Składniki
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
6 łyżek
2 łyżki
4 sztuki
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pstrągi spraw, umyj, osusz i natrzyj wewnątrz i na zewnątrz solą i skrop sokiem z cytryny.
Krok 2
Każdą rybę obłóż połową liści pokrzywy, owiń połową liści chrzanu, następnie folią i włóż na 3 godziny do lodówki.
Krok 3
Natkę pietruszki wymieszaj z pędami lubczyku, pozostałymi liśćmi pokrzywy i chrzanu.
Krok 4
Ryby wyjmij, odwiń, natrzyj pieprzem i wypełnij przygotowaną mieszanką zieleniny.
Krok 5
Ułóż w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem i piecz około 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej