Rigatoni nadziewane tuńczykiem i ricottą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rigatoni nadziewane tuńczykiem i ricottą

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

1

heart
18 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na letnią kolację w stylu śródziemnomorskim polecam RIGATONI NADZIEWANE TUŃCZYKIEM I RICOTTĄ, a do tego ogromną michę mieszanych sałat z dobrą oliwą i octem balsamicznym. Do pełni szczęścia brakuje tylko szklaneczki zimnego białego wina.

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, włącz termoobieg. Osącz tuńczyka, rozdrobnij widelcem na gładką pastę, wymieszaj z ricottą i przypraw do smaku. Masę przełóż do rękawa cukierniczego. Śmietanę wymieszaj z parmezanem. W wodzie z kostką bulionową ugotuj rurki rigatoni (al dente), odcedź i zahartuj zimną wodą. Rurki nafaszeruj masą tuńczykową, ułóż w formie posmarowanej masłem. Polej sosem śmietankowym, posyp pomidorami. Piecz 20 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rigatoni nadziewane tuńczykiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rigatoni nadziewane tuńczykiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rigatoni nadziewane tuńczykiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rigatoni nadziewane tuńczykiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rigatoni nadziewane tuńczykiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rigatoni nadziewane tuńczykiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rigatoni nadziewane tuńczykiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rigatoni nadziewane tuńczykiem i ricottą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej