Pstrąg w migdałach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pstrąg w migdałach

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
204 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

168 osób wydrukowało

Pobierz pdf

204 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

0.5 opakowania

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanej patelni podsmaż płatki migdałów, do momentu, aż będą rumiane. W międzyczasie filety z pstrąga oprósz przyprawą orientalną i skrop 2 łyżkami soku z cytryny.

Pstrąg w migdałach - Krok 1

Krok 2

Do uprażonych migdałów dodaj dwie łyżki masła, resztę soku z cytryny oraz posiekaną natkę pietruszki. Następnie dopraw do smaku pieprzem.

Pstrąg w migdałach - Krok 2

Krok 3

Smaż lub grilluj filety z pstrąga przez około 10 min. Polej sosem z migdałami i udekoruj cząstkami cytryny oraz listkami świeżej mięty.

Pstrąg w migdałach - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pstrąg w migdałach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pstrąg w migdałach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pstrąg w migdałach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pstrąg w migdałach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pstrąg w migdałach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pstrąg w migdałach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pstrąg w migdałach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pstrąg w migdałach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pstrąg w migdałachPstrąg w migdałach

Pstrąg cechuje się tym, że jego mięso jest bardzo delikatne, doskonale łączy się zatem z różnymi dodatkami. Będzie wyjątkowo smaczne, jeśli przygotujesz je na grillu lub specjalnej patelni i polejesz sosem, przygotowanym na bazie uprażonych na suchej patelni migdałów. Aby dodatkowo zmiękczyć filety, przed smażeniem skrop je sokiem z cytryny (który z powodzeniem zastąpisz limonowym). Jako przyprawa doskonale sprawdzi się świeżo zmielony czarny pieprz, który warto połączyć z drobno posiekaną natką pietruszki. Ryba z tego przepisu będzie świetną propozycją na święta Bożego Narodzenia. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na smaczne danie, które podasz na wiele sposobów: sauté, z kromką świeżego chleba żytniego, zapieczonymi w piekarniku ziemniakami czy ugotowanym na sypko ryżem basmati. Pasować będą do niego również proste sałatki przygotowane na bazie świeżych warzyw. Gotowa ryba będzie prezentowała się wyjątkowo dobrze, jeśli przystroisz ją listkami świeżej mięty i cząstkami cytryny. Życzymy smacznego!