdałach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pstrąg w migdałach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pstrąg w migdałach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pstrąg w migdałach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pstrąg w migdałachPstrąg w migdałach

Pstrąg cechuje się tym, że jego mięso jest bardzo delikatne, doskonale łączy się zatem z różnymi dodatkami. Będzie wyjątkowo smaczne, jeśli przygotujesz je na grillu lub specjalnej patelni i polejesz sosem, przygotowanym na bazie uprażonych na suchej patelni migdałów. Aby dodatkowo zmiękczyć filety, przed smażeniem skrop je sokiem z cytryny (który z powodzeniem zastąpisz limonowym). Jako przyprawa doskonale sprawdzi się świeżo zmielony czarny pieprz, który warto połączyć z drobno posiekaną natką pietruszki. Ryba z tego przepisu będzie świetną propozycją na święta Bożego Narodzenia. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na smaczne danie, które podasz na wiele sposobów: sauté, z kromką świeżego chleba żytniego, zapieczonymi w piekarniku ziemniakami czy ugotowanym na sypko ryżem basmati. Pasować będą do niego również proste sałatki przygotowane na bazie świeżych warzyw. Gotowa ryba będzie prezentowała się wyjątkowo dobrze, jeśli przystroisz ją listkami świeżej mięty i cząstkami cytryny. Życzymy smacznego!